Tko je kriv za odlomljeni gat u Jazu? Ante Fuzul: Krivi smo sami!

Reakcija na odlomljeni gat u Jazu stigla je u obliku objave na FB stranici Ante Fuzul – Bnm u srcu gdje stoji:

Ovo nije ništa novo, počelo je s propadanjem drvenog gata, a na ovo se upozoravalo još od prije ljeta 2020. godine. Tek odnedavno (rujan ili listopad 2021.) ovu lučicu je na upravljanje dobila Lučka županijska uprava.

S obzirom na to da i sam imam vez, a i više me ljudi pitalo, u povremenom sam kontaktu s njima i pratim objave radi dobivanja informacije o početku potpisivanja ugovora o vezu.

Prema onom što su mi rekli od Nove godine dakle s početkom 2022. su trebali krenuti sa sklapanjem ugovora, a u planu su imali i zamjenu za tri gata (drveni i dva betonska do njega).

Za drveni gat su mi upućeni rekli da je jedan od korisnika veza na drvenom gatu ostalim korisnicima veza na tom nudio da će popraviti isti te je svaki korisnik trebao participirati s 300 kn, od kojih je svega 6 ili 7 pristalo na to.

Četvrti i peti od marine prema gradu su dograđeni naknadno i bili su rađeni šuplji od betonskih elemenata i bez armature, a zub vremena učinio svoje na ovom gatu (prvi do marine tzv. A gat), a i drugi osim gore spomenuta dva nisu u boljem stanju i odavno su trebali biti zamijenjeni.

Prva tri gata A, B i C su napravljeni 1984. uz postavljanje drvenog gata kao četvrtog, a preostala dva betonska kroz Domovinski rat. Godinama o toj lučici nitko ne skrbi, a za vrijeme dok je Bošana upravljala C gat je rezan po površini radi ideje o umetanju strujnog kabela i vode u betonski gat, a da se pritom apsolutno ništa drugo nije napravilo. I taj gat je puknut na početku i pitanje je trenutka kada će pasti.

Na kraju će za godine naše nebrige ispasti odgovorna Lučka županijska uprava, a ona to nije.

Krivi smo mi sami.

Kako izgleda šteta u Jazu pogledajte u fotografijama: