U Biogradu na Moru održat će se u svibnju Međunarodni znanstveni skup Hrvatsko – mađarski odnosi kroz prošlost

U organizaciji Sveučilišta u Zadru, Instituta za povijest Mađarske akademije znanosti iz Budimpešte i Matice Hrvatske – Ogranak Zadar, te suorganizaciji Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba, Mađarskog instituta u Zagrebu, Zavičajnog muzeja Biograd na Moru i Glagoljaške udruge „Sidraška županija“, od 17. do 19. svibnja 2019., u hotelu Adria u Biogradu na Moru, održat će se Međunarodni znanstveni skup pod naslovom HRVATSKO-MAĐARSKI ODNOSI KROZ PROŠLOST.

Pokrovitelj skupa je Grad Biograd na Moru, a financijsku potporu pružila je i Zadarska županija.

Na skupu će sudjelovati i održati prigodna predavanja 40-tak hrvatskih i mađarskih znanstvenika s niza visokih učilišta i znastvenih instituta. Oni će na višednevnom skupu raspravljati o prošlosti hrvatskoga i mađarskoga naroda koju su dijelili u višestoljetnoj državnoj zajednici.

Tako će na skupu biti zastupljene teme s povijesnoga gledišta: hrvatsko-mađarski sporazum (Pacta conventa), ugarsko-hrvatski kraljevi, odnosi između dva naroda kroz prošlost, turističke i gospodarske veze, kao i odnosi među jezicima, govorima i dijalektima, provedenim arheološkim istraživanjima na srednjovjekovnim crkvama i samostanima u Biogradu na Moru i njegovoj okolici, pa sve do najnovijih tema kao što su: zajednička komunistička prošlost i njegovo naslijeđe (komparacije).

Na skupu će biti govora i o značenju Biograda na Moru kao jednog od kraljevskih sjedišta, naselja kojem osobito značenje daje Petar Krešimir IV., mjesta krunjenja ugarsko-hrvatskog kralja Kolomana, te njegovo značenje općenito za srednjovjekovno razdoblje kada je Hrvatska država bila na vrhuncu svoje moći i bila gospodar i na „moru i na kopnu“.

U sklopu održavanja toga Međunarodnoga znanstvenoga skupa bit će predstavljena i monografija: Tomislav Galović (priredio), Libellus Policorion – Rogovski kartular. Svezak I. Kodikološki opis, paleografska analiza, faksimil (The Libellus Policorion – Rogovian Cartulary, Volume I. Codicological Description, Paleographic Analysis, Facsimile), Zadar: Državni arhiv u Zadru, 2018.