Šteta u Jazu: Odlomio se gat

Čitatelj nam je danas poslao fotografije prema kojima vidimo da se od obale prema moru odlomio i potonuo betonski gat koji se nalazi u Jazu u Biogradu na Moru. Nije teško pretpostaviti da je do loma došlo zbog dotrajalosti, no to sad nije toliko važno.

Najvažnije je da nije bilo ljudskih žrtava, a sudeći prema fotografijama, vidimo da na brodovima koji su bili privezani na taj gat nema materijalnih šteta.

Važno je i da se taj gat što skorije sanira i stavi u funkciju. Tko će biti odgovoran za to?

Prema pisanju raznih medija u srpnju i kolovozu 2021. godine, Jazom u Biogradu nominalno je gospodario Grad Biograd na Moru, da bi potom lučki bazen Jaz, ovo obalno područje s gotovo 600 vezova do trajektnog pristaništa, došlo pod okrilje Županijske lučke uprave. Bilo je prethodno i nekih naznaka da se ovo pretvori u sportsku lučicu, no to se izjalovilo.

Pod okrilje Županijske lučke uprave Jaz dolazi, jasno, u koordinaciji s jedinicom lokalne samouprave radi usklađivanja s prostornim planom Grada Biograda na Moru te razvojnim planovima ove jedinice lokalne samouprave.

Trenutno najveća investicija Županijske lučke uprave, a ujedno i prvi projekt izgradnje luka financiran EU sredstvima u RH je izgradnja Trajektne luke Tkon. Očito je iz priloženog da će biti potrebna nova ulaganja i u Biogradu na Moru.

Pogledajte fotografije:

Izvor: Zadarski list, 057.info, Morski.hr