Danas je prvi dan zime i zimski solsticij, najkraći dan i najduža noć u godini, a počinju i školski praznici

Ovo doba godine predstavlja razdoblje kada se priroda uspava, niske temperature i padaline nisu rijetkost, a sve zajedno ne izgleda kao nešto što bi većinu ljudi moglo razvedriti. Ipak, i zima ima svoje čari. Za početak dovoljno je spomenuti Božić i Novu godinu, a tu su i školski praznici…

Ove godine zima na sjevernu Zemljinu polutku stiže 21. prosinca u 23 sata i 24 minute po lokalnom vremenu. Tako ćemo 21., 22. i 23. prosinca imati najdužu noć i najkraći dan u godini. Budući da Sunce izlazi u 7:22, a zalazi u 16:06 sati, znači da će dan trajati 8:44 sati, a noć 15:16 sati. To je dan zimskog solsticija ili suncostaj.

Zimski solsticij je astronomska pojava koja nastupa 21. ili 22. prosinca, a obilježava se i kao prvi dan zime. U istom trenutku kada kod nas počinje zima, na južnoj Zemljinoj polutki počinje ljeto. Zima će trajati sve do 20. ožujka 2019. kada počinje proljeće. Zimu karakterizira hladno vrijeme, pojava mrazova i snijega.

U prilogu je i video koji nudi dodatna objašnjenja:

Danas je i zadnji dan nastave po školama u 2018. godini za sve školarce, a školski praznici službeno započinju 24. prosinca i traju do 14 siječnja.