Božinović za N1: „Od ponoći kretanje unutar županija bez propusnica“

Ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civilne zaštite bio je gost Novog dana.

“Mjere se produžuju, vjerojatno će doći do nekih modifikacija, ali o tome tek trebamo dovršiti razgovore. Što se tiče generalne mjere od 19. ožujka gdje je obustavljen rad, one su sada dio promišljanja na razini Vlade, ministri su ukazali na određene aktivnosti, prije svega kada govorimo o gospodarstvu”, rekao je ministar Davor Božinović i naglasio da sve što Vlada predloži mora proći kod epidemiologa.

“Putovanje s e-propusnicama ćemo vidjeti u dogovoru sa županijskim stožerima kako da se ne koriste propusnice na razini županije”, pojasnio je ministar što znači modifikacija mjera i dodao:

“Kad je u pitanju decentralizirano kretanje prema županijama, to bi obuhvatilo sve županije. Dat ćemo generalnu uputu o tome da se u sklopu toga izjasne prema Nacionalnom stožeru poštujući mišljenje svojih epidemiologa, pa ćemo i mi na nacionalnoj razini to razmotriti. Mjera bi stupila na snagu večeras u ponoć, ali što se tiče same realizacije, može potrajati dan-dva.”

 Odluka o granicama na razini EU

Misli da su u fazi da se mjere mogu produžavati na 15 dana, ali ovisno o situaciji mjere će se moći produžiti za 7 ili 15 dana. Jedina mjera koja ostaje na 30 dana je ona o zabrani ulaska u Hrvatsku jer je takva odluka na razini EU. Ostaje i na 30 dana odluka o kamionskom prijevozu, ali neće više biti konvoja.

“Nema potrebe da se na granicama čeka skupljanje 50 ili 100 kamiona, to sad može ići brže, a policija će to kontrolirati. Osnovno je držanje fizičke distance jer su bliski kontakti najveća opasnost”, kaže ministar i dodaje da ako to svi shvate onda smo na dobrom tragu.

Rad uslužnih djelatnosti, trgovina…

Božinović kaže kako su epidemiološki zakoni najvažniji. Iz razgovora s epidemiolozima zna da je teško održati fizičku distancu primjerice kod frizerskih salona.

“Kada su rekli da ne vjeruju, ne znam je li to kompliment za moju suprugu”, komentirao je ministar Božinović svoju frizuru potvrdivši da ga šiša supruga.

Vlasnicima kafića i drugih ugostiteljskih objekata, koji sad jako nedostaju građanima, poručio je:

“Preporučio bih svim poslodavcima koji se bave tim poslom, da ovo vrijeme iskoriste tako da osmisle kako bi funkcioniralo sve što rade, a da se poštuju mjere i fizičke distance i ne okupljanja većeg broja ljudi, održavanje higijene, osiguravanje maski jer su važne u smislu zaštite drugih. U Aziji je normalno nositi masku na ulici.”

U odnosu na protekli tjedan, kada su produljili rad trgovina i otvorili tržnice, kaže da se epidemiološka situacija nije pogoršala. Zahvalio se i vjernicima jer je velika većina poštovala odluke Stožera da nema misa. Kao dokaz tome vidi upravo povoljnu epidemiološku situaciju.

Samoevaluacija Stožera

Na pitanje o radu Stožera kaže da će analizu raditi netko drugi poput građana, a ne oni. Misli da se cilj, a to je zaštita života i neopterećivanje zdravstvenog sustava, ispunjava.

“Cilj se ispunjava – zaštititi živote u najvećoj mjeri i ne dopustiti preopterećnost zdravstvenog sustava jer prema iskustvu drugih zemalja to dovodi do nemilih scena, velikog broja umrlih, tu su nevjerojatne situacije da liječnici i danas moraju odlučivati hoće li nekoga liječiti ili ne. Zasad možemo samo reći da smo svaku odluku donosili promišljeno. Jedan od naših svjetski poznatih epidemiologa g. Rudan je rekao da sedan dana kašnjena može značiti deset puta više umrlih. Vidite da je to istina jer ovaj virus je prije svega nepoznanica, širi se brže nego to je to itko mogao zamisliti i može ga se zaustaviti samo da mu se ne dpousti da priđe blizu”, rekao je Božinović.

Rekao je i da ulazak virusa u Domove za starije i nemoćne ne smatra strateškom pogreškom Stožera. Naglasio je da su izdržali dulje od mjesec dana i da nije bilo strogih mjera, situacija je mogla biti puno gora.

Uštede

Komentirajući koliko se MUP odrekao u prvoj preraspodjeli rashoda iz državnog proračuna, ministar je pojasnio:

“Odrekli smo se raznih projekata. Policija je operativna snaga i policijski službenik mora biti adekvatno plaćen. Odrekli smo se svega bez čega se u ovom trenutku može, nekih 145 milijuna kuna iz proračuna. Mislim da je svima jasno da je policija zajedno sa zdravstvom i drugim operativnim snagama ključna u smislu održavanja javnog reda i mira, sigurnosti građana…”

Ako bi se rezale plaće, ne bi se svima rezale jednako, naglasio je.

Zakoni i izbori

Na pitanje ima li smisla praćenje građana i izmjene Zakona o elektroničkim komunikacijama kaže da se treba vratiti na vrijeme kada je epidemija krenula u Italiji i Austriji, a vjerovalo se da je velik broj građana Hrvatske bio u tim zemlljama i da nisu bili voljni to reći.

“S obzirom na razdoblje inkubacije, to više nije na tragu nečega što bi se trebalo provoditi, ali imate na razini EU incijativu kako iskoristiti suvremene tehnologije da bi mogli, ne kao Vlada, nego kao građani znati jesmo li bili u blizini nekoga tko je postao Covid pozitivan. Mislim da je novi prijedlog EK dobar u kontekstu harmoniziranog pristupa”, rekao je.

Na pitanje oko parlamentarnih izbora kaže da su fokusirani na trenutačne izazove.

“S jedne strane je set mjera Vladinog Stožera civilne zaštite, a s druge je pitanje s kojim ćemo se baviti godinama, kako vratiti ekonomsku aktivnost i kako organizirati život. To su sve teške mjere i one ne dopuštaju u ovom trenutku nikakvu refokusiranost uključujući i onu vezanu uz organizaciju izbora. Nama odgovara da zdravstvena i epidemiološka situacija ostane dobra i da se hrvatsko gospodarstvo i socijalni kontekst života počne vraćati u normalu”, rekao je Božinović.

Izvor: N1

Naslovna fotografija: Ilustracija