U Biogradu na Moru obilježena 26. obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije

U Biogradu na Moru ove godine tiho i skromno obilježena je 26. obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije.  U ponedjeljak, 18. kolovoza 2020. godine okupili su se na Gradskom groblju u Biogradu na Moru nekadašnji pripadnici ove postrojbe kako bi odali počast svim poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, a njih na širem biogradskom području nije mali broj. Ovom prigodom su njima u spomen kod središnjeg križa zapaljene svijeće i položeni vijenci.

Vijence su položili: pukovnik Josip Čerina – zapovjednik 134. d.p., Denis Brzić – načelnik Stožera 134.d.p., Darko Banić – zapovjednik 53. domobranske bojne, Vitomir Prtenjača – zapovjednik 1 satnije 1. pješačke bojne 134. dp, Marjan Stojanov – načelnik Prometne struke u Zapovjedništvu 134. dp, Mirko Đindić – pomoćnik zapovjednika za PD u 134. brigadi, Natko Buća – pomoćnik zapovjednika za PD 53. db, zamjenik gradonačelnika Grada Biograda Marijan Stopfer, predsjednik Općinskog vijeća Općine Sveti Filip i Jakov Igor Pedisić i Renata Batur – pripadnica 134. d.p. i općinska vijećnica.

Prije 26. godina osnovana je 134. domobranska pukovnija Hrvatske vojske. Pripadnici ove postrojbe bili su iskusni branitelji koji su tijekom Domovinskog rata branili širi biogradski i stankovački prostor te u „Oluji“ oslobađali Bukovicu i Ravne kotare. Najprije su se okupili u 134. brigadi, a zatim su, zbog dolaska UN-a i preustroja Hrvatske vojske, sredinom 1992. godine preraspoređeni u samostalne domobranske bojne Biograd, Benkovac i Obrovac, koje su ustrojavanjem 134. domobranske pukovnije automatizmom ušle u njezin sastav. Drugim riječima, pripadnici ove postrojbe bili su ljudi koji su se u većini slučajeva u obranu Hrvatske uključili od samog početka Domovinskog rata, žitelji su mnogih općina i gradova diljem Zadarske županije, pa tako i Biograda na Moru.

Dan osnutka 134. domobranske pukovnije Biograd je 18. kolovoza 1994. godine, tj. na dan kada je stigla zapovijed zapovjednika Zbornog područja Split generala Ante Gotovine u Zapovjedništvo IV. borbenog sektora Biograd o ustrojavanju pukovnije. U to vrijeme trebalo je ustrojiti novo Zapovjedništvo, tri pješačke bojne, topničko-raketni divizion i pristožerne postrojbe. Dakle, od navedenog dana pristupilo se ustrojavanju 134. domobranske pukovnije Biograd.

Mijenjao se naziv postrojba, ali riječ je uglavnom o istom sastavu branitelja. Branili su i obranili crtu bojišnice dugu više od 40 kilometara od Raštana Gornjih do Bile Vlake.

Kroz postrojbu je tijekom vremena od osnutka do kraja rata prošlo oko pet tisuća branitelja, a njih 2505 je sudjelovalo u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja te su nakon toga sudjelovali i u drugim operacijama hrvatskih snaga.

Zapovjednik 134. domobranske pukovnije bio je pukovnik, tada bojnik,  Josip Čerina.

Načelnik stožera pukovnije bio je Denis Brzić.

Zapovjednici bojni bili su:

Ivica Kapitanović Šulc, zapovjednik 1. pješačke bojne;

Mile Rončević i Joso Šarlija, zapovjednici 2. pješačke bojne;

Ante Perica i Željko Ušljebrka, zapovjednici 3. pješačke bojne;

Davor Bačić i Merfi Brzić zapovjednici topničko-raketnog diviziona;

Nažalost, u razdoblju od kolovoza 1994. do prosinca 1995. smrtno je stradalo pet pripadnika pukovnije, a njih dvadeset lakše ili teže je ranjeno.

Dokumentarni film o 134. domobranskoj pukovniji pod nazivom „Olujni branitelji Ravnih kotara; a riječ je o povjesnici ove postrojbe, u kojem se nalaze brojne fotografije i autentični snimci od osnutka ove ratne postrojbe do „Oluje“, prigodno možete pogledati ovdje: