NEBESKI SHOW: Za vikend će padati suze svetog Lovre

Nedavno smo imali prilike svjedočiti pravom nebeskom spektaklu – najduljoj pomrčini mjeseca 21. stoljeća. Novi nebeski spektakl očekuje nas već u noći s 12. na 13. kolovoza, kada ćemo na nebu najbolje moći vidjeti suze sv. Lovre tj. zvijezde padalice. Ovaj pravi nebeski spektakl moći će se pogledati i u noći s 11. na 12. kolovoza, prije samog maksimuma ovog najboljeg nebeskog vatrometa u godini.

Kako pojašnjavaju iz Hrvatskog astronomskog saveza, ono što nazivamo suzama sv. Lovre maksimum je aktivnosti meteorskog roja Perzeidi. Ove godine tu ćemo aktivnost najbolje moći vidjeti u noći s nedjelje na ponedjeljak.

Iz Saveza pojašnjavaju i kako su suze sv. Lovre dobile svoj naziv.

Izraz “suze sv. Lovre” koji se često koristi kao pučki naziv za Perzeide zapravo je postao popularan tek u zadnjih pedesetak godina, kod nas, ponajprije u Dalmaciji gdje je preuzet iz Italije. Točnije, radi se o tome da je poznati talijanski pjesnik iz 19. stoljeća, Giovanni Pascolli u pjesmi 10 Agosto opjevao godišnjicu smrti svoga oca na kojega ga podsjećaju meteori koji u to doba padaju:

San Lorenzo, io lo so perché tanto
di stelle per l’aria tranquilla
arde e cade, perché si gran pianto
nel concavo cielo sfavilla…

Sveti Lovro je kršćanski mučenik kojeg su 10. kolovoza 258. godine, porema legendi, spržili na rešetki, a svojim je mučiteljima tom prilikom hrabro rekao “gotov sam s ove strane, okrenite me na drugu i zagrizite!” (lat. “Assum est, inquit, versa et manduca.”). Zbog te izjave, sv. Lovro je zaštitnik komičara, mesara i kuhara.

Bio je rimski đakon za vrijeme pape Siksta, pogubljen je na taj datum kao žrtva progona kršćana koji je pokrenuo car Valerijan. Lovrin je najveći ‘grijeh’ bio taj što je razdijelio blago Crkve sirotinji, umjesto da ga po naredbi preda caru.

Prema legendi koju je zapisao sv. Ambrozije, rimski prefekt dao je Lovri tri dana da preda crkveno blago, koje je čuvao. Lovro je nastojao u ta tri dana podijeliti što više crkvenoga blaga siromašnima. Kada su prošla tri dana, izručen je prefektu. Lovro je pred prefekta doveo slijepe, bolesne i siromašne i rekao mu da su oni crkveno blago.

Kad je zbog toga što je učinio vođen na stratište, prema onom što je ostalo zapisano, plakao je zbog ljudske pohlepe. I odatle zapravo nadimak meteorima koji se javljaju svake godine oko obljetnice njegove smrti.

U starohrvatskoj astrognoziji, meteori su poznati kao zvijezde padalice, svitci, proletuše, kresnice i feralići.

Ove godine prognoziraju prosječnu aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, te izvanredne uvjete za opažanje, jer nema vidljivog Mjeseca koji bi nam inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje će biti od ponoći do zore.

Nađite mjesto što dalje od rasvjete i svjetlosnog onečišćenja i uživajte u ovom nebeskom spektaklu.

Foto: Pixabay

Inače, za one koji žele znati više, perzeidi su ostaci kometa Swift Tuttle i nastaju u trenutku kad Zemlja uleti u njegovu putanju, tj. uleti u smeće koje je taj komet ostavio za sobom. Više u nastavku…