Razredna fotografija generacije vrtlara školske godine 1982./1983. – među učenicima je biogradski gradonačelnik Ivan Knez

Prošlo je više od 40 godina otkako su osmaši s područja Biograda na Moru i okolice odnosno bivše Općine Biograd na Moru birali koji će smjer upisati te su se  1979. godine u Centru za odgoj i usmjereno obrazovanje „Ante i Dečan Zorica“ u Biogradu na Moru odlučili za četvrti stupanj obrazovanja u poljoprivrednoj struci – smjer vrtlar. Birali su tada između različitih smjerova u poljoprivrednoj struci koji su postojali u ovoj školi: vrtlar, povrćar, radnik u prometu repromaterijala, fitofarmaceut i radnik u praćenju radnih procesa u poljoprivredi.

Generacija vrtlara školske godine 1979./1980. nama je pobudila interes, jer smo  prema fotografiji i popisu učenika iz školske godine 1982./1983. godine završnog razreda generacije rođenih 1963., 1964. i 1965. godine objavljenim u monografiji Bože Došena „40 godina Srednje škole Biograd na Moru (od 1971. do 2011. godine)“ iz 2013. godine na stranici 90.-toj prepoznali neka lica.

Najpoznatiji među njima (točno u sredini fotografije, srednji red) aktualni je i dugogodišnji gradonačelnik Biograda na Moru – Ivan Knez, a s njime uz objavljenu razrednu fotografiju još su na popisu: Luzarija Bakija, Gordana Beram, Darinko Birkić, Radmila Ćuk, Nevenka Demo, Dubravka Erlić, Meri Eškinja, Senka Eškinja, Bosiljka Filipović, Gojko Golem, Radmila Golem, Beti Ivanišević, Dragan Katuša, Senka Kruneš, Predrag Kulaš, Danka Lukić, Lenka Lukić, Predrag Maričić, Ljubica Medić, Ivica Mikas, Mladenka Rogić, Miranda Rosan, Ivan Šarić, Zdravko Šarić, Zlatko Vidović, Nedjeljka Vulin.

Završni ispit navedeni učenici imali su od 30. svibnja do 15. lipnja 1983. godine, a razrednica im je bila Đurđica Morožin.

Prema pisanju portala Gradonačelnik.hr, gdje doduše i nisu pravodobno ažurirani svi podaci iz njegove biografije, između ostalog navodi se kako je Ivan Knez rođen 9. studenog 1964. godine, u Medviđi, nakon završene osnovne i srednje (smjer poljoprivreda) u Biogradu na Moru, upisao Agronomski fakultet u Zagrebu – smjer stočarstvo i stekao zvanje diplomiranog inženjera agronomije. Nakon završenog školovanja privremeno je radio u Policijskoj upravi, Ispostava Biograd na Moru kao policijski službenik (1994.). Od 1994. – 2001. zaposlio se u Zadarskoj županiji, ispostava Biograd na Moru kao inspektor za poljoprivredu i šumarstvo, nakon čega je obavljao poslove inspektora za gospodarstvo pri Državnom inspektoratu u Zadru od 2001. – 2003. godine. U Zadarskoj županiji ostao je do 2005. godine na poslovima pomoćnika pročelnika za turizam. Potom je radio Pri Državnoj upravi za zaštitu i spašavanje kao Pročelnik Područnog ureda za zaštitu i spašavanje, Zadar. Na mjesto gradonačelnika grada Biograda izabran je 2006. godine.Svoj mandat na mjestu gradonačelnika nastavio je nakon lokalnih izbora 2017. godine.

Foto: Screenshot: Ivan Knez gostuje u emisiji Zapadna strana TV Zaprešić

Koje poslove bi obavljala osoba koja bi po završetku srednjoškolskog obrazovanja stekla znanja i vještine danas deficitarnog zanimanja vrtlara i ostala na toj razini  obrazovanja navodi se na službenoj internetskoj stranici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić u Zadru:

„Posao vrtlara je vrlo raznolik i obuhvaća različita područja rada. Bavi se sadnjom, uzgojem i održavanjem različitih vrsta ukrasnog bilja, cvijeća, drveća, voća i povrća te njihovom prodajom. Uređuje travnjake u parkovima i na sportskim terenima, vrtove, zelene površine koje okružuju različite institucije, groblja i sl. Vrtlar koji se bavi uzgojem ukrasnog raslinja i cvijeća, vodi brigu o njihovoj sadnji, razmnožavanju, gnojidbi i zaštiti od bolesti i nametnika. Ukrasne grmolike biljke i sadnice voća razmnožava u rasadnicima i sadi ih u parkovima, vrtovima i okućnicama. Povrće sije i uzgaja do prodaje, većinom u zaštićenim prostorima kao što su plastenici, staklenici ili pokrivene gredice, ali i na otvorenom. Sadnice prodaje ili presađuje na njive. Posao vrtlara uključuje i uzgoj travnjaka – pripremu terena za sjetvu trave, sijanje trave i održavanje travnate površine. Važno područje rada je zaštita raslinja od bolesti, štetočina i korova. U tu svrhu koristi fitofarmaceutska sredstva za zaštitu biljaka. Vrtlar obavlja svoj posao uglavnom na otvorenim, ali i u zatvorenim prostorima kao što su staklenici i plastenici. Izložen je promjenjivim vremenskim uvjetima (hladnoći, vrućini, kiši), a u zatvorenim prostorima visokoj vlazi i vrućini. Vrtlar treba imati razvijen smisao za uređenje prostora i krajobraza. Važno je uredno opće zdravstveno stanje, prosječna tjelesna snaga i izdržljivost, te spretne ruke i prsti. Posao ne mogu obavljati osobe s alergijama i kroničnim oboljenjima dišnog sustava te osobe s oboljenjima mišićno-koštanog i krvožilnog sustava.“

Bivšem policajcu Zdravku Šariću, na primjer, znanja i vještine stečene u srednjoj školi danas zacijelo bitno pomažu u obavljanju poslova poljoprivrednog redara u Jedinstvenom upravnom odjelu Grada Biograda na Moru na čelu s Drinom Bešenić, struč. spec. oec. nečega. Njegov širok osmijeh prepoznajemo na priloženoj fotografiji u prvom redu lika koji u jakni bež boje sjedi u sredini točno ispod Ivana Kneza (koji je u srednjem redu u sredini) i dok jednom rukom grli školsku kolegicu, koja se odmiče od njega, cijelim tijelom je nagnut u njenu stranu.

Izvor: Božo Došen, 40 godina Srednje škole Biograd na Moru (od 1971. do 2011. godine), Srednja škola Biograd na Moru i Ogranak Matice hrvatske u Zadru, 2013.