Dokumentarni film „Bruški martirij“ prikazat će se u Benkovcu

U petak, 12. travnja 2019. godine s početkom u  19:15 sati u Gradskoj knjižnici Benkovac prikazat će se dokumentarni film „Bruški martirij“, redatelja i scenarista Luke Klapana. Organizator ovog događaja je Udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije.

U fokusu filma je ratni zločin počinjen u zaseoku Gornji Marinovići, u bukovačkom selu Bruška, uoči katoličkog Božića, kada su 21. prosinca 1991. godine, ničim izazvani pripadnici Martićeve milicije bez milosti svirepo pred kućnim pragom ubili desetero mještana, nedužnih civila, a dvoje teško ranili.

Toga dana između 20 i 21 sat navečer „martićevci“ su u vrlo kratkom vremenu pobili Krstu (65), Draginju (61), Petra (68), Roka (61), Dušana (35), Dragana (24), Stanu (65), Mandu (64) i Iku (53), sve žrtve su hrvatske nacionalnosti te Svetozara Draču (35) Srbina koji se tu s njima zatekao. Antu Marinovića (31) i tada maloljetnu Jasnu Marinović (15) teško su ranili. U godini koja je slijedila smrtno je ondje stradao i Joso Marinović (50).

Bio je ovo tek jedan u nizu mnogobrojnih monstruoznih zločina koje su počinili srpski teroristi na hrvatskom tlu tijekom Domovinskog rata, osobito u zaleđu Biograda na Moru i Zadra.

Važno je naglasiti kako nevine žrtve ni nakon dvadeset sedam godina od počinjenja ovog zločina nisu dočekale pravdu, iako je jedan od počinitelja prepoznat. Sudionici i svjedoci u ovom potresnom dokumentarnom filmu razotkrivaju strahote koje su tada proživljavali, iznose činjenice i opisuju događaje koji su duboko ukorijenjeni u njihovim sjećanjima.

Prikazivanjem filma teži se pridonijeti tomu da se stradalim Bruščanima u Gornjim Marinovićima iskaže pijetet, ali i da masakr koji je ondje počinjen ne ostane u zaboravu te napokon postane  poznatiji u hrvatskoj javnosti.

Hrvatska je javnost inače nedovojlno upoznata s kalvarijom Hrvata ovog dijela Hrvatske koji je bio pod okupacijom tzv. krajiških vlasti praktički od izbora 1990. i bio središte pobune protiv hrvatske države.

Film je prošle godine u produkciji Udruge FFVAL snimio redatelj Luka Klapan kojemu je ovo, nakon filmova „Pridraga: ratna sjećanja“ (2015.) i „Glas Medviđe“ (2017.), treći film iz ciklusa o Domovinskom ratu.