VIDEO: Na današnji dan, 7. lipnja 1992. godine, 134. brigadi ZNG RH u Biogradu na Moru Gojko Šušak, ratni ministar obrane, dodijelio je ratnu zastavu

Tijekom Domovinskog rata, Gojko Šušak, ratni ministar obrane, bio je jedan od najbližih suradnika prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Kao ratni ministar dao je nemjerljiv doprinos u ustrojavanju, jačanju i ratnim operacijama Hrvatske vojske. Njegovo kratko izvješće: ‘Gospodine predsjedniče, zadatak je izvršen!’ postalo je sinonimom za sve pobjedničke operacije Hrvatske vojske i hrvatskih snaga vođene tijekom Domovinskog rata.

Na današnji dan 7. lipnja 1992. godine obilježen je blagdan Duhova tako da je 134. brigadi ZNG RH dodijeljena ratna zastava, a zastavu je osobno uručio i taj svečani čin u Biogradu na Moru svojom nazočnošću uveličao i sam Gojko Šušak, tada u svojstvu ratnog ministra obrane.

Zavičajni muzej Biograd na Moru prvi je na svojoj službenoj Facebook stranici u četiri nastavka objavio video priloge Biograda na Moru iz vremena Domovinskog rata od 1991. do 1995. godine i to je relevantan izvor koji smo koristili da podijelimo ovaj povijesno vrijedan sadržaj i prenesemo ga i na You Tube. Spomenuti video prilozi zapravo su dijelovi dokumentarnog filma „Suza u oku“ autora Igora Dominisa, hrvatskog branitelja iz Biograda na Moru, dobitnika Grba Grada Biograda na Moru 2017. godine za požrtvovnost i osobni doprinos u očuvanju istine o Domovinskom ratu dokumentiranjem ratnih zbivanja kamerom. Upravo zahvaljujući njegovim snimkama moguće je danas vidjeti i rijetke snimke razrušenog Biograda na Moru u agresiji tehnički nadmoćnije vojske Srbije i Crne Gore tj. Jugoslavenske narodne armije s dijelom pobunjenih Srba u Hrvatskoj tijekom perioda od 1991. do 1995. godine.

Igor Dominis, autor dokumentarnog filma “Suza u oku”

U četvrtom i posljednjem nastavku filma prikazana je dodjela ratne zastave 134. brigadi ZNG RH. Na teniskim terenima dana 7. lipnja 1992. godine na blagdan Duhova pukovniku Rodoljubu Bariću zapovjedniku 134. brigade ZNG RH pripala je tada čast u ime svih njezinih pripadnika pozdraviti ministra obrane Gojka Šuška, doministra u ministarstvu za socijalnu skrb Tomislava Duku, predsjednika Općine Biograd Milu Maretića, predsjednika Izvršnog vijeća Općine Biograd Petra Baričića, zapovjednika Sektora Josipa Tuličića, zapovjednike brigada Franu Šarića i Marka Čulinu.

„Drago mi je i hvala im što su došli u našu sredinu. Nažalost, ovdje smo sami bez naših sugrađana, bez svih boraca naše brigade, samo vi kao njihovi predstavnici. Kažem nažalost prije svega zbog blizine bojišnice i mogućnosti neprijateljskog topništva i njegovog eventualnog djelovanja.“, govorio je u svom pozdravnom govoru pukovnik Barić.

Ratnu zastavu 134. brigade ZNG RH od ministra obrane tada je primio budući zapovjednik ove brigade Darko Banić, u pratnji pok. Silvestra Trtice i Žarka Kruneša, i postavio na čelo postrojbe, što je zabilježeno na snimci. Silvestar Trtica je pola godine nakon toga dana, 22. siječnja 1993. godine, nažalost poginuo izvršavajući ratne zadaće ove postrojbe.

Smatra se da je ovo značajan događaj za hrvatske branitelje koji su sudjelovali u obrani jer se ratna zastava njihove postrojbe, koju je tada posvetio vojni kapelan fra Joakim Gregov, po prvi put i službeno zavijorila na tlu Biograda na Moru i na širem području njenog djelovanja i zone odgovornosti. Snimka se može vidjeti na samom početku video priloga:

Govor ratnog ministra obrane u Biogradu na Moru na blagdan Duhova, 7. lipnja 1992. godine

Govor ministra obrane Gojka Šuška nije snimljen u cijelosti. Autentični svjedoci danas tvrde da je on govorio mnogo duže od ovog što je prikazano na snimci, a ovo što mi imamo danas tek je dio snimljenog govora:

„Dragi borci, dragi prijatelji, niste mogli izabrati bolji dan, Duhovi i primanje zastave. Dan Duhova baš kada možemo zahvaliti Bogu da smo se rodili u generaciji koja je dočekala slobodnu i nezavisnu državu Hrvatsku. Svaki hrvatski čovjek u domovini i izvan domovine je učinio prema svojim mogućnostima. Vi ste prednjačili, jer ste bili spremni dati i goli život za domovinu. U ime Vlade Republike Hrvatske, u ime Vrhovnog zapovjednika, ja vam čestitam na svemu što ste do sada napravili…

Ja vas i molim i kad skinete uniformu, kad se riješimo ovoga zla, a to više nije pitanje dugog vrimena i čekanja, ostanite ponosni na ono što smo danas primili kao ljudi pod ovim barjakom. Deseci generacija su poginuli i raselili se cijelim svijetom očekujući ovo što smo konačno doživjeli.

Nije nam bilo lako u svakom trenutku ni danas u nekoliko riječi objasniti, ali razumite da ste vi samo dio sveukupnog mozaika i pokret u Zadru ili pokret u Šibeniku bi nam se drukčije odrazio u Osijeku il’ u Sisku i morali smo voditi politiku kakvu smo vodili, jer nije bilo prijatelja, nije bilo niti jedne zemlje čiji državnik je prije godinu dana podržao ideju samostalne i slobodne hrvatske države. Mi smo morali, vodeći rat koji nismo tražili…

Onima koji su spremni umrijeti, ja riječi nemam, ja vam se mogu samo divit’ da ste učinili što ste učinili, da ste pokazali spremnost koju ste pokazali i disciplinu i ne mislim da u onim momentima kad smo se morali i povlačiti da to je bio kukavičluk. To su ljudski..ljudske vrline, ja bi ih zvao, i plašiti se i biti hrabar u isto vrijeme – i jedno i drugo to je ljudska kvaliteta. …

Putem razuma ne treba hrabrosti koja je nepromišljena, treba odvažnosti i dostojanstva znati kako doći do cilja. Ja vas ne bih opterećivao dalje. Još jedanput čestitam, ja bih rađe bio gore s vama negdje na fronti i često puta vjerujte da nam je bilo, ne znam kako opisati, teže dobiti poziv iz Zadra, iz Vukovara,iz Gospića, a ne biti u stanju pomoći vam, a po dužnosti to bi trebalo biti u stanju. Ali to je bila situacija kod koje se našla naša država. Ja vam zahvaljujem na razumijevanju, nekad ste i naglo reagirali, a da sam bio na vašem mjestu reagirao bih isto kao i vi, ali vam se zahvaljujem i na razumijevanju i na disciplini i na strpljenju. Do oslobođenja zadnje stope hrvatskog teritorija – živili!“ 

Po završetku svog govora ministar Šušak je izjavio: „Imam želju rukovati se s momcima“, te je uslijedilo rukovanje ministra obrane s braniteljima.

Primanje ratne zastave 134. brigade ZNG RH i svečanu prisegu postrojbe, koju su sačinjavali hrvatski branitelji sa šireg biogradskog i benkovačkog područja, na blagdan Duhova 7. 6. 1992. godine, posebno sam izdvojili smo kao važan dio filma „Suza u oku“ Igora Dominisa u čast onima koji su najzaslužniji za sve ono što mi danas imamo, kao i sjećanje na sve one kojih nažalost više nema među nama.

Da je Gojko Šušak, ratni ministar obrane bio omiljen u tom ratnom razdoblju svjedoči i fotografija snimljena u Biogradu na Moru, a koju smo pronašli po bespućima Facebooka. S njime u društvu snimljene su veselo raspoložene Vesna Marinović Nekić, Nikolina Morožin Tokić, Emilija Matas, Diana Lukić Grandov…i ostale Biograjke.

 Gojko Šušak preminuo je 3. svibnja 1998. godine od raka relativno rano, u svojoj 53. godini života.