„Generala“ u Ljetnom kinu Biograd na Moru u dva dana pogledalo oko 700 ljudi

Film “General”, dugo očekivanu biografsku ratnu dramu, svi zainteresirani mogli su 5. i 6. kolovoza pogledati pretpremijerno u Ljetnom kinu Biograd na Moru. Simbolika Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja za pretpremijeru filma snimljenog na autentičnim lokacijama na kojima su se ratnih godina odvijali događaji koji su obilježili hrvatsku povijest znatno je pridonijela posjećenosti jedinog kina u Biogradu na Moru. Naime u dva dana prikazivanja film je pogledalo oko 700 ljudi odnosno točno onoliko koliko ih otprilike i stane u mali taj prostor. Drugog dana prikazivanja imao je veću gledanost nego prvog. Vidno raspoloženom Mirku Zorici, glavnom meštru od biogradskog kina, nije silazio osmijeh s lica. A kako i ne bi, rijetko koji domaći film je izazvao ovoliko pozornost.

Barba Mirko i Pilipović junior

A osim spomenutih okolnosti, gledanosti filma u Biogradu na Moru pridonijele su lokacije na kojima se snimao, budući su se, osim u Kninu, Livnu, Zagrebu, Sljemenu, Lučkom, Crnoj Mlaci, Imotskom, Erdutu, Dalju, Splitu, Peruči…, mnoge scene snimile i u nama bližima Zadru, zatim Prkosu, Kašiću, Islamu Grčkom, Obrovcu, Škabrnji, Pirovcu, Turnju i Pakoštanima. Mnogi su htjeli pogledati ta poznata i draga mjesta kako izgledaju u očima drugih, zaronjena u neku filmsku priču.

Istina, film je ovo raskošne produkcije koju hrvatska kinematografija do sada nije vidjela, a u snimanju filma sudjelovala je i hrvatska vojska, te se u konačnici iznjedrio prvi ozbiljniji film o nekom heroju iz Domovinskog rata. Ili konkretno – generalu Anti Gotovini.

Goran Višnjić u ulozi generala Gotovine

Film obiluje fantastičnim scenama, kao i svaki film, ima nedostataka, jer uvijek se može nešto bolje učiniti i napraviti ili snimiti. U tom smislu ovo je standardni Vrdoljakov film i zato posebno naglašavamo da je ovo prvi film u kategoriji ratne tematike i ovoga kalibra i trebalo bi ih zapravo biti i više. Domovinski rat može postati trajna inspiracija ljudima iz svijeta filma samo ukoliko se ima želje i volje, baš kao što ih je imao Antun Vrdoljak, čovjek u godinama koji se zbog „Generala“ u 86. godini života nekoliko puta penjao na Dinaru.

Scenariju Antuna Vrdoljaka nedostaje što je htio ispričati dosta toga iz Domovinskog rata u jednom dahu tj. u jednom cjelovečernjem filmu i obuhvatiti sve važne događaje, pa se u konačnici stječe dojam da se kroz niz sekvenci kronološki poredanih akcija zapravo gleda niz različitih trailera za taj film, a kako nam je to najbolje opisao jedan gledatelj:

„Dijelovi za koje bi volio da duže traju, dosta su kratki, a to su konkretni dijelovi s bojišnice uključujuć samu akciju Oluja. Dosta je nedorečenih odnosa u samom filmu. Evo na primjer ovaj. Novinarka iz Zagreba koju general dva puta vozi u automobilu, znači prebacuje je s točke A na točku B, nešto malo pričaju, u trećoj sceni opraštaju se uz dozu patetike, kao da su mjesecima u nekoj vezi.“

Zbog toga vjerujemo da će TV serija popraviti opći dojam, a prikazivat će se ove jeseni na HRT-u.

Goran Višnjić u hrvatskom filmu od HOS-ovca do generala

Scenarij filma utemeljen je po knjizi Nenada Ivankovića „Ratnik, pustolov i general“, gdje je glavnu ulogu utjelovio najpoznatiji Hrvat u Hollywoodu, Goran Višnjić. Za ulogu generala Višnjić se pripremao mjesecima, proučavajući lik i djelo Ante Gotovine kako bi što vjerodostojnije dočarao njegov stav, karakter, čvrstoću i osobnost. U filmu je pokazao svoje glumačko umijeće.

Višnjića se sjećamo iz hrvatskog filma „Vidimo se“ gdje je glumio pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga.

Goran Višnjić kao HOS-ovac

Film „Vidimo se“ iz 1995. godine predstavlja jednog od najuspješnijih i najnagrađivanih srednjemetražnih igranih filmova iz devedesetih godina. Osim što je osvojio “Oktavijana” te nagradu za režiju na Danima hrvatskog filma 1995. godine, film je osvojio 1. nagradu za režiju na Danima Adria u Trstu te nagradu za scenarij na filmskom festivalu u Münchenu.

„Generalu“ na Pulskom filmskom festivalu nisu dodijelili glavne nagrade

Film „General“ se na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu nije okitio Bog zna kakvim nagradama. Glumeći generala Antu gotovinu Goran Višnjić ovdje nije osvojio nagradu.

U filmu se uz Gorana Višnjića pojavljuju i ostala velika hrvatska glumačka imena – Mustafa Nadarević koji glumi generala Janka Bobetka, Tarik Filipović glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan je general Ante Roso, a tu su i Armand Assante, Marijana Mikulić, Sreten Mokrović, Rene Bitorajac, Nataša Janjić, Goran Navojec te mnogi drugi.

„General“ je film u kojem je svoju posljednju ulogu odigrao velikan hrvatskog glumišta – Ivo Gregurević. U filmu je ulogu ostvario i prerano preminuli mladi talentirani i nagrađivani glumac Robert Budak.

Spomenuti na Pulskom filmskom festivalu nisu nagrađeni. Najboljim glumcem proglašen je ovdje Krešimir Mikić za ulogu ministra u filmu „Koja je ovo država“, dok je titulu najbolje glumice osvojila Hristina Popović za Ulogu Hrvojke Horvat u filmu „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“.

„Generalu“ su pripale tek tri Zlatne Arene“ i to Borku Perkoviću za najbolju mušku sporednu ulogu, Olgi Pakalović za najbolju sporednu žensku ulogu i Zvonimiru Krivecu za specijalne efekte.

Radnja filma

Film započinje scenama uhićenja Gotovine s početka prosinca 2005. godine o čemu se izvijestili svi svjetski mediji. Ante Gotovina sin je ribara, rođen u Tkonu na otoku Pašmanu, rano je ostao bez majke. U Pakoštanima je živio do svoje 17. godine, a onda je jednog dana odlučio otići u svijet. Napustio je dom i ukrcavši se na brod, otplovio u nepoznato. Pridružio se Legiji stranaca. Tamo je niz godina sudjelovao u francuskim vojnim operacijama, gdje je bio i ranjen. Krajem 80-ih godina je otišao u Južnu Ameriku, gdje je upoznao i prvu suprugu Ximenu Dalel. Kad je počeo rat u Hrvatskoj, Gotovina se 1991. vratio u domovinu. Bio je jedan od najistaknutijih zapovjednika u Domovinskom ratu. Zbog vojnog iskustva i sposobnosti, Gotovina je vrlo brzo napredovao u hijerarhiji i na kraju dobio čin generala, poslije čega je zapovijedao vojnom operacijom Oluja. Umirovljen je 2000., a u Haagu je proveo sedam godina i na koncu je službeno proglašen nevinim.

Film je u Biogradu na Moru pogledalo oko 700 ljudi

Antun Vrdoljak, redatelj i scenarist filma

Antun Vrdoljak (Imotski, 1931.) redatelj je i scenarist „Generala“, ali i brojnih drugih dugometražnih igranih filmova i televizijskih serija od kojih su najpoznatiji filmovi „Kad čuješ zvona“, „U gori raste zelen bor“, „Mećava“, filmovi i tv-serije „Kiklop“, „Glembajevi“ i „Duga mračna noć“, te tv-serija „Prosjaci i sinovi“. Završio je Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, a prije nego li je postao redatelj i scenarist, bio je i glumac. Nagrađen je Velikom srebrnom medaljom na festivalu u Moskvi 1969., a na Pulskom filmskom festivalu  Zlatnim Arenama svojedobno su ga nagrađivali za glumu, scenarij i režiju.

Dugometražni igrani film ‘General’ nastao je u koprodukciji tvrtke Kiklop film i HRT-a, a podržan je od strane Hrvatskog audiovizualnog centra, a u distribuciji je u svim  kinima od ponedjeljka, 5. kolovoza.

Unatoč izostanku glavnih nagrada na Pulskom filmskom festivalu i kritikama, film će u konačnici ocijeniti publika. Broj prodanih karata pridonijet će, uz žestoke kritike samozvanih filmskih kritičara poput Jurice Pavičića ili srpskih Novosti ili koga već, konačnim ocjenama filma. A kako je krenulo, njih neće nedostajati.

REŽIJA | Antun Vrdoljak | SCENARIJ Antun Vrdoljak | FOTOGRAFIJA Vjekoslav Vrdoljak | MONTAŽA Alfred Kolombo | SCENOGRAFIJA Mario Ivezić | KOSTIMOGRAFIJA Vedrana Rapić | ORIGINALNA GLAZBA Siniša Leopold | MASKA Ana Bulajić Črček | VIZUALNI EFEKTI Kristijan Mršić | SPECIJALNI EFEKTI Zvonimir Krivec | GLAVNA ŽENSKA ULOGA Nataša Janjić | GLAVNA MUŠKA ULOGA Goran Višnjić | SPOREDNE ŽENSKE ULOGE Olga Pakalović, Iva Kraljević | SPOREDNE MUŠKE ULOGE Mustafa Nadarević, Goran Navojec, Borko Perić, Tarik Filipović, Boris Svrtan, Ivo Gregurević, Rene Bitorajac, Robert Budak | PRODUCENTI Andrija Vrdoljak, Goran Višnjić, Antun Vrdoljak, Kazimir Bačić | PRODUKCIJSKA KUĆA Kiklop film d.o.o. za audiovizualnu produkciju | KOPRODUCENTI Slaven Knezović | KOPRODUKCIJA KFU Oktavijan (BiH)