Naljepnicama oblijepljena ploča u Solinama s nazivom „Šetalište Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske“

Stigla nam je danas fotografija ploče s nazivom „Šetalište Specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske“ nekoliko mjeseci nakon postavljanja cijela oblijepljena naljepnicama s porukama na nizozemskom jeziku.

Naljepnicama su ovu ploču vjerojatno oblijepili navijači nizozemskog nogometnog kluba „Heraklo Almelo“ sa sjedištem u Almelu. Almelo je grad i općina u istočnom dijelu Nizozemske, u provinciji Overijssel  koji broji  72 462 stanovnika.

O tome govore huliganske poruke npr. „teben alle stadion verboten“ s karikaturom koja prikazuje nepristojnu gestu sa značenjem do kojeg smo došli uz pomoć Google prevoditelja: „zabranjeno na svim stadionima“, dok bi „blijf asociaal, blijf almeloos“ bila poruka sa značenjem „ostati asocijalan, ostati bez milosti“.

Uglavnom, danas čitamo poruke na nizozemskom jeziku od kojih se ne vidi puni naziv ovog šetališta. Predlažemo da se trošak uklanjanja istih ispostavi imenovanom nogometnom klubu.

Podsjetimo, na sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru održanoj u ožujku ove godine a prema pisanju B-portala prihvaćen je prijedlog odluke izmjene i dopune odluke o nazivima ulica i trgova u Gradu Biogradu na Moru. Na prijedlog udruge 1.A satnije 113. brigade ZNG-a Vodice, dio šetališta Mihovila Mihe Klaića od uvale Soline do Puta Kumenta tako je preimenovan u Šetalište specijalnih postrojbi Glavnog stožera Hrvatske vojske.
S time se nisu složili oporbeni vijećnici Ante Fuzul (nezavisna lista Ante Fuzul), Robert Pelicarić(nezavisna lista Ante Fuzul), Mišel Tepša (nezavisna lista Ante Fuzul) te su predložili amandman da se tom dijelu šetališta da naziv Ulica žrtava 14. lipnja 1993. Amandman je odbijen nakon čega su oporbeni vijećnici demonstrativno napustili sjednicu. Gradonačelnik Ivan Knez obrazložio je odluku da su se obitelji poginulih civila prethodno složile s ovim preimenovanjem.