I vatrogasci nezadovoljni?! Kreću u prosvjed?!

Nedavno smo gledali kako su naši vatrogasci učinkovito ugasili požar na trajektu “Kijevo” i nije nam jasno OVO – zar su ti naši vrijedni vatrogasci baš OVO zaslužili?! Čitajte u nastavku…

Pod naslovom “Hrvatska vatrogasna zajednica i Vlada RH izigrali profesionalne vatrogasce” 15. ožujka 2024. godine čitali smo sljedeće:

„Od ujednačavanja plaća profesionalnih vatrogasaca zaposlenih na lokalnoj i regionalnoj razini s plaćama profesionalnih vatrogasaca na državnoj razini veliko ništa!

Hrvatska vatrogasna zajednica i glavni vatrogasni zapovjednik izigrale su profesionalne vatrogasce zaposlene na lokalnoj, odnosno županijskoj razini.

Višetjedni pregovori s glavnim vatrogasnim zapovjednikom su propali. Izmjene Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, te Uredba o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca, unatoč obećanjima, nisu doneseni, a koji je razlog tome možemo samo nagađati.

Izrada i donošenje ovih podzakonskih akata bila je presudna za ujednačavanje plaća, kao i dodatno izdvajanje sredstava iz državnog proračuna za minimalni financijski standard, za što je Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca također lobirala, no od svega ništa.

Podsjećamo kako je koeficijent složenosti poslova radnog mjesta profesionalnog vatrogasaca zaposlenih u javnim vatrogasnim postrojbama 0,897, dok je koeficijent složenosti poslova radnog mjesta vatrogasaca zaposlenih u državnoj službi 1,54. Sramotna je i činjenica kako je najniži koeficijent za obračun plaće u državnoj službi 1,06 što dodatno govori o tome koliko država vrednuje rad jedne od najvažnijih službi za sigurnost građana RH.

Umjesto podrške i priznanja, ovo je težak dodatni udarac za sve profesionalne vatrogasce pred protupožarnu sezonu, ali i za sigurnost svih građana u RH. Naime, umjesto izjednačavanja prava dobili smo znatno umanjenje prava zbog gubitka dodatka za poslove s posebnim uvjetima rada, jer uredba o visini dodatka za posebne uvjete rada za državne službenike i namještenike više ne vrijedi, odnosno donošenjem novog Zakona o plaćama u državnoj službi i javnim službama, te ostalih podzakonskih akata vezanih uz novi zakon, odredba iz Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova koja govori da se za vatrogasce zaposlene u javnim vatrogasnim postrojbama primjenjuje odredba o visini dodatka za posebne uvjete rada za državne službenike i namještenike više ne vrijedi. Sukladno odredbama Zakona o vatrogastvu, Vlada RH dužna je donijeti uredbu o visini svih dodataka propisanih Zakonom o vatrogastvu, međutim niti nakon više od četiri godine od stupanja Zakona na snagu to nije učinila.

Važno za napomenuti je i činjenica kako će neke javne vatrogasne postrojbe prestati sa svojim djelovanjem, odnosno njihovi osnivači će ih ugasiti. Razlog tome je i ne postupanje nadležnih inspekcijskih službi HVZ-a koje ni nakon skoro godinu dana od donošenja Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova ne nadziru njegovo provođenje u javnim vatrogasnim postrojbama. Kao posljedica takvog ne postupanja i danas imamo profesionalne vatrogasce čija su materijalna prava, odnosno plaća znatno manja od one zajamčene odredbama Pravilnika.

Iz svega navedenog dolazimo do zaključka kako sustav vatrogastva u RH ne funkcionira sukladno važećim zakonima i podzakonskim aktima te kako su profesionalni vatrogasci ponovno „ničiji“ sve do početka protupožarne sezone kada će ponovno postati „heroji“ čijom humanošću i požrtvovnošću hrabro manipuliraju razne političke strukture državne i lokalne razine kojima su vatrogasci u određenim trenutcima potrebni kako bi skupili pokoji politički poen.

Radi pravilnog vrednovanja rada profesionalnih vatrogasaca Koordinacija sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca pokreće sve dopuštene sindikalne akcije, uključujući štrajk!“ – navodi se na mrežnim stranicama Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika RH 15. ožujka 2024. godine.

Pratili smo problem vatrogasaca na navedenim mrežnim stranicama u proteklih mjesec dana i nismo naišli da se problem vatrogasaca riješio.

Na prijedlog Koordinacije sindikata i udruga profesionalnih vatrogasaca 22. ožujka 2024. godine održan je sastanak povjerenika u javnim vatrogasnim postrojbama Republike Hrvatske.

Informirani su o dosadašnjim sastancima u Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici s glavnim vatrogasnim zapovjednikom, zaključcima, njihovim zahtjevima u pogledu prijedloga koeficijenata i dodataka za posebne uvjete rada (izmjene Pravilnika o klasifikaciji radnih mjesta profesionalnih vatrogasaca, mjerilima za njihovo utvrđivanje i koeficijentima složenosti poslova, te prijedloga Uredbe o visini dodatka na osnovni koeficijent za radna mjesta profesionalnih vatrogasaca). Istaknut je i problem neprimjene važećeg Pravilnika u pojedinim postrojbama te problem financiranja unatoč volji poslodavca da primjenjuje Pravilnik zbog nedostatka financijskih sredstava zbog čega je Koordinacija i inicirala donošenje spomenuta dva podzakonska akta i minimalnih financijskih standarda, jer u konačnici volja osnivača za provedbu Pravilnika i potpisivanje kolektivnog ugovora ne znači nužno dostatnost financijskih sredstava tim razinama.

Nakon toga pod naslovom „Plenković se u kampanji slika s vatrogascima, no nije ga briga za njihove probleme: Idemo u prosvjed!“ 8. travnja 2024. godine nailazimo na najavu prosvjeda vatrogasaca koji bi se trebao realizirati na Međunarodni dan vatrogasaca 4. svibnja.

„Nažalost to je tako kad u državi postoji nekoliko vatrogasnih zvanja, od profesionalnih, dobrovoljnih, interventnih, vatrogasaca na auto cestama a svi imamo sve drugačije, od uniforme do plaća i opreme. Zar ne bi bilo najbolje a i logično da imamo jednaka prava i obaveze, ali nas glavni zapovjednikTucaković a i svi naši niže rangirani zapovjednici su osigurali svoja prava i plaće za sebe a za nas radnike nikog nije briga nego kad se desu velike nepogode, od požara, poplava do prometnih nezgoda onda smo im HEROJI a nakon toga nas svi zaborave. Nas glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković nas je prevario i izigrao zato da se dodvori političarima od kojih mu ovisi radno mjesto zato tražimo pod hitno njegovu smjenu, jer nije dostojan da bude na čelu jedne humane organizacije kao sto su vatrogasci.“, navodi se u komentaru na članak na našoj Facebook stranici.

„Dosta nam je tapšanja po ramenima, rukovanja, zahvaljivanja, od političara jer s tim riječima ne možemo prehraniti svoje obitelji i mi smo ljudi od krvi i mesa sjete nas se samo kod velikih požara tijekom sezone, poplava i potresa i onda opet muk, zaborave nas do sljedeće nepogode. Igraju se sa nama kao s ping-pong lopticom, nismo državni službenici, niti javni, ni lokalni, mi smo ničiji dok ne zagusti, stoga gospodo riješite status vatrogasaca jednom zauvijek.“, riječi su jednog ogorčenog vatrogasca.

Naslovna fotografija: Arhiv/ilustracija