Ciprina noćna plovidba: Brodom „Stella Maris“ u ljetnim mjesecima Stipe Ivanović povezuje Biograd i Tkon

Većina od šezdeset i pet naseljenih otoka u Hrvatskoj nalazi se u Zadarskoj županiji. S kopnom su najbolje povezani Ugljan i Pašman, no ipak i ovdje postoji problem. Naime noću doći s kopna na otok ili s otoka na kopno ljudima na trenutke izgleda poput nemoguće misije. Osim privatnih brodica, trajekt je jedina veza otoka Pašmana i kopna. I upravo tu nailazimo na spomenutu poteškoću, jer tijekom ljetnih mjeseci zadnji trajekt noću polazi iz Tkona u 22 sata, a iz Biograda na Moru za Tkon u 22:30 sati.

Ljeti se svugdje održavaju različite manifestacije, kopno i otoci vrve raznoraznim noćnim događanjima, a tu su i prijeko potrebni sezonski poslovi. Stanovništvu i gostima tada je neophodan prijevoz i kasnije. Zbog potreba lokalnog stanovništva i poboljšanja turističke ponude čelnici Općine Tkon su se 2014. godine dogovorili s vlasnikom broda „Stella Maris“, Stipom Ivanovićem Ciprom, da tijekom ljetnih mjeseci uvede prijeko potrebnu noćnu plovidbu na relaciji Tkon-Biograd-Tkon. I od tada u ljetnim mjesecima Ciprin brod „Stella Maris“ iz Biograda na Moru za Tkon svakodnevno polazi u ponoć i vraća se na kopno pola sata iza ponoći. Vikendima i po potrebi iz Biograda na Moru Ciprin brod polazi i kasnije, u jedan sat iza ponoći, a na kopno se vraća u 1:30 sati. Plovidba u jednom pravcu traje ugodnih 15-ak minuta, uz glazbu i piće dobrodošlice.

Ni tijekom dana Cipre ljeti ne odmara, već svoje goste odvozi do Vrgade, na izlete, kupanje i uživanje. Zbog zasluga, svoje marljivosti i visoke profesionalnosti u 2018. godini smiješi mu se veliko priznanje: općinska nagrada Općine Tkon.

Stipe Ivanović Cipre veliki je zaljubljenik u more i Dalmaciju, ugostitelj, turistički djelatnik, brodar, ali i poznati kolumnist. Kultni „Ciprin kutak“ je Facebook stranica putem koje dijeli svoje misli i ideje sa svima koji su željni pametne, dalmatinske beside. U nastavku prilažem snimke  njegovih gostovanja u emisiji Aktualni sat BnM radija iz 2014. i 2018. godine.