Cvjetnicom započeo Veliki tjedan

Prvi je dan Velikog tjedna – Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, u spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt, kada se diljem Hrvatske i svijeta čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici nose maslinove ili palmine grančice na blagoslov. U spomen na Isusov ulazak u Jeruzalem kada ga je narod dočekao i pozdravljao maslinovim ili palminim grančicama, stari običaj vjerničkih povorki s maslinovim ili palminom grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio diljem svijeta.

Nedjeljnim blagoslovom maslinovih grančica i čitanjem Muke po Marku u središnjem gradskom parku na Trgu hrvatskih velikana kod crkvice sv. Roka započeli su i u Biogradu na Moru dani intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan. Posebno se slavi Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje. Veliki tjedan završava Uskrsom.

Slijedi obavijest iz župe sv. Stošije:

Veliki ponedjeljak – sveta misa u 8:30 sati, klanjanje 9-17 sati,

Veliki utorak – sveta misa u 8:30 sati, klanjanje 9-17 sati,

Posjet bolesnicima: Veliki ponedjeljak i utorak,

Srijeda – sveta misa u 8:30 sati,

Veliki četvrtak – Misa večere Gospodnje u 19 sati, Getsemanska ura u 23 sata, ispovijed od 17-19 sati,

Veliki petak (post i nemrs) – Vazmeno bdjenje i blagoslov jela u 21 sat, ispovijed od 9-11 sati,

USKRS (VAZAM, PASHA) Svete mise u 8:30 sati (s blagoslovom jela), 10:30 i 12 sati

U Biogradu se neka djeca osnovnoškolske dobi izdvajaju umijećem pletenja maslinovih grančica, budući se već tradicionalno u prostoru biogradske osnovne škole, u organizaciji Društva Naša djeca Biograd, održavaju radionice pletenja maslinovih grančica te izrade unikatnih dekoracija na kojima su to umijeće i svladali. Sa svojim voditeljicama oni njeguju stari običaj pletenja maslinovih grančica, koje svojim oblikom podsjećaju na palmin list. U subotu, uoči Cvjetnice, u jutarnjim satima ispletene maslinove grančice dijelili su prolaznicima na štandu kod spomenika dr. Franje Tuđmana.

Običaj je da vjernici blagoslovljene maslinove grančice nose u svoje domove i ostave ih u kući i nakon što se osuše čuvaju kao znak i podsjetnik na vjernost Isusu sve do iduće Cvjetnice.

Izvor: Župa sv. Stošije, Biograd