VIDEO: Plan rekonstrukcije i dogradnje ljetnog kina u Biogradu na Moru

Mi smo vam 8. kolovoza 2020. godine, dakle u srcu protekle turističke sezone, bili objavili blog pod naslovom „Biogradsko Ljetno kino zatvoreno zbog nebrige ili pandemije?“ Iz nekog nepoznatog razloga Veliki Brat nam je objavu na mrežnim stranicama izbrisao. Srećom, sačuvali smo taj članak u izvornom obliku, pa bismo ga, uz isprike čitateljicama i čitateljima, ovdje ponovili:

„U našem Biogradu na Moru ljetuje manji broj turista od onog na koji smo navikli zbog aktualne pandemije novog koronavirusa. Osim biogradskog turizma, jedna od žrtava ove globalne pandemije ili pak nebrige lokalnih vlastodržaca jest ljetna pozornica – ljetno kino na otvorenom prostoru, koje je iz sezone u sezonu bilo neizostavan dio kulturne ponude grada Biograda na Moru. A da bi stvar bila gora, Biograd na Moru za razliku od jednog, primjerice, Svetog Filip i Jakova, nema kina ni u zatvorenom prostoru tijekom godine.

Biogradska ljetna pozornica na adresi Marina Držića 10, smještena u prekrasnoj borovoj šumi u neposrednoj blizini mora, svega 10 – ak minuta hoda od centra Biograda, ove sezone zjapi prazna. U taj prostor ni prijašnjih godina nije se puno financijski ulagalo, ali već na prvi pogled jasno je bilo svima da je uredan i s ljubavlju brižno njegovan.

Stanovnike Biograda na Moru i njihove goste uz taj mali dio svemira do danas vežu lijepe uspomene i nostalgična sjećanja. Povremeni izleti u prošlost, kad je sve nekako bilo ljepše i dragocjenije, podižu samopouzdanje, povećavaju optimizam, ali i osjećaj vlastite vrijednosti, makar iz skromnog kuta gledanja da naše generacije nisu sve po Biogradu  uništile i da je nešto ipak ostalo. Sada ni toga nema.

K tome još, važno je podsjetiti da je Biograd na Moru, uz Opatiju i Dubrovnik, među prvim hrvatskim gradovima uopće koji su imali ljetno kino,  pozornicu na otvorenom prostoru, pa bi tu tradiciju trebalo i dalje nastaviti njegovati, a na onome u zatvorenom prostoru inzistirati.

S time se slažu i mnogi naši kritički raspoloženi čitatelji bez „dlake na jeziku“.  U neizmijenjenom obliku prenosimo njihove komentare s Facebook stranice bloga Biograjski.com, nastale nakon što smo otvorili temu rasprave: „Ove sezone u Biogradu na Moru nema ni ljetnog kina. Mislite li da je, uz propisane uvjete, moglo raditi?“

„Da! I mi smo očekivali da će raditi uz posebne mjere. Svake godine odemo na nekoliko predstava i baš šteta što ove godine ne radi.“

„Ljetno kino je moglo i trebalo raditi. Ako se već trebalo pridržavati mjera, ograničiti broj posjetitelja da bi mogao biti dovoljan razmak, iako je otvoren prostor, obveza nošenja maski i dezinfekcijsko sredstvo na ulazu. Mogli su čak i podignuti cijene karata, mislim da bi svejedno ljudi dolazili. Nažalost, nema volje za neke stvari, iako je potrebno samo malo više nego inače.“

„Pristali smo na zaključavanje, karantene i izolacije, pristali smo na maske, na fizičku i socijalnu distancu, pristajemo na zabrane okupljanja, na zabrane gledanja utakmica, na neodržavanje vjenčanja i pireva, krštenja i krizmi, na gašenje noćnih klubova, na otkazivanje koncerata, na to da djeca ne idu u školu,…uistinu – mi nismo pristali ni na što? Sve nam je nametnuto i može funkcionirati samo zato što pognemo glavu i slušamo. Jedino tako. To što će se naći koji hateveov omamljenik, pa zdušno navijati za „još jače mjere“ znači samo kako smo taoci omamljenika i onih koji ih omamljuju.“

„Na otvorenom je, moglo je, kad mogu cajke u zatvorenom, može i ljetno Kino.“

„Nema u Biogradu ništa. Žalost ljuta.“

„Naravno da je moglo.“

„Nema nikakve logike da ljetno kino ne radi.“

„Ako Mirko ne radi, ne ću doći u Biograd!“

„Bitno da su japanske zastave izvišene po Biogradu…A za Dan pobjede jedna velika k….“

„Slika je super…Još samo fali da proradi bar jedno kino, tako da imamo razloga za slavlje!“

„U Filipjakovu radi kino (u zatvorenom). Uz pridržavanje mjera sve se može. U Biogradu nadležni nemaju volje za puno toga. Izgovor za koronu im je super došao.“ Itd.

Svi ljubitelji filma, dakle, imali su na ovome mjestu prigodu barem tri mjeseca u godini iz bogatog programa izabrati nešto za sebe i cijelo ljeto svakodnevno uživati u filmskim projekcijama pod vedrim zvjezdanim nebom, na otvorenom. Od lipnja u programu biogradskog Ljetnog kina bili su zastupljeni gotovo svi žanrovi; obiteljski filmovi, crtići, akcijski filmovi, komedije, filmski hitovi…Za svakoga je tu bilo po nešto.

Čarolija gledanja filmova u Ljetnom kinu započinjala bi svaku večer čim se smrači – iza 21 sati i tako sve do rujna. Raspored filmova moguće je bilo pratiti na Facebook stranici Ljetnog kina, kao i prema najavama i plakatima na frekventnijim mjestima u gradu, primjerice uz glavne biogradske prometnice ili plaže. Posljednji film koji se ondje prikazivao 1. rujna 2019. godine je „Kralj lavova“, igrana verzija Disneyeva klasika iz 1994. godine. Cijena ulaznice bila je tek simboličnih 20 kuna i godinama se nije mijenjala.

Ove godine na biogradsko Ljetno kino pao je mrak.

I što sad? Trebamo li šutjeti o tome ili progovoriti? Inzistirati? Tražiti? Pisati peticije „Vratite nam ljetno kino“? Sve je bolje od sveopće pasivnosti.“

Ovdje završava obrisani članak. Zašto smo ga ponovili? Kako biste shvatili da uvijek slušamo glas naših čitateljica i čitatelja, te kako smo zajedničkim snagama prepoznali vrijednost jednog od „posljednjih Mohikanaca“ biogradske kulturne scene tj. ljetnog kina.

Naime, jučer, 9. listopada 2020. godine, na Facebook stranici Grada Biograda na Moru osvanule su neke sličice o planu rekonstrukcije i dogradnji ljetnog kina u Biogradu na Moru. Kako će se lokalni izbori održati najvjerojatnije u svibnju 2021. godine, dobro zapratite hoće li se ovo najzad stvarno izrealizirati.

U Facebook objavi Grada Biograda na Moru uz objavljene fotografije stoji da će se plan realizacije rekonstrukcije ljetnog kina u Biogradu na Moru izvršiti u periodu od mjeseca studenog 2020. do mjeseca svibnja 2021. godine. Također je navedeno da će investicija stajati 4.5 milijuna kuna, gdje je investitor Grad Biograd na Moru.

Gore spomenute sličice najave novih projekata Grada Biograda na Moru objedinili smo u kolažu slika:

Isto tako, ovaj plan odnosno projekt prezentiran je svekolikom pučanstvu i na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, dana 13. siječnja 2017. godine, povodom Dana Grada Biograda na Moru i blagdana Sv. Stošije, nebeske zaštitnice Grada.

Pogledajte video:

Foto/video: Grad Biograd na Moru