Uginula i posljednja periska u Parku prirode Telaščica

Endem Mediterana, lijepa periska, lostura ili palastura, kako god je nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog parka prirode!

Gotovo godinu dana nakon istraživanja provedenog u svrhu utvrđivanja bolesti i/ili pomora plemenite periske uginula je i posljednja populacija unutar Parka prirode Telašćica, objavilo je u petak Društvo istraživača mora – 20000 milja.

Navedeno istraživanje u PP Telašćica donedavno je pokazivalo oko 30 % mortaliteta, a u uvali Magrovica je početkom rujna zabilježeno oko 300 primjeraka, od kojih je gotovo 200 bilo živo. Svega tri mjeseca kasnije dogodio se 100-postotni pomor populacije.

„Ovakvi rezultati s terena još jednom potvrđuju da je stanje populacija ove vrste u sve lošijem stanju te je vrsta proglašena kritično ugroženom (CE) novom evaluacijom Međunarodnog saveza za očuvanje prirode i prirodnih bogatstava (International Union for Conservation of Nature – IUCN)“, navode u Društvu istraživača mora – 20000 milja.

„Endem Mediterana, emblem i simbol, lijepa periska, lostura ili palastura, kako god je nazivali, nestala je u potpunosti iz još jednog parka prirode nakon što smo podijelili rezultate istraživanja na području Park prirode Lastovsko otočje Nature Park Lastovo Islands krajem listopada“, dodaje se u priopćenju.

Napori se još uvijek ulažu na sjevernom Jadranu te se u Društvu istraživača mora – 20000 milja nadaju da će se isplatiti.

Izvor: Ekovjesnik, portal za održivi razvoj i uspješnu zajednicu

Fotografija: Podvodni.hr/Facebook