U sjećanje na Juru: Jürgen Schmidt poginuo je na današnji dan 1993. godine

On nije rođeni Biogradac, nije čak ni iz okolice. Početkom Domovinskog rata kao strani dragovoljac ispisivao je povijest ovoga grada…

Njegovo cijenjeno ime i prezime jest Jürgen Schmidt. Ponegdje su ga suborci po dalmatinski zvali Jure, ponegdje Švabo budući da je rođenjem bio Nijemac.

Jürgen Schmidt rođen je 12. ožujka 1973. godine u njemačkom gradu Schwetzingenu, smještenom na sjeverozapadu Baden – Württemberga , oko 10-ak kilometara jugozapadno od Heidelberga i 15-ak kilometara jugoistočno od Mannheima. U ljupkom gradu s 20-ak tisuća stanovnika, bogatom poviješću i arhitekturom, kićenim zgradama i raskošnim dvoranama, s predivnom prirodom, nacionalnim parkovima i rezervatima u okolici, mogao je mladi Jürgen graditi svoju budućnost.

No ipak nije. Sa svojih 18 godina našao se u Hrvatskoj, na poprištu ratnih zbivanja.

Premda mlad, sa svojih 18, 19 i 20 godina, boreći se na hrvatskoj strani tijekom ratnih dana bio je iznimno cijenjen zbog vojnih vještina koje je posjedovao, autoriteta i karizme, kako u Hrvatskoj, tako i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Ovaj mladić je, prema pisanju povjesničara Tomislava Šulja u Facebook grupi  „Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata“, za života imao jednu veliku želju:

„Sada je za mene najvažnije osloboditi okupirani hrvatski teritorij i poslije toga uživati u miru. A mislim živjeti u Hrvatskoj.“

Svoju želju Jürgen Schmidt nije uspio ostvariti. Poginuo je nedugo po izrečenom, 24. siječnja 1993. godine, s nepunih 20 godina u Duratbegovom Docu kod Uskoplja (Gornjeg Vakufa) sudjelujući u borbama koje su se rasplamsale s pripadnicima Armije BiH.

Nedjelja, 24. siječnja 1993. godine kod Uskoplja (Gornjeg Vakufa) bila je posebno krvava i ostat će zapamćena po brutalnosti Armije BiH. Odnijela je sedam mladih života u redovima HVO-a. Poginuo je tada i bojnik Jure – Jürgen Schmidt, pomoćnik zapovjednika OZSH kao 27. žrtva u redovima HVO-a od početka sukoba u Uskoplju tijekom siječnja 1993. godine kada Muslimani uključuju sve svoje snage ali ne uspijevaju zauzeti Uskoplje (Gornji Vakuf) i ovaj dio Herceg Bosne. Bošnjačka nezahvalnost na djelu. Prvi bojnik Schmidt je u Kopčiću s džamije skinuo srpsku zastavu i prvi stručno minirao crtu razdvajanja sa Srbima, također u Kopčiću. – dio je opisa Bitke za Uskopje na stranicama Wikiwanda, ujedno velike hrabrosti i okolnosti prerane pogibije bojnika Jure, Jürgena Schmidta, u njegovoj 20.- oj godini života.

Na biogradskom području boravio je ovaj mladić kada je bilo najteže, tijekom ratnih godina 1991. i početkom 1992.

Jürgena se sjeća Denis Brzić, dragovoljac Domovinskog rata iz Svetog Filip i Jakova koji je vršio ratne zadaće zamjenika zapovjednika 53. domobranske bojne i načelnika stožera 134. domobranske pukovnije, po činu umirovljeni bojnik HV-a.

Jürgenovi roditelji posjetili su i upoznali osobno Denisa Brzića i Ivicu Kapitanovića Šulca, zapovjednika 1. bojne 134. domobranske pukovnije, odnosno oni njih kada su ih došli posjetiti u zapovjedništvu pukovnije. Oni nikada nisu zaboravili Jürgenovu braću po oružju, niti su oni ikad zaboravili njega.

O tome svjedoči čestitka kojom su Denisu Brziću i svim njegovim suborcima tri godine nakon pogibije sina Barbara i Josef, Jürgenovi roditelji, smogli snage čestitati Božić i Novu 1996. godinu.

Brzić je dragocjenu čestitku  podijelio s hrvatskim povjesničarima. Preuzeli smo je iz javno dostupne Facebook grupe Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata, čiji je smisao da se ne zaboravi Jürgenova žrtva i žrtva svih stranih dragovoljaca u obrani Hrvatske.

U Pakoštanima u spomen na „Juru“ jedna ulica je dobila naziv po njemu.

U Biogradu na Moru niti jedna ulica ne nosi naziv po poginulom hrvatskom branitelju, niti postrojbi koja je branila ovaj grad.

Počivao u miru Božjem!