Večeras na nebu iznad Biograda: Nebeska predstava – na dlanu pomrčina Mjeseca i plejada planeta

Večeras nas, prema podacima Hrvatskog astronomskog saveza, očekuje potpuna pomrčina Mjeseca. I to ne bilo kakva već najdulja po trajanju “totaliteta” za narednih 105 godina, pišu mediji. I što je još bitno naglasiti: za razliku od pomrčine Sunca, ova je pomrčina u potpunosti sigurna za gledanje. Posluže li nas vremenske prilike dakle, večeras ćemo nazočiti i na nebu iznad Biograda promatrati i tako svjedočiti pravom nebeskom spektaklu. Važno je samo da se u početku pomrčine zateknemo na prostoru koji ima neometan pogled…

Pomrčina Mjeseca nastaje ulaskom Mjeseca u Zemljinu sjenu, a pritom je Mjesec obasjan crvenom svjetlošću koja se raspršila prolazeći kroz Zemljinu atmosferu. Potpunom pomrčinom Mjeseca nazivamo pojavu kada cijeli Mjesec uđe u Zemljinu sjenu, pojava kada samo dio Mjesečevog diska uđe u Zemljinu sjenu naziva se djelomična pomrčina, ako Mjesec prolazi samo kroz Zemljinu polusjenu imamo pomrčinu u polusjeni. Za vrijeme potpune pomrčine Mjesec nikad ne pada u potpunu tamu već poprima crveno – smeđu nijansu. Ova je pojava nastaje radi loma svjetlosti u Zemljinoj atmosferi koja se u ovom slučaju ponaša poput prizme. Zemljina atmosfera najviše raspršuje plavu svjetlost (radi čega je nebo danju plavo), a crvena svjetlost koja se ne rasprši potpuno u Zemljinoj atmosferi nastavlja svoj put prema Mjesecu i čini ga crvenim.

„Krvavi mjesec“ ili „crni mjesec“ pojmovi su što se vežu uz totalnu lunarnu pomrčinu koja će nastupiti večeras, ovog petka, najdulju te vrste u cijelom ovom stoljeću. Ova pomrčina zanimljiva je i po tome, tvrde astronomski znalci, što se događa još i prije nego što Mjesec izađe na liniju vidljivosti iznad horizonta, pa će nebeska predstava početi još i prije zalaska Sunca (pogledati dodatak u dnu teksta). Kako minute i sati budu odmicali, tako će Mjesečev disk postepeno biti sve više pomračen, a u 21:30 sati počinje potpuna pomrčina koja će trajati sve do 23:13 sati. Nedugo iza ponoći (00:19) i posljednji djelić Mjeseca izlazi iz Zemljine sjenke. Cijelo događanje trajat će još i dalje, dok Mjesec ne izađe i iz Zemljine polusjenke, ali ono nije toliko atraktivno za gledanje golim okom, a ni instrumentima. Opažanje je moguće i golim okom, no posjedujete li dalekozor ili teleskop sada je prava prigoda da kroz njihova “stakalca” dobijete i onaj 3D utisak našeg prirodnog satelita.

Moderni mobiteli omogućit će, uz dobro kadriranje, lijepe, atraktivne sličice za osobnu uporabu ili dijeljenje putem društvenih mreža.

Da predstava bude još ljepša, moći će se vidjeti i cijela plejada planeta, pa će ova pomrčina biti još atraktivnija. Od 21:30 do 22:30 sati, odnosno u fazi totalitet kad je cijeli Mjesečev disk u Zemljinoj sjenci, istodobno će na nebu biti još tri golim okom vidljiva planeta. Redom od zapada prema istoku, po liniji ekliptike (koja je položena prema jugu) nalazit će se tako Venera, Jupiter, Saturn i Mars koji je prividno u neposrednoj blizini Mjeseca, Venera na zapadu, Jupiter na jugozapadu i Saturn na jugu. Jupiter i Saturn osobito su lijepi u teleskopu.

Foto ilustracija: Pixabay

P.S. Ima li tko teleskop za pozajmiti? 🙂

Dodatak: VODIČ ZA PROMATRANJE – PODACI O VIDLJIVOSTI POTPUNE POMRČINE MJESECA IZ HRVATSKE (VRIJEME – VIDLJIVOST – FAZA)

  • 19:14 h – NE VIDI SE – ULAZAK MJESECA U ZEMLJINU POLUSJENU
  • 20:24 h – NE VIDI SE – POČETAK DJELOMIČNE POMRČINE
  • 20:25 h – VIDLJIVO – IZLAZAK MJESECA
  • 21:30 h – VIDLJIVO – POČETAK POTPUNE POMRČINE, MJESEC JE CRVENE BOJE
  • 22:21 h – VIDLJIVO – MAKSIMUM POMRČINE, MJESEC JE U SREDINI ZEMLJINE SJENE
  • 23:13 h – VIDLJIVO – ZAVRŠETAK POTPUNE POMRČINE
  • 00:19 h – VIDLJIVO – ZAVRŠETAK DJELOMIČNE POMRČINE
  • 01:28 h – VIDLJIVO – IZLAZAK MJESECA IZ ZEMLJINE POLUSJENE