Preminuo prim. dr. sc. Milan Bolfek, ortoped i traumatolog, dugogodišnji ravnatelj biogradske bolnice

Kad smo na putu do Đige vozeći se biciklom jučer prolazili raskrižje kod zgrade „uglovnice“ i stupa na kojem je zalijepljena osmrtnica, zastali smo da vidimo tko je preminuo.

„S ogromnom tugom i prazninom u našim srcima javljamo da je naš voljeni suprug, najbolji otac na svijetu, jedini dida i šogor prim. dr. sc. Milan Bolfek preminuo u najužem krugu svojih najmilijih dana 07.07.2023. u 85. godini života. Ispraćaj će biti u četvrtak, 13.07.2023. u 10:40 sati u krematoriju na Mirogoju. Počivao u miru! Ožalošćeni: supruga, kćerke, unuci, šogorica i zet“, sadržaj je osmrtnice s fotografijom preminulog.

Prije svega, izražavamo sućut obitelji prim. dr. sc. Milana Bolfeka, prijateljima, kolegama, znancima, a ovdje želimo ostaviti i pisani trag o njegovu liku i djelu, da ga naši čitatelji ne pamte po onome koji je prošle godine „s čašom vode popio i osu“. O njemu na mrežnim stranicama bolnice u kojoj je proveo cijeli svoj radni vijek ni slova, a većinu informacija pronašli smo na Facebook stranici Radio BnM-a.

Biogradska bolnica svojevremeno je bila vodeća ustanova u liječenju tuberkuloze kostiju. Sada je ova ustanova poznata u cijeloj Hrvatskoj po brojnim uspjesima u kirurgiji i liječenju zglobova, te praćenju najnovijih spoznaja iz svih domena ortopedije. A kako svaku ustanovu čine ljudi, u zdravstvu je to posebno istaknuto. Svojevremeno je tu bio i istaknuti primarijus, doktor medicinskih znanosti – specijalist ortopedije i traumatologije prim. dr. sc. Milan Bolfek.

Prim. dr. sc. Milan Bolfek rođen je 1939. godine u Šibeniku gdje je završio osnovnu i srednju školu, nakon čega je upisao i završio medicinski fakultet u Zagrebu.

Prim. dr. sc. Bolfek u Biograd je doselio 1967. godine, zaposlio se u Specijalnoj bolnici za ortopediju gdje je radio od 1967. godine do svog umirovljenja 2004. godine.

Ravnateljem ove bolnice bio je od 1975. do 1983. godine, a od tada do umirovljenja bio je voditelj odjela za ortopediju i traumatologiju.

Aktivno je sudjelovao na brojnim stručnim kongresima i seminarima u zemlji i inozemstvu te dobio brojne diplome i zahvalnice i priznanja.

Osmislio i primjenjivao metodu neoperacijskog liječenja bolesti kralježnice po kojoj je kasnije bolnica postala stručno prepoznatljiva .

Ministarstvo zdravlja imenovalo ga je i postavilo za člana Republičke komisije za stručni nadzor rada u zdravstvenim ustanovama za područje ortopedije i kirurgije .

Bio je članom predsjedništva distrofičara Hrvatske u Zadru od 1984. do 1995. godine.

Za svoj liječnički, stručni i edukacijski rad Zbor liječnika Hrvatske dodijelio mu je titulu počasnog člana Zbora, prvom iz biogradske regije.

Stručno se usavršavao na klinikama u Zagrebu, Ljubljani, Beogradu, Sarajevu,Vojnoj bolnica Splitu, Rijeci, te u klinikama izvan naših granica u Njemačkoj Italiji, Austriji u Velikoj Britaniji, Americi…

Medicinski fakultet u Zagrebu i Ministarstvo zdravlja imenovali su prim. dr. sc. Bolfeka mentorom za diplomante na višoj medicinskoj školi i mentorom za liječnike na specijalizaciji iz ortopedije.

U Domovinskom ratu tijekom 1991. i 1992. godine radio je u tadašnjoj ratnoj bolnici i stoga ima status hrvatskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata.

Aktivno je radio ukupno 37 godina, što je do sada najduži staž liječnika u biogradskoj bolnici.

Za osobiti i izniman doprinos u području zdravstva i zdravstvenih djelatnosti u gradu Biogradu na Moru, prim. dr. sc. Bolfek je 2016. godine primio za nagradu Grb grada Biograda na Moru.

“Da bi bili zdravi jedite lagano, duboko dišite, živite umjereno, radujte se i imajte neku zanimaciju u životu..” znao je savjetovati ovaj vitalan šarmantan i duhovit liječnik, koji će svojim pacijentima prijateljima zasigurno ostati u lijepom sjećanju.

Počivajte u miru doktore….