Biogradskim školama iz Ministarstva znanosti i obrazovanja dodijelit će se novac za opremu, osnovnoj znatno više novca u odnosu na srednju

U sklopu novog ulaganja u nastavna sredstva i opremu, ukupan iznos od 41.884.200,00 kuna iz državnoga proračuna dodijeljen je svim osnovnim i srednjim školama te centrima za odgoj i obrazovanje, priopćeno je iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Za što su namijenjena sredstva?

– S obzirom na to da su ove godine već odobrena sredstva za opremanje škola prema određenim prioritetima, ova nabava vodit će se sljedećim prioritetima: jezično-komunikacijsko, umjetničko te tjelesno i zdravstveno područje; društveno-humanističko područje; prirodoslovno-matematičko i tehničko područje, poručili su iz MZO-a.

Konkretno, odlukom su odobrena sredstva za nabavu: didaktičkih materijala i opreme koja ne uključuju informatičku opremu (računala, projektore, pametne ploče ili interaktivne zaslone) i namještaj; knjiga koje nisu dio popisa lektira za osnovnu i srednju školu (sredstva za lektire za ovu godinu već su dodijeljena); licenci za računalne programe; nastavnih sredstava, pomagala, potrošnih materijala, alata i uređaja.

Čitavu odluku objavio je portal Srednja.hr, a dio odluke je i velika tablica u kojoj se precizno navodi da će Osnovnoj školi Biograd biti dodijeljeno 46.800 kuna, a Srednjoj školi Biograd na Moru 28.800 kuna. Također je ovdje jasno vidljivo koliko će novca biti dodijeljeno i svim ostalim školama.

Kako stoji u odluci Ministarstva, škole su kod dodjele ugovora o javnoj nabavi dužen pridržavati se odredbi Zakona o javnoj nabavi, racionalno i namjenski upravljati dodijeljenim sredstvima te navedeno dokumentirati MZO-u do 1. rujna 2020.

Popis škola

Ovu odluku Ministarstva u srijedu je u Srednjoj školi Ivanec i Osnovnoj školi Ivana Kukuljevića Sakcinskog promovirala ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

– Sjećate se kada smo na početku ove školske godine dali 43 milijuna kuna uglavnom za STEM kabinete, prirodoslovni, tehnički i to su škole izvrsno iskoristile, što sam i danas vidjela u ove dvije škole. Druga rata od 42 milijuna kuna, koja ide svim školama u Hrvatskoj, će se upotrijebiti prvenstveno za glazbeni, tehnički, likovni, tjelesnu i zdravstvenu kulturu, ali i za jezične kabinete, općenito društveno humanističke predmete, primjerice knjige na stranim jezicima. Ako nešto još ostane, može i za prirodoslovlje, poručila je Divjak.

Izvor: Srednja.hr