Dani Vitezova vranskih 16. i 17. kolovoza u Vrani, 18. kolovoza u Pakoštanima

Udruga Vitezova vranskih u suradnji s Općinom Pakoštane i TZO Pakoštane i ove godine organizira veliki povijesno scenski spektakl pod nazivom „Dani vitezova vranskih”, koji će se održati 16. i 17. kolovoza u Vrani te 18. kolovoza u Pakoštanima.

U petak i subotu 16. i 17. kolovoza od 19 sati posjetitelji će moći uživati u atraktivnim noćnim bitkama vrhunski opremljenih vitezova, konjaničkim predstavama na viteškom turniru, streličarima, trbušnim plesačicama, srednjovjekovnoj kuhinji i zanatima u Vrani.

Cijeli spektakl odvijat će se uz zidine posljednje turske utvrde pri zapadnoj civilizaciji, podno Maškovića Hana, gdje će biti postavljeni viteški tabori.

Vrijeme velikih bitki oživjet će navečer na autentičnoj lokaciji. I dok tlo bude podrhtavalo od buke topova, a mi na trenutak sklopimo oči učinit će nam se kako smo i sami  dio te herojske vojske, isturenog bedema pred turskom najezdom, velikih vranskih priora Ivana Paližne i Petra Berislavića.

Manifestacija Dani Vitezova vranskih ima međunarodni karakter gdje uz velik broj domaćih viteških skupina sudjeluju i gosti iz Slovenije, Mađarske, Slovačke i Češke te se ukupno očekuje oko 400 sudionika manifestacije kao i dolazak 20 000 posjetitelja kroz sva tri dana.

U nedjelju 18. kolovoza u večernjim satima u Pakoštanima će se pomalo okupljati flota brodova, jedrenjaka i brodica s latinskim jedrima, dok će se u centru mjesta i duž rive nuditi izvorni suveniri i gastronomski užici.

Pakoštane

U 21 sat uprizorit će se ovdje pomorska noćna bitka, scenski spektakl na moru u kojem sudjeluje drveno brodovlje te mnogo svjetlosno zvučnih efekata – vatrene strijele, replike srednjovjekovnih topova, kubure, baklje, vatromet…Bit će ovo ujedno i zatvaranje srednjovjekovnih igara.

Manifestacija Dani Vitezova vranskih u trajanju od tri dana po svom obimu predstavlja najveću manifestaciju povijesne tematike na Jadranu.

Ne tražite vitezove iza gustih pregrada povijesti.

ONI SU S VAMA – u Vrani i Pakoštanima 2019.!