Na današnji dan, 30. prosinca 1991. godine, napadnuti Stankovci, izvršen pokolj u Jasenicama

Na današnji dan, 30. prosinca 1991. godine, na samom izmaku stare godine, Jugoslavensko ratno zrakoplovstvo izvršilo je napad na zapovjedništvo i položaje 2. bojne 134. brigade u Stankovcima, gdje je poginuo jedan hrvatski branitelj, u Jasenicama su ubili petero staraca, u Obrovcu jednog starijeg čovjeka, sve redom civile hrvatske nacionalnosti…

Napad na Stankovce se odvijao u sklopu neprijateljske napadne operacije „Udar 91“ s ciljem skraćivanja fronte u Ravnim kotarima na području Paljuv – Pridraga – Podgradina – Novigrad, Poličnik – Suhovare, i otvaranja mogućnosti daljnjeg napredovanja u smjeru Zadra. Operaciju je predvodio 9. kninski korpus JNA.

Toga dana,  30. prosinca 1991. godine u 15:20 sati, neprijateljski migovi napali su zapovjedništvo 2. bojne 134. brigade smješteno u zgradi osnovne škole. Djelovali su žestokim topništvom po cijeloj bojišnici, što je trebala biti predigra pješačkom napadu.

Mi smo u početku imali dvije velike zadaće: organizirati obranu i izvlačiti preostale Hrvate koji su se nalazili na okupiranom teritoriju nekadašnje Općine Benkovac, što nije bila nimalo laka zadaća. Kninski korpus za 30. prosinca, 1991. planira operaciju “Udar 91” i šalje izvješće u Beograd o spremnosti za izvršenje napada na pravcu Vukšić, Stankovci, Pirovac. Tog dana u 15.20 sati neprijateljski migovi napadaju zapovjedništvo u osnovnoj školi, djelovali su topništvom po cijeloj bojišnici i mi smo u tom napadu imali jednog poginulog. Međutim, i taj pokušaj im je propao, oni se čak nisu usudili krenuti u napad pješačkim snagama.“, kazao je 2011. godine za jedan lokalni list zapovjednik Radojko Baković.

Toga dana ranjeno je četvero hrvatskih branitelja, među njima i Branimir Mamić koji je teškim ozljedama od ranjavanja podlegao nakon četiri dana u šibenskoj bolnici. U trenutku smrti imao je samo 18 godina. Pokopan je na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku, jer je njegovo rodno mjesto Lišane bilo okupirano do Oluje, nakon čega su njegovi posmrtni ostaci premješteni u obiteljsku grobnicu.

Branimir Mamić, mladi hrvatski vitez

„Toliko je volija domovinu, jer su ga roditelji dva puta kao maloljetnika vratili kući iz 113. brigade Šibenik u kojoj mu se već nalazija brat Mladen. Kad je treći put doša u 134. brigadu roditelji su vidili da mu ne mogu zabranit da ide branit domovinu, samo su mu rekli – čuvaj se i vrati se.“, kaže neimenovani izvor.

Spomen ploča mladom hrvatskom vitezu Branimiru Mamiću

Jasenice su možda ponajviše trpjele te 1991. godine. Na dan kad su slavili svoga zaštitnika, 30. rujna, srušena im je crkva Sv. Jeronima, a samo mjesto palo je u neprijateljske ruke između 11. i 12. prosinca 1991. godine. Upravo tih dana Jasenice su iz obijesti u potpunosti spaljene, a hrvatski puk većinom protjeran je iz svojih domova. Oni koji su ostali, starci u dobi između 70 i 75 godina, nemilosrdno su ubijeni 30. prosinca 1991. godine. Stradalo je tada njih petero, a u zatvoru kraj Obrovca ubijen je još jedan stariji čovjek.

Napad na Stankovce i pokolj u Jasenicama bili su jasan znak kako agresor ne štedi nikoga te da je nužno othrvati se njegovim neljudskim i nemilosrdnim napadima.

Izvor: Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat