Polaznici škole nogometa HNK Primorac posjetili štićenike zajednice Cenacolo u Jankolovici

Svi znamo kako sport snaži tijelo i duh i kako se upravo sportom mogu spriječiti bolesti ovisnosti kod mladih. HNK Primorac ima svoju vlastitu školu nogometa čiji su polaznici u dobi 14, 15 i 16 godina, ali i oni nešto mlađi. Mladi polaznici škole nogometa, u navedenoj dobnoj skupini, skupa sa svojim trenerima, već su treću godinu zaredom uoči božićnih blagdana posjetili štićenike zajednice Cenacolo, bratovštinu sv. Nikole u Jankolovici pokraj Biograda na Moru.

U mjesecu koji je tradicionalno i mjesec darivanja potrebitih, ovi mladi ljudi velikog srca izdvojili su i određeni dio novca od svog vlastitog džeparca kako bi domaćinima kupili osnovne, one svakodnevne, potrepštine i darivali  zajednicu te proveli cijelo jedno poslijepodne u druženju sa štićenicima. Cilj njihova posjeta nije bilo samo darivanje potrebitih, već i podizanje svijesti o problemu ovisnosti obzirom na osjetljive godine u kojima se svi ovi mladi nogometaši nalaze.

Kada u razdoblju adolescencije napuštaju sigurnost djetinjstva i preuzimaju odgovornost odraslih osoba, na tom putu često nailaze na neočekivane zamke kao što su droga, alkohol i hazardne napasti. No međutim, u današnje vrijeme ovisnosti o drogi, alkoholu i kocki nisu jedine zamke koje im stoje na putu. Ovisnosti o internetu, bulimija i anoreksija jednako su opasni kao droga i postoje mladi koji jednostavno više ne mogu odrediti vlastiti smisao svog života pa u zajednicu Cenacolo dolaze po novo životno iskustvo i spas. U bratovštini sv. Nikole zajednice Cenacolo u Jankolovici, kao rehabilitacijskoj zajednici koja izbavljuje, smješteni su oni koji se iz tog začaranog kruga nastoje izbaviti vjerom u Boga i načinom života koji uključuje sve ono što je važno za pronalaženje smisla i nove kvalitete života. Život u zajednici jednostavan je i bogat. Štićenici u zajednici sami proizvode hranu, šiju odjeću, rade u vrtu i sa životinjama. Tamo nema radija, televizije ili interneta, ne puši se i ne pije, ali se zato svo vrijeme provodi u radu, u razgovoru i molitvi.

„U tom smislu sport može biti dragocjena i nezaobilazna pomoć u odgoju svakog čovjeka, jer sport nije samo natjecanje, nego i odgoj i kvalitetna priprema djece i mladih na život i sve ono što im stoji na putu kao izazov.“, rekao je prilikom jednog od ranijih posjeta Jurica Knez, voditelj škole nogometa HNK Primorac i jedan od inicijatora i organizatora ovih susreta.

Prilikom  susreta sa štićenicima zajednice mladi sportaši najprije su prošetali imanjem na kojem oni žive, rade i borave, okrijepili se čajem i kolačima koje su priredili domaćini, te najzad poslušali svjedočanstva i životne priče članova zajednice.

„Vjerujemo da su svjedočanstva i iskustva šticenika jedno veliko iskustvo za našu djecu, nešto poput nogometne/životne utakmice u kojoj možda nije ulog samo 3 boda i pobjeda, nego ljubav, prijateljstvo, ustrajnost i predanost u nečemu što radiš!“ – smatraju voditelji Primorčeve škole nogometa, koji su na svojoj Facebook stranici i javno zahvalili svoj djeci koji su svojim prilozima pomogli da se u goste ne dođu praznih ruku, kao i roditeljima koji su im pripomogli oko organizacije susreta.

Nakon ovog druženja sa štićenicima, dojmovi polaznika škole su i više nego izuzetni. Bilo im je sve ovo jedno novo, izuzetno važno i zanimljivo životno iskustvo pri kojem su spoznali da postoji i jedna druga životna dimenzija, jedna druga strana medalje, u koju je vrlo lako moguće upasti, a u školi nogometa nudi im se nogomet i kontinuirano bavljenje sportom kao jedan od odgovora na sve zamke koje ih na putu sazrijevanja stalno iznova prate.

Inače štićenici zajednice Cenacolo, bratovštine sv. Nikole u Jankolovici za blagdan svetog Stjepana, 26. prosinca, te potom 6. siječnja na Tri kralja, tradicionalno organiziraju jedinstvenu, izuzetno posjećenu i spektakularnu predstavu Žive jaslice na koju su izuzetno ponosni. Uprizorenje živih jaslica u njihovu aranžmanu na oko 2 000 četvornih metara s mnoštvom duhovnog i evanđeoskog sadržaja simbolično predstavlja i njihovo ponovno rođenje u zajednici. Nekoć marginalizirani mladići koji su hodali po rubu života daju sve od sebe kako bi svim svojim posjetiteljima još jednom dokazali kako se i oni mogu promijeniti i pridonijeti društvu te iz prigode u prigodu najzornije ukazali i na jednu mnogo važniju, duhovnu a ne samo i isključivo onu materijalnu, dimenziju Božića, ovog velikog kršćanskog blagdana koji nam uskoro slijedi.

Fotografija: Škola nogometa HNK Primorac u posjetu štićenicima zajednice Cenacolo Izvor: Facebook