Najstariji poznati vrtićarci u Biogradu na Moru, naraštaj rođenih 1936. godine i stariji

Prije Drugog svjetskog rata u Biogradu na Moru i okolici o djeci predškolske dobi skrbile su časne sestre. Predškolski odgoj i skrb o djeci bili su od prve polovice XIX. stoljeća, kada se otvaraju prve pomoćne škole, do kraja Drugog svjetskog rata prepušten raznim ženskim crkvenim redovima.

O broju djece i programima odgojno-obrazovnog rada iz navedenog  perioda nema dovoljno podataka. Iznimno rijedak dokument vremena koji svjedoči o radu tzv. dječjeg zabavišta u Biogradu na Moru jest naslovna fotografija koja je snimljena 1940. godine.

Naime, kroz povijest su postojali različiti nazivi za predškolske ustanove: pjestovalište, čuvalište, zabavište…

„Rukovođ za zabavište“ knjiga je autorice Antonije Kassowitz-Cvijić iz 1895. godine, u kojoj je na 239 strana u tri dijela izložena problematika zabavišta. U prvom dijelu knjige daje se povijesni pregled odgojnih zavoda za djecu (pjestovališta, čuvališta i zabavišta) s najvećim osvrtom na doprinos Friedricha Fröbela, utemeljitelja dječjih vrtića, koje, piše Antonija Kassowitz-Cvijić, mi zovemo zabavište „čime se hoće reći, da se u njemu djeca zabavljaju i tome uzgajaju“.

Prema pisanju Marice Tolić, odgojiteljice u mirovini, dječje zabavište u Biogradu na Moru nalazilo u nekadašnjoj Vrgadinskoj ulici na današnjem Narodnom trgu (po nekima Trgu Brce).

Fotografija iz 1940. godine na kojoj je snimljen naraštaj djece, najvećim dijelom rođene 1936. godine, u skupini sa sestrama Liberatom Balen i Antoninom-Boženom, posljednji je naraštaj djece o kojima su brinule časne sestre, budući su njima komunističke vlasni nakon 1945. godine zabranile rad s djecom.

Na skupnoj fotografiji ispred lijepog, kamenog, zida sa sestrom Liberatom Balen su Dobrila Rogić, Ivica Šangulin, Nedjeljko Buljevac, Kata Rudić, Anka Labar, Ivica Pinjatela, Zdenka Lucin, Vanja Strpić, Anka Colić, Iva Lukačić, Duška Egić, Ada Mrđen, Darija Colić, Mirjana Jurišić, Ivica Krstinić, Miro Jurišić, Vlatko Silobrčić, Zdenka Lucina, Jagoda Roglić.

Kao što vidimo, nabrojano je 19-ero djece, još nekoliko njih nije identificirano prema fotografiji.

Prema drugoj fotografiji sestre Liberata i Antonina-Božena sa skupinom djece nalaze se negdje u prirodi, stoje ili sjede na travnatoj površini, u pozadini se vidi šuma, drveće…S njima su na fotografiji: Ivo Letinić, Nediljko (Neđo) Buljevac, Mišo Dominis, Olga Vulelija, Ankica Colić, Iva Lukačić, Marija Vuletin, Smilja Pelicarić, Anka Labar, Zdenka Lucin, Milka Lucin, Branka Dominis, Fedora Pelicarić, Đurđica Jelić, Mirjana Jurišić, Ada Mrđen, Dobrila Rogić, Miro Jurišić, Branka Tolić, Vlatko Silobrčić, Darija Colić, Ivica Krstinić, Kata Rudić, Ivica Šangulin (Babac), Seka (Sušina) Šangulin, Jagoda Roglić.

Kao i u prethodnom slučaju, nedostaju nam podatci za četvero djece.

Na obje fotografije dječaci nose kratke hlače, djevojčice su u haljinicama koje su jednobojne ili po njima prevladava karirani uzorak. Jedan dječak drži medu, nekoliko djevojčica lutku. Svi su uredno počešljani, dječaci na stranu, a djevojčice su mahom s kratkom, bob frizurom, ponegdje s predimenzioniranom mašnicom.

Izvor: Fotografije i navedeni podatci objavljeni su u „Spomen knjizi – 66 godina rada Dječjeg vrtića Biograd“ na 9. stranici, knjizi koju je u vlastitoj nakladi 2 008. godine priredila Marica Tolić, odgojiteljica u mirovini.