Roditelji poginulog Jürgena Schmidta njegovim suborcima čestitali Božić i Novu godinu

On nije rođeni Biogradac, nije čak ni iz okolice. Početkom Domovinskog rata kao strani dragovoljac ispisivao je povijest ovoga grada…

Njegovo cijenjeno ime i prezime jest Jürgen Schmidt. Ponegdje su ga suborci po dalmatinski zvali Jure, ponegdje Švabo budući da je rođenjem bio Nijemac.

Jürgen Schmidt rođen je 1973. godine u njemačkom gradu Schwetzingenu, smještenom na sjeverozapadu Baden – Württemberga , oko 10-ak kilometara jugozapadno od Heidelberga i 15-ak kilometara jugoistočno od Mannheima. U ljupkom gradu s 20-ak tisuća stanovnika, bogatom poviješću i arhitekturom, kićenim zgradama i raskošnim dvoranama, s predivnom prirodom, nacionalnim parkovima i rezervatima u okolici, mogao je mladi Jürgen graditi svoju budućnost.

No ipak nije. Sa svojih 18 godina našao se u Hrvatskoj, na poprištu ratnih zbivanja.

Premda mlad, sa svojih 18, 19 i 20 godina, boreći se na hrvatskoj strani tijekom ratnih dana bio je iznimno cijenjen zbog vojnih vještina koje je posjedovao, autoriteta i karizme, kako u Hrvatskoj, tako i u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Ovaj mladić je, prema pisanju povjesničara Tomislava Šulja u Facebook grupi  „Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata“, za života imao jednu veliku želju:

„Sada je za mene najvažnije osloboditi okupirani hrvatski teritorij i poslije toga uživati u miru. A mislim živjeti u Hrvatskoj.“

Svoju želju Jürgen Schmidt nije uspio ostvariti. Poginuo je nedugo po izrečenom, 24. siječnja 1993. godine, s nepunih 20 godina kod Gornjeg Vakufa (Uskoplja) sudjelujući u borbama koje su se rasplamsale s pripadnicima Armije BiH.

Nedjelja, 24. siječnja 1993. godine kod Uskoplja (Gornjeg Vakufa) bila je posebno krvava i ostat će zapamćena po brutalnosti Armije BiH. Odnijela je sedam mladih života u redovima HVO. Poginuo je tada i bojnik Jure – Jürgen Schmidt, pomoćnik zapovjednika OZSH, 27. žrtva u redovima HVO od početka sukoba u Uskoplju siječnja 1993. godine. Muslimani uključuju sve svoje snage ali ne uspijevaju zauzeti Uskoplje (Gornji Vakuf) i ovaj dio Herceg Bosne. Bošnjačka nezahvalnost na djelu. Prvi bojnik Schmidt je u Kopčiću s džamije skinuo srpsku zastavu i prvi stručno minirao crtu razdvajanja sa Srbima, također u Kopčiću. – dio je opisa Bitke za Uskopje na stranicama Wikiwanda, ujedno velike hrabrosti i okolnosti prerane pogibije bojnika Jure, Jürgena Schmidta, u njegovoj 20.- oj godini života.

Na biogradskom području boravio je ovaj mladić kada je bilo najteže, tijekom ratnih godina 1991. i početkom 1992.

Jürgena se sjeća Denis Brzić, dragovoljac Domovinskog rata iz Svetog Filip i Jakova koji je vršio ratne zadaće zamjenika zapovjednika 53. domobranske bojne i načelnika stožera 134. domobranske pukovnije, po činu umirovljeni bojnik HV-a.

Jürgenovi roditelji posjetili su i upoznali osobno Denisa Brzića i Ivicu Kapitanovića Šulca, zapovjednika 1. bojne 134. domobranske pukovnije, odnosno oni njih kada su ih došli posjetiti u zapovjedništvu pukovnije. Oni nikada nisu zaboravili Jürgenovu braću po oružju, niti su oni ikad zaboravili njega.

O tome svjedoči čestitka kojom su Denisu Brziću i svim njegovim suborcima tri godine nakon pogibije sina Jürgenovi roditelji smogli snage čestitati Božić i Novu 1996. godinu.

Brzić je dragocjenu čestitku  podijelio s hrvatskim povjesničarima. Preuzeli smo je iz javno dostupne Facebook grupe Zahvala stranim dragovoljcima Domovinskog rata, čiji je smisao da se ne zaboravi Jürgenova žrtva i žrtva svih stranih dragovoljaca u obrani Hrvatske.

U Pakoštanima u spomen na „Juru“ jedna ulica je dobila naziv po njemu, doduše, umjesto kako bi bilo ispravo –  Schmidta, nenamjernom greškom se naziva Ulica Jurgena Smidta.

U Biogradu na Moru niti jedna ulica ne nosi naziv po poginulom hrvatskom branitelju, niti postrojbi koja je branila ovaj grad.