Najbolje u Europi: Plivanje s konjima po Vranskom jezeru

Engineer on Tour naziv je bloga koji se bavi turističkim putovanjima i u opisu navodi da se u usredotočuje samo na najbolje stvari koje vrijedi posjetiti i doživjeti u Europi. U svojoj posljednjoj objavi od 3. travnja izdvaja iz mnoštva najboljih europskih iskustava i plivanje s konjima u Hrvatskoj odnosno Vranskom jezeru čiji je detaljan opis podijelio z bloga pod nazivom Niche Travel Design. Pokušat ću vam prevest s engleskog o čemu piše.

Da, to ste točno pročitali! Plivanje s konjima.

Moja kći je bila ta koja je inzistirala da idemo na kupanje s konjima. Bilo je to nešto što nikada do sad nisam čula, ali, kako sam uvijek u potrazi za jedinstvenim iskustvima, jedva sam čekala iskušati.

Pronalaženje prikladnog konja

Nije bilo lako pronaći staje koje su nudile plivanje s konjima. Nakon mnogo istraživanja, pronašli smo doista prekrasan jahački klub Vencil, koji se nalazi odmah izvan Biograda na Moru.

Dan je bio nevjerojatan. Stigli smo rano ujutro u štale na selu. Bio je vedar dan s prekrasnim plavim nebom i bijelim, pahuljastim oblacima.

Upoznali smo se s konjima i slušali ponešto o svakom od njih, o njihovim osobnostima i njihovim hirevima. Iz kluba su pitali sve posjetitelje da kažu nešto o sebi i svom iskustvu u jahanju. Domaćica jahačkog kluba bila je vrlo vješta u odabiru savršenog konja za svakog jahača, ovisno o razini i vještini jahanja.

Nakon što su povezali svakog jahača s pripadajućim konjem, počeli smo. Jahali smo konje kroz uzvišenu hrvatsku prirodu, cvrkut ptica, zuj kukaca, divlje cvijeće koliko god je oko pogledom moglo dosegnuti. Jahanje je bila polagana meandra koja je inače savršena za početnike. Ako je naprednijim jahačima ovo bilo presporo, oni su ipak mogli krenuti malo brže naprijed, pod uvjetom da ostanu unutar vidokruga grupe i ne izdvajaju se.

Plivanje s konjima u Vranskom jezeru

Nakon otprilike sat i pol jahanja kroz topli hrvatski zrak, zaustavili smo se na najvećem jezeru u Hrvatskoj, Vranskom jezeru, za osvježavajuće kupanje s našim konjima. Hrvatski zrak je suh, ali je naročito ovdje vruće, vruće i vruće ljeti. Jezero je svjetlucalo pred nama kao oaza.

Konji su znali da je olakšanje od vrućine bilo tik ispred njih. Osvježenje i za jahača i za konja. Mogli ste osjetiti uzbuđenje konja dok smo se približavali vodi. Počeli su žamoriti uzbuđenje jedni drugima poput starica koje trače u krugu za šivanje.

Onda smo stigli do jezera. A ovdje je postalo naročito zanimljivo. Gdje smo prešli put od jednostavnog jahanja konja do cijelog drugog iskustva. Dok smo sjedili na našim konjima, oni su lagano ušli u plavo-zelene vode. U početku se ovo osjećalo kao lak, jednostavan hod. Onda su konji iznenada počeli plutati, a zatim su počeli plivati.

Vransko jezero je zaštićeni prirodni rezervat i močvarno područje. To je dom mnoštvu vodenih ptica i raj je promatrača ptica. Također je raj za ribare. Za nas je , međutim, bio plivački raj. Prilika za povezivanje sa životinjama na potpuno novi način.

Što vam se sviđa?

Nekada sam imala mješanca labrador/retriver/portugalski vodeni pas koji bi skočio u svaku vodu koju je  vidio, uključujući kade i fontane, pa sam već iskusila plivanje sa životinjom.

No plivanje s psom nije isto što i plivanje s konjem. Prvo, pas je mnogo manji od konja. Pas pliva uz vas ili nakon vas. Čovjek ne sjedi na psu dok pliva.

Plivanje s konjem bilo je sasvim drugačije iskustvo, vjerojatno zbog njihove veličine i činjenice da sjedite na konju. Strašno, ne zato što možeš pasti i povrijediti se, nego zato što, kad konj pliva, osjećaš njegov svaki mišić i pokret. Osjećaj je pomalo zastrašujuć, ali također ovdje je prisutan i osjećaj jedinstva.

Kad plivate osjetite snagu konja. Morate poštivati svaki od konjskih poteza i vjerovati u njega, tako da niti jedan od vas neće biti povrijeđen. To je intenzivno. Mislim da je najbliže što ću ikada upoznati kako je to biti životinja. Osjećati se kao životinja.

Plivali smo i igrali u vodi oko sat vremena. Nakon što smo uživali u hladnim vodama jezera, spustili smo se da se osušimo na suncu i onda smo sjeli za piknik koji se sastojao od specijaliteta Dalmacije.

Iskustvo je trajalo oko 4 sata kružnog putovanja. Osjećali smo da je to jeftino kada uzmete u obzir vrijeme, iskustvo i činjenicu da je uključivao ukusan piknik i fotografije.

Nadam se da ćete jednog dana imati priliku plivati s konjem. Nećete požaliti.

O klubu jahanja Vencil

Preporučujem kupanje s konjima ako možete pronaći mjesto za to. A ako ste u Hrvatskoj, Konjički klub Vencel je izvanredno mjesto. Bili su korisni, ljubazni i pristojni.

Adresa:

Konjički klub Vencel A. Starčević 49, 23 111 Drage – Pakoštane

Mjesto za jahanje: u blizini Biograda na Moru između Jankolovice i Kakme. GPS: N43.9622°E15.4962°

Cjelokupno iskustvo je 720 HRK i preporuča se ponijeti ručnike, zamjensku odjeću, obuću za vodu