Osnovana nova udruga proistekla iz Domovinskog rata sa sjedištem u Biogradu na Moru: Tomislav Božić prvi predsjednik Udruge dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 1990.-1991.

Zasad imamo oko 100 članova, a u udrugu mogu pristupiti samo i isključivo časni i pošteni pripadnici MUP-a i ZNG-a, dragovoljci Domovinskog rata iz 1990. i 1991. godine s područja Zadarske županije, ali i iz cijele Republike Hrvatske, kazao je predsjednik Tomislav Božić iz Gorice, još uvijek aktivni policajac PU zadarske

Osnovana je još jedna udruga proistekla iz Domovinskog rata, Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90. – 91. Prvi predsjednik je Tomislav Božić, potpredsjednik Nikica Mitrović, a tajnik Ante Vuksan Ćusa. Udruga dragovoljaca MUP-a i ZNG-a 90. – 91. ima i četiri dopredsjednika, a to su Ivan Miočić, Gordan Lenkić, Ivan Jurjević i Marinko Baradić. Svi navedeni su ujedno i članovi Upravnog odbora.
U Časni sud su izabrani: Ive Veršić, Radomir Brkljača i Željko Pešić, a u Nadzorni odbor Berto Vukić, Branko Kinda i Mario Knez.

Obveze i glas

– Imamo oko 100 članova, a u udrugu mogu pristupiti samo i isključivo časni i pošteni pripadnici MUP-a i ZNG-a, dragovoljci Domovinskog rata iz 1990. i 1991. godine s područja Zadarske županije, ali i iz cijele Republike Hrvatske, kazao je Tomislav Božić iz Gorice, još uvijek aktivni policajac PU zadarske.
Udruga je dragovoljna, nestranačka, samostalna i sveobuhvatna udruga pripadnika dragovoljaca MUP-a i ZNG-a u razdoblju 1990. – 1991.
– Bitna razlika s obzirom na druge udruge proistekle iz Domovinskog rata je da svaki član udruge ima svoje obveze i glas, naglasio je Božić.
Sjedište udruge je u Biogradu na Moru na adresi Bukovačka 23, odnosno u zgradi Poduzetničkog inkubatora gdje će imati sandučić za poštu, a koristit će i tamošnji knjigovodstveni servis te multimedijalnu dvoranu za održavanje sastanaka.

Empatija za hrvatske bojovnike

– Velika hvala gradonačelniku Ivanu Knezu koji je još jednom iskazao empatiju za hrvatske bojovnike te nam objeručke izašao u susret. Empatija je jedna od najljepših ljudskih osobina, a ona očito ne nedostaje biogradskom gradonačelniku, poručio je Božić.
Udruga je osnovana na osnivačkoj skupštini koja je održana 31. siječnja 2021. Usvojen je Statut, naziv, sjedište, izbor osoba za zastupanje, ciljevi i djelatnosti te je udruga upisana u Registar udruga Republike Hrvatska.
– Da udruga misli sasvim ozbiljno i na duge staze treba istaknuti da će ustrojiti čak 15 odbora: za pravna pitanja, financije, socijalna pitanja, zdravstvo, suradnju s udrugama i institucijama, obitelj i mladež, godišnjice i spomenike, gospodarstvo, projekte, obrazovanje i edukaciju, sport i kulturu, opće poslove, humanitarnu djelatnost, organizaciju svečanosti i domjenka te za medije i izdavaštvo, nabrojio je Damir Božin, glasnogovornik udruge.

Apliciranje na fondove

Udruge je osnovana s ciljem zaštite prava i interesa svojih članova i njihovih obitelji. Svojim projektima i programima čuvat će, kaže on, moralni dignitet hrvatskog naroda i svih dragovoljaca MUP-a i ZNG-a iz 1990. i 1991. godine koji su sudjelovali u obrani suvereniteta RH, promicati vrijednosti Domovinskog rata te u suradnji s državnim institucijama pridonositi podizanju kvalitete i učinkovitosti skrbi o članovima udruge i članovima njihovih obitelji.
– Aplicirat ćemo na EU fondove i na državne natječaje kako bismo između ostalog osnovali zadrugu koja će omogućiti organizirano i stručno vođeno obavljanje djelatnosti i zajednički nastup na tržištu, zaključio je Damir Božin.

Zbor narodne garde

Zbor narodne garde (ZNG) naziv je za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske. Odluku o ustrojstvu ZNG-a 20. travnja 1991. donio je dr. Franjo Tuđman, prvi predsjednik RH. Zbog zakonskih i političkih razloga te su snage bile formalno ustrojene u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, jer je Hrvatska tada formalnopravno još bila u sastavu SFRJ. Jedinicama ZNG-a zapovijedalo je Ministarstvo obrane.
Do 12. kolovoza 1991. su ustrojene četiri brigade, čime je zaokruženo ustrojstvo obrambenog sustava Republike Hrvatske. Hrvatske oružane snage su tada imale oko 60.000 pripadnika, od toga 30.000 pripadnika u sastavu MUP-a.
Temeljem Zakona o obrani donesenog u rujnu 1991., oružane snage organiziraju se u jedinstvenu Hrvatsku vojsku u kojoj je kao poseban dio zadržan ZNG kao profesionalan sastav. Dana 3. studenog 1991. jedinice ZNG-a su formalno preimenovane u Hrvatsku vojsku.

Foto: Velimir Brkić/Zadarski list

Izvor: Zadarski list