Što je Općini Tkon donio projekt Arca Adriatica? U Tkonu predstavili nove turističke proizvode

U srijedu, 8. prosinca, stigao nam je poziv za Tkon, poslala ga je Lorena Badanjak i odnosio se na studijsko putovanje u sklopu Interreg projekta Arca Adriatica, prekogranične suradnje gdje je Općina Tkon partner u projektu.

Kao partner u projektu Općina Tkon intenzivno je radila na očuvanju pomorske baštine mjesta, te na izradi novih sadržaja kako bi mjesta u Općini postala top destinacija kulturnog i prirodnog turizma.

Nama je iznimno drago da Tkon napreduje, osobito kad vidimo da se radovi na izgradnji novog trajektnog pristaništa privode kraju. Osim Lorene, dodatno nas je kontaktirala vrijedna Bruna Vojvodić rođ. Jakovljev, viša stručna savjetnica za projekte Općine Tkon, te smo naravno rado pristali vidjeti rezultate novog projekta.

A kako je i nebo na strani novog načelnika Anđela Palaškova i njegovih suradnika, tako se ono urotilo sunčanim i pomalo burovitim vremenom koji tjera tmurne oblake da njihova prezentacija u zakazano vrijeme maksimalno uspije.

Općina Tkon u utorak i srijedu 14. i 15. prosinca 2021. godine predstavila nam je tako novi turistički itinerar baziran na pomorskoj baštini te prirodnim i povijesnim ljepotama mjesta i okolice. U Tkon se obično više dolazi ljeti, no kako bi nam pokazali da je ljepota i zimi predstavnici Općine Tkon organizirali su studijsku turu za medije i turistički sektor.

Ugođaju je naročito pridonijela „Kunjanka u narodnoj nošnji“, zapravo Lores Kučaić Bobić, vrlo profesionalna i  licencirana turistička vodičkinja, koja svojom djelatnošću sa svojim kolegicama i kolegama doprinosi gospodarstvu i razvija turističku ponudu.

Kroz studijsko putovanje, turistički djelatnici, novinari i ostali zaljubljenici u pomorski turizam i baštinu uz nas imali su priliku pobliže upoznati Tkon te nove turističke proizvode nastale u sklopu projekta Arca Adriatica.

Akademija starih zanata i vještina, Centar izvrsnosti, manifestacije i programi, samo su dio nove turističke ponude bazirane na pomorskoj baštini.

„Temelj za izgradnju prepoznatljivog pomorskog proizvoda svakako je novoadaptirani Interpretacijski centar smješten u samom centru Tkona. U stalnom postavu posjetitelji će uz korištenje inovativne tehnologije i alata biti dio jedinstvenog doživljaja. Središnja interpretacijska tema Centra je kunjka koja spaja bogatu prošlost i sadašnjost pomorske baštine Tkona te prikazuje život na otoku kroz stalni postav: Kunjke su othranile Kunjane.  U vanjskom dijelu centra prezentirane su obnovljene stare tradicijske barke, a popratne informacije nalaze se na informativnim pločama postavljenim oko luke.“, objasnila nam je Bruna dok smo obilazili Centar.

„Sakupljeno je preko sto predmeta u svrhu valorizacije, očuvanja i promocije pomorske, etnološke i kulturne baštine područja Općine Tkon te od srca zahvaljujem svim dragim ljudima koji su ih ustupili.“, spomenuo je Anđelo Palaškov, načelnik Općine Tkon.

Studijsko putovanje u sklopu kojeg smo obilazili Ćokovac, te novi turistički proizvodi sufinancirani su projektom Arca Adriatica (Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine) iz programa Interreg Italija – Hrvatska 2014-2021 na kojem je Općina Tkon jedan od partnera. Projekt obuhvaća 10 partnera, 5 hrvatskih i 5 talijanskih partnera koji zajedničkim aktivnostima promoviraju kulturno-turističku destinaciju kroz implementaciju pomorske baštine u ponudu kulturnog turizma. Projekt traje od 1. siječnja 2019. – 31. prosinca 2021., a ukupna vrijednost projekta iznosi od 3.168.790,00 €.

Projekt u brojkama: Deset strateških dokumenata za definiranje i razvoj novog turističkog proizvoda na pograničnom prostoru temeljenih na pomorskoj baštini, sedam centara izvrsnosti (u Malinskoj, Cesenaticu, Cerviji, Tricase Portu/Bariju, San Benedettu, Venciji i Tkonu), funkcionalna mreža centara izvrsnosti, akademija starih zanata i vještina, 32 radionice starih zanata i vještina na hrvatskoj i talijanskoj obali, pet adaptiranih interpretacijskih centara i jedan na otvorenom u Cerviji, 23 obnovljene male barke i videosnimke obnove, tehnički opis malih barki, 162 turističke markacije, sedam novih promotivnih centara, 20 organiziranih kulturno-turističkih manifestacija – samo su neki od rezultata projekta Arca Adriatica – Zaštita, promocija i turistička valorizacija jadranske pomorske baštine.

Dio je to treće prioritetne osi »Okoliš i kulturna baština« programa INTERREG Italija – Hrvatska.

Zahvaljujemo ljubaznim i gostoljubivim domaćinima na gostoprimstvu, osobito Bruni i Loreni i načelniku Općine Tkon, Anđelu Palaškovu.