Snažan potres s epicentrom u Starigrad Paklenici osjetio se danas i u Biogradu na Moru

„Danas, 1. 11 2020. u 14 :15 dogodio se sedam kilometara sjeverno od Starigrada Paklenica potres magnitude M=4.7. S obzirom na magnitudu, potres je u epicentralnom području bio maksimalnog intenziteta VI (šest) stupnja EMS ljestvice.“, stoji u izvješću Seizmološke službe pri Geofizičkom odsjeku PMF-a.

Ovaj potres s epicentrom u Starigrad Paklenici, točnije, na području Ivinih vodica na dubini od 10 kilometara, potresao je cijelo zadarsko područje, a osjetio se, osim u Biogradu na Moru, i u Kninu, Murteru, na Viru i drugim otocima, pa sve do Splita, Like, pa čak i Zagreba.

Kako je potvrdio Seizmološki zavod, s obzirom na magnitudu, potres je u epicentralnom području bio maksimalnog intenziteta VI (šest) stupnjeva EMS ljestvice.

Nove informacije o potresu za N1 otkrio je seizmolog Krešimir Kuk:

“Zadnji podaci su da je magnituda bila 4,7 po Richteru, epicentar mu je bio kod Starigrad Paklenice. Za sada nemamo podataka o materijalnim štetama, ali znamo da se potres osjetio na velikom području Hrvatske, od Zadra, zadarskom području, od Splita, a čak su ga i u Zagrebu mogli osjetiti. Manifestirao se jako na širem području”

Naveo je i koja su sada očekivanja.

“Očekujemo naknadne potrese, nešto se slabijih već i zabilježilo do sada. Nemamo nikakve podatke o štetama. Ovaj potres definitivno spada u seriju jakih potresa, ali možda ćemo proći bez materijalnih šteta.”

Osvrnuo se i na razorni potres u Turskoj.

“Tlo se tamo još uvijek trese. Ovaj potres nije direktno povezan s potresom od nekoliko dana u Turskoj, ali možemo primijetiti da je posljednjih mjeseci šire područje jugoistočne Europe aktivnije”, kazao je Kuk.

Prošle godine, 26. studenog 2019. godine gostovao je seizmolog Krešimir Kuk i u Newsroomu N1 televizije te je za ondje izjavio kako su potresi naša realnost te da su od potresa najugroženija područja u Hrvatskoj južni dio zemlje, šire zagrebačko i šire riječko područje.

Foto: Potres kod Paklenice 1. studenog 2020.

Izvor: Seizmološka služba pri Geofizičkom odsjeku PMF-a, N1