VIDEO: 83 godine Dobrovoljnog vatrogasnog društva Biograd na Moru

Dobrovoljno vatrogasno društvo u Biogradu na Moru (u nastavku teksta DVD) postoji osam desetljeća. U jesen 2019. godine ovo društvo proslavilo je svoj najveći jubilej: 80- godišnjicu aktivnog  djelovanja. Danas će mu biti 83.

Premda je po životnoj dobi starac od svoje 83 godine, ovo društvo je danas i te kako aktivno i čine ga vrijedni, iskusni i učinkoviti vatrogasci koji na intervencije odlaze spremno, brzo i efikasno i od velike su koristi kako gradu Biogradu na Moru, tako i mnogim susjednim naseljima i Zadarskoj županiji.

Za prikupljanje vrijedne dokumentacije o radu društva povodom 80-godišnjice biogradskog DVD-a najzaslužniji su Ante Katuša, njegov zapovjednik, i Siniša Filipović, tajnik društva i bivši pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Zadar.

Zavičajnom muzeju Biograd na Moru ove vrijedne dokumente koji svjedoče o dugoj tradiciji društva ustupili su članovi biogradskog DVD-a. Prenosimo im zahvalu ove biogradske kulturne institucije, te im se i sami zahvaljujemo na trudu i ažurnosti.

Na temelju dokumenata i fotografija koje čuva Zavičajni muzej Biograd na Moru, kreirali smo video u kojem kronološkim redoslijedom možete vidjeti sljedeće:

  1. Odluka o osnivanju DVD- a Biograd na Moru 1939. godine,
  2. Primopredaja zastave vatrogasnom društvu od strane Poljoprivredne zajednice Biograd na Moru, dana 10. prosinca 1961. godine,
  3. Članovi vatrogasnog društva Biograd na Moru vježbi u Zadru,
  4. Vatrogasna pokazna vježba na biogradskoj rivi 1980. godine,
  5. Svečano otvorenje novoga vatrogasnog doma u Biogradu na Moru,
  6. Donacija iz Austrije vatrogasnom društvu, Biograd na Moru u vrijeme Božića 1993. godine,
  7. Vatrogasni vozni park,
  8. Obuka članova vatrogasnog društva Biograd na Moru,
  9. Svečana dodjela zahvalnica i priznanja povodom 60 godina DVD-a Biograd na Moru, 1969.-1999.

Najljepše pjesme o Dalmaciji koristili smo u kreiranju videa, tako da možete uživati – kako u vrlo vrijednoj povijesnoj dokumentaciji Biograda na Moru, tako i u glazbi koju smo odabrali za vas. Uživajte 🙂