Biogradska vlast šaptom pade, ključeve grada preuzele maškare i od subote zavladale

Biogradska vlast šaptom pade i od sada netko drugi u Biogradu na Moru vlada, upravo onako kako je dugo vremena priželjkivala oporba. Naime od subote, 8. veljače 2020. godine, biogradsku vlast smjenile su maškare.

Udruženim snagama Karnevalska udruga Tome Krnjeval i Dječji vrtić Biograd okupili su oko 350 dječjih, iz cijele Zadarske županije te oko 150 odraslih maškara iz Hrvatske i Slovenije.  Biogradske mažoretkinje i Gradska glazba Biograd brinuli su za ritam u pokretu.

Šarena povorka krenula je po suncem obasjanom danu točno u dva sata od biogradske osnovne škole prema rivi. Za to vrijeme, valjda u strahu od koronavirusa  i drugih beštija, publika je ostala na sigurnom tj. u svojim domovima potpuno ignorirajući ovaj događaj.

Sve to može se vidjeti u linku OVDJE.

Osim nekolicine koji su napunili terase kafića i sa sigurne udaljenosti promatrala zbivanja u našem gradu. A stanje je takvo da ni maškarama više ne vjeruju.

Ovu totalnu apatiju u gradu bilo je vrlo lako i jednostavno pokoriti. Ispred zgrade Gradske uprave dogodila se primopredaja „mult’n’lock“ ključa koji otvara sva gradska vrata, pa tako i gradske riznice. Dogradonačelnik Marijan Stopfer poželio je novoj vlasti puno sreće i uspjeha u vladanju gradom i predao ključ u ruke novoj kraljici kraljevskoga grada  Ines Miloš, inače predsjednici Udruge Tome Krnjeval.

Slavodobitno je ona započela pozdravni govor svojim podanicima:

„Grad je naš! Dogradonačelniče, poručite i gradonačelniku, slobodno možete na godišnji odmor. Nemajte brige. Dolazi naše doba, maškare počinju. Maškare neće vladati po sistemu „kukulele“ nama, nego će vladati uz ukulele. I tako sve do utorka, 25. veljače, kad će za sve probleme grada, a i šire, biti osuđen krnje Tome Krnjeval i za kaznu biti spaljen na lomači!“

A tko će biti krnje, tko će biti kriv za sve naše probleme, nova vladarica nije otkrila. Jedina koja je upoznata s vladarskim poslovima je Katarina Kraljev iz Karnevalske udruge Tome Krnjeval.  Boje Udruge k tome još obranili su u sporednim ulogama  Katina kćer Sandra, Sanda Labar, Mara Morožin, Ante Eškinja i moja malenkost. Izuzev čarobnice Sande sve koka do koke i jedan pijetao, jednom riječju, cijeli biogradski kokošinjac.

 

Kažu kako je bolje da nestane sela nego običaji. Tako su o kulinarskoj tradiciji posebno u ovoj prigodi brinule Slavica Mitrović, Stoja Rogić i Rada Vrančić zamirisale cijelu rivu svojim fritualama, koje su pekle na otvorenom da budu svježe. Isto tako, dijelile su osvježavajuća pića umornim sudionicima prvog karnevalskog dana.

A na pozornici ispred zgrade Gradske uprave roditeljima, bakama i ponekim djedom uz voditeljsku riječ Josipe Zrilić predstavljali su se Mornari iz Dječjeg vrtića Gardelin (Pakoštane), Zdrava i nezdrava hrana iz Dječjeg vrtića Zvjezdica (Zermunik), Ježeva kućica iz Dječjeg vrtića Zlatna lučica (Sukošan, zapravo područni dječji vrtići u  Galovcu i Gorici, djeca iz programa predškole), zatim tu su Čarobnjaci iz Dječjeg vrtića Cvit (Sveti Filip i Jakov), Područnog dječjeg vrtića Cvit iz Turnja, zadarski Paučići i dr.

Domaćini u Biogradu na Moru tj. Dječji vrtić Biograd predstavio je svoje mješovite maske. Bili su ondje Pačići, Astronauti i Mali Zeleni, Emotikoni, Zdravoljupci, Orašari i šećerne vile, koje su zaplesale svoj čarobni ples. I svi ostali izveli su svoju točku u skladu s maskom koju su predstavljali. Na samom kraju Hakuna Matate iz Zazu igraonice zaplesali su sa svojim likovima iz Kralja lavova.

Orašare i ples šećernih vila posebno smo izdvojili i mogu se i danas pogledati OVDJE.

Sve ovo čemu smo dali na važnosti izravno je emitirala mobilnim uređajem Branka Pelicarić s Radio BnM-a i ondje se mogu pogledati snimke.

Nakon što su se predstavili najmlađi maškarani, voditeljsku palicu od Josipe Zrilić preuzela je Ines Miloš, a na red su pred svjetlo sunčeva reflektora došle i velike maškare iz Vira, Nina, Zatona, Trogira, slovenskog Podbrežja i dr. Bilo je tu Oblaka, Disco plesačica, prvih koka Biograda, popularnih majstora iz crića „A je to“, a k tome još veličanstveni slovenski Zvončari su nakratko potjerali zimu i u nedostatku publike očarali šumpreške goste i ostavili ondje, činilo se onako izdaleka, i bogatu napojnicu.

Malo više fotografija cijelog događaja pogledajte u videu OVDJE.

Ostatak večeri odrasle maškare provele su u restoranu Katuša, gdje su se uz iće i piće i nakon večere još bolje zabavile i zaplesale uz dvojac iz benda Riva.

Naravno, sve ovo je već poznato i prokomentirano, ali moramo i mi prokomentirati događaj. Članak je, naravno, šaljivog karaktera, u skladu s temom koju obrađuje 🙂