Biogradsko kulturno ljeto 2020. godine – otkazano!

Reklo bi se da je Biogradsko kulturno ljeto 2020. najtanja knjiga na svijetu, bez ijednog slova, ali svejedno valja podsjetiti na sve one događaje, manifestacije i druženja koja bi se dogodila ovog ljeta u Biogradu na Moru da nije koronavirusa.

U svibnju povodom Praznika rada, uoči ljetne sezone, kao nekakva uvertira u turistički bum, povodom u Biogradu na Moru ustoličila se manifestacija „Slovenski vikend“. Ove godine nije održan.

„Gastro Biograd“, manifestacija koja je po svojim dimenzijama izuzetno značajna, dugi niz godina okupljala je cijelu Hrvatsku, stvarala simbiozu kontinentalne i priobalne turističke ponude, ove godine nije održan. Još uvijek pamtimo rivu kao mjesto šušura i radoznalih pregleda štandova lokalnih proizvođača i onih koji su pristigli iz raznih dijelova Hrvatske.

Ljetno kino bilo je neizostavan dio kulturne ponude Biograda na Moru i ono je imalo svoju uistinu dugu tradiciju postojanja. Uz velike Opatiju i Dubrovnik, Biograd na Moru među prvim je gradovima u Hrvatskoj uopće, koji su do ovog ljeta imali ljetnu pozornicu na otvorenom.

„Biogradska noć“  tradicionalna je turistička manifestacija koja se održavala godinama prije, ako ne i desetljećima prije, bila je posvećena Danu pobjede i domovinske zahvalnosti te Danu hrvatskih branitelja. Biogradska riva i stara gradska jezgra bila bi prepuna doživljaja uz piro-glazbeni vatromet, defile brodova, specijalitete na otvorenom prostoru, nastupe folklornih skupina, klapa, gradske glazbe, mažoretkinja, zabavljačkih skupina itd. Ove godine nije održana.

Biograd Street Music Festival  kao festival uličnih svirača održavao bi se svakodnevno na nekoliko lokacija tijekom turističke sezone. Ulični svirači predstavljali bi sebe i svoje nastupe, te donosili onu posebnu, šarmantnu i opuštenu atmosferu u gradu Biogradu na Moru sve do ove godine. I to je otkazano.

Je li se išta održalo? Ipak jeste. Sunce je pržilo, trava je rasla kad bi je zalijevali skupom vodom, pa je i nju Sunce pržilo. Cvrčci su cvrčali, komarci grizli. Sve u svemu, nije prošlo tako loše.

Izdvojili smo nekoliko manifestacija koje su tijekom dugog niza godina bile simbolom turističke sezone koja je ove godine značajno osujećena zbog globalne pandemije covida-19.

Kad sve to sagledamo iz današnje perspektive, vidimo da je aktualni gradonačelnik Grada Biograda na Moru zimus, valjda, imao viziju.

Naime, na pitanje Maje Kuzelj, voditeljice TV emisije „Zapadna strana“ Televizije Zapad (bivše Televizije Zaprešić) u prosincu prošle godine, zašto Biograd na Moru treba biti na popisu mjesta koje treba posjetiti, tamo negdje u 21. minuti priloženog videa, naš gradonačelnik između ostalog je odgovarao:

„Jedino u Biogradu čujen cvrčka. Možda još negdi postoji, ali ono. Ja san se začudija, dosta tih gradova. Biograd ima cvrčka. To je i te kako bitno za ljubav.“

 Biograd Boat Show nećemo spominjati u ovom kontekstu, čisto da ga ne ureknemo.

Naslovna fotografija: Vatromet u Biogradu na Moru/ilustracija