Dan „čega ono“: Sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Svim posjetiteljima bloga, građanima Biograda na Moru i okolice, svim prijateljima Republike Hrvatske, budući je ovo ipak službeni, nacionalni, praznik Republike Hrvatske, najprije želimo sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske!

Dan neovisnosti neke države je godišnja proslava kojom se državljani prisjećaju i obilježavaju obljetnicu nekog posebno važnog dana na koji je neka država postala neovisna, bilo nakon formalnog odcjepljenja ili nakon vojne akcije, i u većini država se obilježava kao nacionalni praznik. Mnogi gradovi i manja mjesta u tim trenutcima natječu se brojem društvenih događanja i koncerata kojim obilježavaju taj važan dan za državu.

U Hrvatskoj se taj dan  obilježava 8. listopada, na dan kada je Hrvatski sabor 1991. godine, jednoglasno donio Odluku o raskidu svih državnopravnih veza Republike Hrvatske s ostalim republikama i pokrajinama SFRJ. Sabor je 8. listopada 1991. godine, samo dan nakon raketiranja povijesnog središta Zagreba i Banskih dvora od strane agresora, donio spomenutu odluku. Sjednica je održana u tajnosti, u podrumu zgrade INA-e u Šubićevoj ulici, gdje su zastupnici i novinari prevezeni iz zgrade na Markovom trgu kako bi izbjegli opasnost od vojnih napada, a odluku o dovršetku postupka razdruživanja pročitao je tada Vladimir Šeks.

Ovaj praznik obilježava se u našoj državi tek od 2001. godine (jednako kao i trenutačni Dan državnosti) kada je uveden na inicijativu Ive Škrabala. Međutim, kasnije se sam inicijator pokajao, jer je tadašnja vlast (Račanova vlada) promijenila obilježavanje Dana državnosti, koji se do tada slavio 30. svibnja, i još uvela današnji Dan neovisnosti, što je pak dovelo do opće zbrke s datumima i posljedično njihovog neprihvaćanja ili djelomičnog prihvaćanja od strane naroda.

Usto, trenutačni Dan neovisnosti je u najmanju ruku dvojben, ako ne i netočan, jer je državni sabor 25. lipnja 1991. godine donio Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske čime je Hrvatska postala samostalna i nezavisna država, dok je 8. listopada iste godine samo završena faza okončanja postupka razdruživanja Hrvatske u nekadašnjoj jugoslavenskoj federaciji, jer je pod pritiskom Europske zajednice Brijunskim sporazumom dogovoren tromjesečni moratorij na odluku o proglašenju nezavisnosti.

Sve u svemu, naš današnji nacionalni blagdan odlučio je obilježiti i Google, koji je, kao i prethodne godine, danas u hrvatskim bojama. Na početnoj stranici tako se vijori hrvatska zastava, a klikom na logo otvaraju se rezultati pretrage vezani uz Dan neovisnosti i tu se danas može opširnije pročitati što u stvari slavimo, tako i zbrku koja je nastala oko toga. Tu se može vidjeti i manji Googleov logo, na kojem su prethodne i ove godine dva slova zamijenili malim barjakom te istakli hrvatsku zastavu, što je jako lijepo od njih.

Google 8. listopada 2018.
Google 8. listopada 2019.

U znaku proslave 8. listopada 1991. na današnji dan se ne bi trebalo raditi, jer je neradni dan. Unatoč tome, trgovački lanci danas rade kao i nedjeljom, dok najveći shoping centri rade uobičajeno. Ovo je još jedan uobičajeni kada zaposlenici u trgovačkim lancima rade i ne osjećaju prazničke blagodati na dan kada drugi (ne)slave, kupuju ili odmaraju tj. kada ni obični čovjek više nije čovjek, nego roba i prilika za zaradu.

Po kućama se ne vijori gotovo ni jedna hrvatska zastava, a u znak proslave neovisnosti nigdje po Biogradu ne postoji nikakva zabava za nas, običan puk (ispravite me ako griješimo), kao što je ono veličanstveno slavlje npr. organizirano za Biogradsku noć, 4. kolovoza…

A k tome u prilog podsjetit ćemo da je dana 1.srpnja 2013. godine Republika Hrvatska postala „punopravna“ članica Europske unije, odnosno ponovo je postala dijelom federacije (saveza država). EU nam danas određuje pravila igre. Gotovo svakodnevno čujemo kako ćemo, za što i u kojoj količini iskoristiti EU fondove i to „privlačenje“ nazivamo sposobnošću određene grupe ili pojedinaca. Toliko često to danas slušamo da se stječe dojam kako smo zapravo ovisni o EU koja nas financira. Drugi oblici financiranja kao da i ne postoje. Uostalom, zašto bismo mi stvarali dodatnu vrijednost i istu ulagali u našu sadašnjost i budućnost, kad mi imamo „maćehu“ koja nam daje mrvice samo u određenim situacijama tj. kad ispunjavamo neke njene određene zahtjeve i kad smo poslušni?!

Uvjereni smo da sve naše probleme i krucijalne stvari riješiti možemo samo mi sami, a ne netko treći (nezaposlenost, siromaštvo, odlazak mladih, pitanje nestalih, korupciju, mito, nepotizam…) Uostalom tako je i nastala ona poznata narodna poslovica koja kaže: uzdaj se u se i u svoje kljuse, što je stav koji svi imamo u trenutku kada zatrebamo pomoć „prijatelja“, ali na osnovi lošeg iskustva ipak najradije vjerujemo isključivo samima sebi.  O tome bi se dalo diskutirati, ali sada nije ni vrijeme ni mjesto.

U tom tonu ćemo okončati svoj prilog i ponoviti svoju čestitku povodom nacionalnog praznika: svim posjetiteljima bloga, građanima Biograda na Moru i okolice, svim prijateljima Republike Hrvatske želimo sretan Dan neovisnosti Republike Hrvatske, uz jednu, nama posebno dragu domoljubnu pjesmu Vice Vukova „To je tvoja zemlja“. Uvijek je volimo čut’, zar ne…