VIDEO: Pogledajte „Kartolinu iz kale“, dokumentarni film o filipjanskoj kulturnoj baštini

„Kartolina iz Krive kale”, dugometražni dokumentarni film o filipjanskoj kulturnoj baštini snimljen u produkciji tvrtke “Pozitiv film” iz Zagreba, premijerno je prikazan u sklopu Fešte u Kinu – Završne konferencije projekta K.IN.O.” u sklopu projekta „K.IN.O. – Centar za Kulturu, INovaciju i Obrazovanje”, koja se održavala početkom kolovoza u KINU Svetog Filip i Jakova.

Ukoliko ste ga propustili pogledati u filipjanskom kinu, ništa za to, jer dostupan je i na YouTube kanalu i možete ga pogledati i ovdje:

Film „Kartolina iz kale“ ostvaren na temelju prethodnog etnološkog istraživanja kojeg je provodila glazbenica i etnologinja dr.sc. Lidija Bajuk zajedno sa scenaristom i redateljem Antom Rozićem i izvršnom producenticom Dunjom Vuković.

Evo što je Lidija Bajuk imala reći o svom iskustvu i susretu sa Svetim Filipom i Jakovom:

“Kada se suvremeni ljubitelj starina i poštovatelj tradicije uputi u hrvatsko turističko odredište Sveti Filip i Jakov, unatoč trendovima nametnutima iz globalističkih središta moći kojima ni lokalne zajednice u srednjodalmatinskim naseljima ne odolijevaju, bit će ugodno iznenađen lokalizacijom tih utjecaja u njegovu današnjem izvanturističkom i turističkom svagdanu i blagdanu, živopisnim međugeneracijskim odnosima suvremenika čvrsto isprepletenima i s tradicijskim duhom vlastitih prethodnika i s unesenim tradicijama došljaka. A mnogoglasje o nemogućnosti suživota puka i plemstva, siromašnih i bogatih, školovanih i neškolovanih, ovih i onih – u filipjanskoj Krivoj kali ne odzvanja. Zahvaljujući znatiželji, poštovanju, povjerenju, suradnji i zajedništvu, pojedinačna nasljeđa i osobna iskustva neraskidivi su dio tkiva zajednice u starom i novom Sv. Filipu i Jakovu“.

U filmu možete vidjeti i neka poznata lica iz našeg susjedstva. Njihova cijenjena imena i prezimena nalaze se u opisu videa:

„POZITIV FILM ZAGREB predstavljaju ASJA STIPIĆ, VESNA BORELLI, RADE VULETIĆ; u filmu ANTE ROZIĆA “KARTOLINA IZ KRIVE KALE”: RADOMIR JURIĆ, DANIJELA DEKOVIĆ, MIRKO ĐINĐIĆ, IVKA MIKAS, IVAN EŠKINJA, MIHOVILKA PRTENJAČA, GORDANA KURTOV, ĐURĐICA BOTAZZO, LILJANA KADIJA PULIĆ, TIHOMIR MIKAS, NIKOLA VULETIĆ, IGOR EŠKINJA GAJA; tonski snimatelj ZORAN KNEŽEVIĆ, montažeri ANTE ROZIĆ, SINIŠA HAJDUK; direktor fotografije SANDI NOVAK; scenaristi: ANTE ROZIĆ, LIDIJA BAJUK; producent LUCIJA MIKAS; redatelj ANTE ROZIĆ“