Naša Zora iz Biograda na Moru u Zorin(om) domu, na karlovačkoj premijeri filma „Heroine Domovinskog rata, pobjednice“

U Karlovcu je ovih dana održana premijera dokumentarnog filma „Heroine Domovinskog rata, pobjednice“. Ili da budemo precizniji, karlovačka premijera održana je u nedjelju, 6. listopada 2019. godine pred prepunim gledateljstvom u Zorin domu. Događaj je u Karlovcu upriličen povodom nadolazećeg Dana neovisnosti Republike Hrvatske.

Ovakve snažne i potresne povijesne istine treba pamtiti i prenositi na nove generacije, ne samo u Karlovcu, već u mnogim gradovima i manjim mjestima. U Biogradu na Moru ćemo ga izvan ljetne sezone pogledati možda malo sutra, jer mi, iako se smatramo gradom izuzev Ljetnog kina nemamo za to dovoljno prikladno mjesto odnosno kino dvoranu…

Zorin dom u Karlovcu, premijera filma

Sabina iz karlovačkog Turnja, Zorka iz Sydneya, koja se danas skrasila u Biogradu na Moru, i Mira iz Nijemaca protagonistice su prvog dokumentarnog filma o ženama u Domovinskom ratu moćnog naslova: ” Heroine Domovinskog rata, pobjednice”. Žene su to koje su ratovale svaka na „svom“ ratištu, istoku, središtu i jugu Hrvatske. Redateljica, scenaristica, snimateljica i montažerka ovog filma je Irena Ščurić.

Film je nastao prema ideji braniteljice Mirjane Miličić koja je smatrala da treba istaknuti važnost i ulogu žena koje su se borile ravnopravno s muškarcima. Odlučila je ići od grada do grada tražeći one braniteljice s najdojmljivijim pričama. Uloga redateljice pripala je Ireni Ščurić, koja još od 1985. samostalno režira, snima i montira razne dokumentarce, televizijske emisije i glazbene video spotove.

Sabina, Zorka, Mira, Irena i Mirjana na karlovačkoj premijeri filma

Prva od tri heroine u filmu je Karlovčanka Sabina Protulipac, umirovljena dočasnica HV-a i dragovoljka Domovinskog rata. Ona je kao 18-godišnjakinja, s netom završenom medicinskom školom, krenula u obranu Hrvatske i na prvoj crti bojišta provela više od 1700 dana. Ponos je i uzor je  svim svojim sumještanima, kao i brojnim suborcima koje i danas smatra članovima obitelji.

Mira Vrdoljak iz Vukovara u rat je ušla kao 30-godišnjakinja, s dvoje djece od tada 9 i 11 godina. Proživjela je teške trenutke, a čak je i zarobljena u studenom 1991.godine.

Zorka je pak svoj bezbrižan život u Australiji odlučila ostaviti iza sebe te je kao profesionalan frizerka došla u Zagreb, među Tigrove i jednostavno – šišala. Zorka Klaneček danas živi i radi u Biogradu na Moru.

Dakle, ovdje je riječ o tri moćna svjedočanstva u 100 minuta filma koji ostavlja bez teksta.

Karlovačkoj premjeri filma nazočila je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin. Gledalište Zorin doma bilo je popunjeno do posljednjeg mjesta, a film je ostavio snažan dojam na sve koji su ga pogledali.

Ovakve snažne i potresne povijesne istine treba pamtiti i prenositi na nove generacioje, ne samo u Karlovcu, već u mnogim gradovima i manjim mjestima.

U Biogradu na Moru ćemo ga izvan ljetne sezone pogledati možda malo sutra, jer mi, iako se smatramo gradom nemamo dovoljno prikladno mjesto odnosno kino dvoranu. Možda u obližnjem Svetom Filipjakovu, u njihovoj kino dvorani,  preko ovog dokumentarnog filma upoznamo našu sugrađanku Zorku Klaneček, Zoru iz ratnih dana.

Izvor: Web stranice Karlovačke županije