„Bojna Čavoglave“ prvi put javno emitirana na Radio Splitu na današnji dan, 31. prosinca 1991. godine

Prvi veliki hit i jedna od najpoznatijih pjesama Marka Perkovića Thompsona koja ga je proslavila, „Bojna Čavoglave“, prvi put je javno izvedena na Hrvatskom radio Splitu na današnji dan, prije 27 godina – 31. prosinca 1991. godine. Uskoro nakon toga snimljen je i video spot uz pjesmu, koji je prvi put javnosti predstavljen na Otvorenoj televiziji.

S obzirom na okolnosti u kojoj je nastala pjesma je tijekom Domovinskog rata bila izuzetno slušana i prihvaćena od naroda. Na radijima diljem Hrvatske često je bila izvođena na zahtjev slušatelja, koji su pjesmom ispraćali svoje muževe, sinove, braću pri odlasku ili povratku s bojišnice. Domoljubnom pjesmom „Bojna Čavoglave“ dizao se moral hrvatskih branitelja i građana u situaciji kada je više od četvrtine hrvatskog teritorija bilo okupirano, kada su bile blokirane prometnice, kada je u Hrvatskoj bilo više od 550.000 prognanih i izbjeglica…

Tu pjesmu (s prerađenim tekstom) pjevali su kasnije i pripadnici HVO-a i Armije BiH. Postojala je kao pjesma „Hej junaci branitelji“ koja se pjevala i tijekom opsade Sarajeva.

Na početku Domovinskog rata 1991. godine Marko Perković pridružio se Zboru narodne garde. U to vrijeme u rukama je imao američku strojnicu Thompson, po kojoj je i dobio nadimak. Njegova „Bojna Čavoglave“ nastala je, takoreći, na prvoj crti bojišnice, a nakon obrane Čavoglava 1992. godine pjevač počinje odrađivati mnogobrojne humanitarne koncerte diljem Hrvatske. Tijekom te iste godine izlazi i njegov prvi album „Moli mala“.

„Bojna Čavoglave“, u svom se tekstu bavi obranom hrvatskog sela smještenog u istočnom dijelu Petrovog polja. Grad Drniš koji je smješten na zapadnom rubu Petrovog polja 16. rujna 1991. pobunjeni Srbi napadaju i osvajaju. Stanovništvo Drniša primorano je naredne četiri godine provesti u progonstvu, sve do oslobađajuće vojno-redarstvene akcije Oluja, od dana 5. kolovoza 1995. godine. U Domovinskom ratu selo Čavoglave nalazilo se na samoj bojišnici, ali nikada nije bilo okupirano. Veliki broj mještana sudjelovao je u borbi protiv krajinskih Srba. Thompson u stihovima “Bojne Čavoglave” poručuje da će braniti svoju Hrvatsku i rodno selo do smrti, sa spremnošću da srbijanskog agresora protjera i oslobodi domovinu Hrvatsku.

Tekst pjesme „Bojna Čavoglave“ (preuzeto sa službene stranice):

Za Dom – spremni!

U Zagori na izvoru rijeke Čikole
Stala braća da obrane naše domove
Stala braća da obrane naše domove

 Stoji Hrvat do Hrvata, mi smo braća svi
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi
Nećete u Čavoglave dok smo živi mi

 Puče thompson, kalašnjikov, a i zbrojevka
Baci bombu, goni bandu preko izvora
Baci bombu, goni bandu preko izvora

 Korak naprijed, puška gotovs i uz pjesmu svi
Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi
Za dom braćo, za slobodu, borimo se mi

 Čujte srpski dobrovoljci, bando, četnici
Stići će vas naša ruka i u Srbiji
Stići će vas naša ruka i u Srbiji

 Stići će vas Božja pravda, to već svatko zna
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava
Sudit će vam bojovnici iz Čavoglava

 Slušajte sad poruku od Svetog Ilije
Nećete u Čavoglave, niste ni prije
Nećete u Čavoglave, niste ni prije

 Oj Hrvati, braćo mila iz Čavoglava
Hrvatska vam zaboravit neće nikada
Hrvatska vam zaboravit neće nikada.

Marko Perković Thompson godinama se progoni zbog „Bojne Čavoglave“. Ipak, usprkos medijskoj hajci kojoj je izložen, Marko Perković Thompson je nakon nastavio pjevati domoljubne pjesme, pa su one postale njegov zaštitni znak, te je napravio veliku karijeru, a već godinama puni stadione u Hrvatskoj, te dvorane po čitavome svijetu.

A sve je počelo s „Bojnom Čavoglave“ prvi put emitirane na Radio Splitu, prije 27 godina…