VIDEO: O 134. brigadi na izložbi Muzeja Domovinskog rata u Splitu „Brigade Hrvatske vojske iz Dalmacije 1991 – 30 obljetnica“

Izložba Muzeja Domovinskog rata u Splitu prikazuje ustroj i ratni put brigada Hrvatske vojske Zbornog područja Split u obrani domovine koja se našla na meti velikosrpske politike.

Budući da je velik broj brigada s područja Dalmacije osnovan 1991. godine, ovom izložbom proslavile su se i njihove jubilarne 30. godišnjice nastanka.

Jedna od tih brigada je 134. brigada Hrvatske vojske koja je djelovala na širem biogradskom i stankovačkom području, o kojoj se govori od 8:42 minute videa u prilogu:

„134. brigada Hrvatske vojske osnovana je 17. listopada 1991. godine. Domicilno područje brigade: Biograd i Stankovci. Prvi zapovjednik brigade bio je Rodoljub Barić. Brigada je u srpnju 1992. godine demobilizirana, a od preostalog dijela je ustrojena taktička grupa 134 koja je djelovala do kraja godine, dok je dio pripadnika raspoređen u 55. domobransku bojnu Benkovac i 53. domobransku bojnu Biograd do 18. kolovoza 1994. godine, kada su prešli u sastav 134. domobranske pukovnije. Zapovjednik 134. domobranske pukovnije bio je Josip Čerina. Kroz brigadu je prošlo oko 5 000 pripadnika. Brigada je za svoje zasluge u Domovinskom ratu odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog.“, rečeno je u video prilogu uz brojne ratne fotografije među kojima i jedna nedavno preminulog Igora Dominisa. Fotografije je muzeju ustupio Josip Čerina, što vidimo po odjavnoj špici.

Izložba je inače postavljena u atriju splitske Gradske uprave i svečano otvorena 4. studenog ove godine, te se ondje mogla doći i razgledati do 4. prosinca.

Izložba je zamišljena kao kombinacija edukativnih panoa i predmeta među kojima su uniforme, vojna oprema te odlikovanja pripadnika dalmatinskih brigada Hrvatske vojske. Izložene predmete sadržajno prate panoi s najvažnijim podacima o spomenutim brigadama te fotografije njihovog ratnog puta tijekom Domovinskog rata.