Profesor Božo Došen na manifestaciji „Knjiga Mediterana“ u Splitu predstavio „Polački zbornik“

Ogranak Matice hrvatske u Zadru ove je godine, po četvrti put, na manifestaciji 32. Knjiga Mediterana u Splitu predstavio svoju godišnju izdavačku djelatnost.

Knjiga Mediterana održavala se od 20. do 26. rujna 2020. godine u organizaciji Književnog kruga Split, Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Splitu i Zavoda za znanstveni i umjetnički rad HAZU u Splitu, pod visokim pokroviteljstvom Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Predstavljanje izdavačke djelatnosti Ogranka Matice hrvatske u Zadru odvijalo se u utorak, 22. rujna 2020. godine, u svečanoj dvorani palače Milesi u Splitu.

Program je otvorio profesor Nenad Cambi. Nazočne i domaćina pozdravio je predsjednik Ogranka, dr. sc. Radomir Jurić naglasivši kako se unatoč jako lošim, dobro poznatim pandemijskim okolnostima, velikim i nesebičnim zalaganjem pojedinaca, zadarski Ogranak može predstaviti s velikim brojem naslova.

O časopisu “Zadarska smotra” govorio je glavni urednik časopisa prof. dr. sc. Josip Lisac, nakon čega je profesor Božo Došen predstavio “Polački zbornik”, zbornik radova sa znanstvenog skupa „Polački kraj u prošlosti i sadašnjosti“ održanog u organizaciji Ogranka Matice hrvatske u Zadru, Općine Polača i Sveučilišta u Zadru u Ražnjevića dvorima u Polači 2016. godine.

Znanstveni prilozi u „Polačkom zborniku“ nemjerljiv su doprinos u proučavanju povijesti i kulture polačkoga kraja. Na ponos jednoj lokalnoj zajednici, ovakva knjiga izvor je vrijednih informacija i temelj svih daljnjih proučavanja ove povijesne sredine.

Profesorica Anica Serdarević govorila je o knjizi “Mojih sedamdeset kolona”, autora Ivana Gligore, dok se profesor Ivan Magaš osvrnuo na najnovije Ogrankovo izdanje, građu na govoru Suhovara, “Naša bezda”, autora Zorana Ukalovića.

Moderatorica zadarskog programa “Knjige Mediterana” Martina Drobnjak pročitala je nekoliko pjesama iz “Zadarske smotre”. Svoju pjesmu je pročitala i vrijedna suradnica “Zadarske smotre iz Splita”, Marina Čapalija.

Na kraju je glavni urednik Ogrankovih knjižnih izdanja izv. prof. dr. Ivica Vigato spomenuo ostale naslove objavljene u posljednjih godina dana: Leonard Eleršek, Rado Žic Mikulin:” Putom sunca, crveni bojovnici iz Horezma”, Irina Pažameta: “Udes i druge priče”, Senka Mencinger: “Cvijet iz kamena”, Ladislav Radulić: “Prokleto jugo”, Alojz Pavlović: “Životni krikovi”, drame, Mladen Dorkin:”Interpretacije, osvrti”, Vjekoslav Ćosić: “Sabrani radovi dr. Jakova Čuke 1905.-1928.”. Prvi put spomenuta je i nova knjiga profesora Lisca: “Šibenske i druge kroatističke teme”.