Rupetina na cesti ispod Bure Centra, kod Tommyja, odmah na početku Ulice Ruđera Boškovića do križanja s Ulicom dr. Franje Tuđmana u Biogradu na Moru

Gledamo mi cijelo ljeto na desnom traku ceste na samom početku Ulice Ruđera Boškovića sa zapadne strane, do križanja s Ulicom dr. Franje Tuđmana u Biogradu na Moru, kako se vidi prema priloženim fotografijama nastalim u rujnu tekuće godine, ogromnu rupetinu i pukotine po asfaltu duž čitavog traka prije znaka „stop“.

I razmišljamo o tome kako to, izgleda, nikome ne smeta osim nama koji uvijek nešto rogoborimo.

I pitamo se – nakon višemjesečnog strpljenja – hoće li ovu rupetinu na cesti najzad netko sanirati?!

I mislimo se, s obzirom koliko vozači novaca izdvoje za cestarine i na godišnjoj bazi za održavanje cesta, koliko izdvajamo za komunalne naknade, poreze, prireze…trebali bismo se voziti po najbolje uređenim cestama u Europi i imati nogostup za pješake!

I sjetili smo se kako su stanari spomenute ulice prije par godina peticijom zatražili od Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru nekakvo rješenje za zaštitu i sigurnost u prometu u vidu uspornika vozačima koji vole potegnuti po gasu. I dobili su ga – ako su imali sreću da im automobili ne nastradaju od pomahnitalih vozača, u vidu ove rupčage na jednoj od najfrekventnijih gradskih ulica (ako uzmemo u obzir i blizinu trgovinskih centara).

Kad se naleti na jednu ‘jaču’ udarnu rupu ili oštećeni uspornik, šteta na automobilu je neizbježna, a zna dovesti i do prometne nezgode. – navodi se na portalu HAK revije.

Revija HAK doznaje od Željke Hlinke, pravne savjetnice Garancijskog fonda u Hrvatskom uredu za osiguranje, kako u slučaju oštećenja vozila zbog rupe na cesti, ‘ležećeg policajca’ i ostale infrastrukture, potrebno je prijaviti štetni događaj nadležnoj policijskoj postaji.

„Također, treba utvrditi oštećenja na vozilu i to tako da se vlasnik vozila obrati osiguravajućem društvu u kojem ima sklopljen ugovor (policu) o osiguranju od automobilske odgovornosti, gdje će procjenitelj šteta sačiniti izvid štete, popisati oštećenja i fotografirati vozilo.“ navela je Željka Hlinka, te dodala da za te radnje vlasnik vozila može angažirati i prometnog vještaka.

„Također, potrebno je utvrditi upravitelja ceste na kojoj je nastalo oštećenje vozila te istom podnijeti odštetni zahtjev.“ – savjetuju u Hrvatskom uredu za osiguranje.

Ulica Ruđera Boškovića u Biogradu na Moru nema ni nogostup za pješake. Promet je tijekom turističke sezone na dijelu ceste praktički onemogućen lijevim trakom zbog niza parkiranih automobila. K tome još, ulaz na tribine Gradskom stadiona Kazimir i Silvio tako je postavljen da svi  izlaze na samu cestu, izloženi na milost i nemilost prometa koji se odvija u ulici.