VIDEO: To čarobno „Biogradsko ljetno jutro“ Krešimira Stančića, nagrađivanog varaždinskog fotografa čija je majka iz Biograda na Moru

Varaždinski fotograf Krešimir Stančić i urednik stranice Putovima povijesti i prirode ljetuje u Biogradu na Moru, rodnom gradu svoje majke.

Ovaj nagrađivani fotograf je u kolovozu 2018. godine timelipse video zapisom i predivnim fotografijama zabilježio zalaske sunca i neke posebne kadrove Biograda na Moru, kao i svoje nezaboravne trenutke s godišnjeg odmora i objavio ga na You Tube-u.

Uz fotografije koje je snimio i video uradak koji je kreirao i objavio i na svojoj stranici, izmeđuostalog je zabilježio i nekoliko dirljivih rečenica:

 „Biograd. Rodni grad moje majke, grad mojih predaka. Mjesto dugih i bezbrižnih ljeta djetinjstva, ispunjenih igrom i avanturama. Uzrok duboke čežnje i strepnje u predugim ratnim godinama. Izvor mladenačkih frustracija  dijalektalnom i regionalnom pripadnošću. U zrelosti, mjesto odmora i susreta sa širom obitelji. Udisanja slanog morskog zraka te uživanja u pogledu na more i otoke s jednakom ljubavi kao i za brežuljke kraja u kojem živim. Varaždinac i Dalmatinac. Dalmatinac i Varaždinac. Nije bitno kojim redom. Isprepleteno i čvrsto povezano. Zauvijek…“.

 Danas nas je opet oduševio novim video uratkom „Biogradsko ljetno jutro“ koji je opisao sljedećim riječima:

Rastanci su uvijek teški pa tako i s gradom mojih predaka, mjestom sretnih i bezbrižnih ljeta u djetinjstvu. No kad napraviš trajnu uspomenu, ona će umanjiti nostalgiju do novog susreta.
‘Preletite’ sa mnom nad drevnim kamenim ulicama prvog hrvatskog grada na jadranskoj obali. Maleni poluotok ispunjen uskim uličicama skriva mnoge tajne od kojih ćete neke i ugledati kao što su tragovi bazilike Sv. Ivana, a u mašti možete zamisliti zidine koje su nekada okruživale ovaj kraljevski grad u kojem je krunidbom Kolomana Arpadovića započela Hrvatska unija s Mađarskom. 👇“

Video je danas objavio na svojim stranicama 4K Studio by Krešimir Stančić i Putovima povijesti i prirode. Inače, 4K Studio naziv je za njegov obrt specijaliziran za foto i video produkciju, od sadržaja za društvene mreže do vjenčanja i snimanja dokumentarnih filmova. Videa objavljena na njegovim stranicama dostižu brojke od  nekoliko desetaka tisuća pregleda, pa je grad Biograd na Moru samim objavama darovan i besplatnom reklamom. U epidemiološkim vremenima, kad raste nasušna potreba za svakim gostom, netko će se možda zaljubiti u čarobna biogradska jutra i poželjeti odsjesti u Biogradu na Moru upravo zahvaljujući Krešimiru Stančiću.

Još jedna zanimacija Krešimira Stančića posebna je priča. Sad već daleke 2012. godine Krešimir Stančić krenuo je s idejom o snimanju dokumentarca o srednjovjekovnim utvrdama na Ivančici. Spojile su se njegove velike ljubavi – povijest, priroda i fotografija/videografija.

U nekoliko narednih godina nastavio je istraživati dvorce, utvrde, ruševine te druge razne lokalitete na području Varaždinske županije, ali i šire. Iako ideja o snimanju dokumentaraca nije zaživjela, povezanost s prirodom te bogata kulturna i povijesna baština varaždinskog kraja motivirale su ga da nastavi istraživati i fotografirati. 2018. godine u njegovim avanturama pridružila se još jedna zaljubljenica u prirodu i pisanje, fotografkinja u procesu učenja – Silvija Copak.

Na sugestiju cijenjenog prijatelja i kolege fotografa, također je pokrenuo i web stranicu https://ad1500.com.hr s ciljem da tamo prezentira kratke foto i video priče o povijesnoj tematici. Zaokret u načinu prezentiranja oslobodio ga je tematskih okova. Dobio je poticaj da češće snimam te da priče brže dolaze do publike.

Prvotno ime, “Srednjovjekovne utvrde Ivanščice”, bilo je vezano uz početke i želju o snimanju dokumentarca. Kako se s vremenom skupilo dosta vjerne publike, a priče su počele obuhvaćati širi tematski okvir, odlučio se za malu promjenu. Nakon sedam godina, stranica je osvanula u novom ruhom, pod imenom “Putovima povijesti i prirode”.

Sadržajno se ništa nije promijenilo, samo taj isti sadržaj dobiva pokriće i u imenu. I dalje su ondje fotografije i videa tvrđava i dvoraca te zanimljivih priča iz povijesti, no konačno je i priroda zauzela svoje legitimno mjesto jer ju je jednostavno nemoguće odvojiti od lokacija koje autori posjećuju. Niti njihovu ljubav prema njoj.

Njegova draga suradnica, Copak Silvija i on potrudili su se da nam i pod novim imenom donesu pregršt čarobnih priča iz objektiva njihovih fotoaparata, a mi ih podržavamo u radu uz pokoji like & share.

Želja im je fotografijom i videom predstaviti povijesnu baštinu u zagrljaju prirode uz tekstove koji povijest pričaju na jedan malo drugačiji način. Namjeravaju zaobići zamku da njihova stranica bude samo još jedna u nizu stranica koja prepričavaju činjenice i podatke, ali nikako ne namjeravaju mijenjati ono što je povijest zabilježila već da nam to budu okviri za ispričati moguće priče malih i velikih ljudi minulih stoljeća. Ništa drugo nego li čarobne priče iz objektiva.

Želja im je zainteresirati javnost za kulturno-povijesnu baštinu koja je velik adut u razvoju turističke ponude našeg područja, ali i šire. Pogotovo ako u podlozi stoji zanimljiva i pomalo mistična priča. Poziv na suradnju oko tog cilja uvijek će naići na dobrodošlicu kod njih.

Ostale njihove radove koji ne dijele neku konekciju s poviješću možete pronaći ovdje:

https://kresimirstancic.com

https://www.facebook.com/kresimir.stancic.photography/

https://ad1500.com.hr

https://www.instagram.com/silly.silvi/?hl=hr