Zašto na području stankovačke općine nema krokodila?

Naslovno pitanje se čini glupo? Možda se dalje u tekstu pokaže da baš i nije glupo i da postoji valjan odgovor na nj. Tko zna čitati,na stranicama stankovačke općine može pronaći puno bajki i priča za malu djecu.

Jedna od tih se službeno zove:

JAVNI NATJEČAJ za povjeravanje obavljanja poslova obvezatne deratizacije i dezinsekcije javnih površina na području Općine Stankovci na temelju pisanog ugovora.

Putem tog natječaja, lokalni vlastodržac želi pronaći firmu koja će izvršiti poslove „obvezne preventivne deratizacije koji obuhvaćaju postupak uništavanja štakora i miševa te drugih malih sisavaca koji prenose uzročnike zaraznih bolesti na području Općine Stankovci“ .

Za taj posao nudi skromnih 95 000 kuna godišnje plus PDV, ukupno 118.750 kuna. Zanimljivost natječaja je da se ne otvara javno. Nego?

Članak 12. natječaja: Odluku o izboru donosi Općinski načelnik Općine Stankovci. On sam otvara, on odlučuje. Nitko nije toliko glup da u ponudi stavi da će posao izvršiti za manji novac, može samo za veći. Taj iznos se kasnije vidi u izvršenju općinskog proračuna.

Pogledamo li koliko li okolne općine plaćaju za deratizaciju i dezinsekciju, vidjet ćemo da nešto ne valja. Tako siromašna općina Škabrnja godišnje plaća 42.500 s PDV-om, a još siromašnija općina Primošten s proračunom od jedva 25 milijuna kuna (što je sitnica prema stankovačkom proračunu koji je izvorno cca 6 milijuna kuna) deratizaciju i dezinsekciju godišnje plati 25 000 kuna, skoro za 100 000 kuna manje nego li naša općina! Općina Pirovac za istu stvar godišnje plaća 26.400 kuna plus PDV..
Kako to?

U objašnjenju priče nam može pomoći samo Mujo:

Jednoga proljeća krene Mujo s prskalicom na leđima i polijeva po cesti, kućama, dvorištima, njivama. Ljudi se preplašili, pa pozvali policiju. Pita njega policajac: “Je li Mujo, što prskaš okolo?” Odgovori mu Mujo: “Prskam protiv krokodila!” “Ali bolan Mujo ovdje nema krokodila!” “Pa naravno da nema kad ja prskam!” Na to policajac na oglasnoj ploči u selu objavi kako sve mora biti poprskano zbog smrtne opasnosti. I tako je Mujo prskao, a prskali su i seljani. Neki su od tog otrova osjetili gušenje, nekima su pokrepale mačke i kokoši, trećima propao vrtal. Ali nitko nije sumnjao u Muju. Jer otkad se po selu prska, nikad nije viđen niti jedan krokodil!”

Eto zašto stankovačka općina plaća tri do pet puta skuplje deratizaciju – plaćaju se tajni sastojci s kojim se prska protiv krokodila, zmajeva, šišmiša i ostalih štetočina. Otkad se toliko plaća deratizacija, nitko u nijednom selu stankovačke općine nije vidio ni jednog krokodila!

Dotad jadni Stipe Petrina koji je škrt nek’ sam trči po Primoštenu i bori se s krokodilima i zmajevima.
Stankovačka općina ima novca za platiti druge da to rade.
To je jedino objašnjenje. Ono drugo, o tajnim dogovorima ispod stola nije zamislivo 😀

Popis plaćanja za deratizaciju Općine Stankovci
2012- 73. 455 kn
2013. 75. 000 kn
2014. 61.789 kn
2015. 78 404 kn
2016 84 831 kn
2017, 84 830 kn
2018, 105. 960 kn
2019. 114 300 kn

Izvor: Stankovci.hr

Autor: Dino Perica, hvala mu na prilogu 🙂

Naslovna gotografija: Općina Stankovci/Facebook