Na današnji dan 1990. godine pri Policijskoj upravi Zadar osnovana Jedinica za posebne namjene, kasnije Specijalna jedinica policije „Poskoci“

Na današnji dan 1990. godine pri Policijskoj upravi Zadar osnovana je Jedinica za posebne namjene iz koje se kasnije razvila Specijalna jedinica policije „Poskoci“. Jezgru ove prve legalne postrojbe hrvatskih vlasti na zadarskom području činilo je 30 pripadnika koji su završili tečaj Prvi hrvatski redarstvenik.

U ožujku 1991. sukladno potrebama broj pripadnika raste te se jedinica ustrojava kao Posebna jedinica policije. Prvi izravni oružani sukob sa srpskim teroristima dogodio se 2. svibnja 1991. godine kada je ubijen mladi policajac Franko Lisica.

U ljeto 1991. „Poskoci“ odlaze na najteža krizna žarišta te sudjeluju u obrani Lišana Ostrovičkih, a kasnije i Kruševa gdje rame uz rame s pripadnicima 4. A brigade ZNG-a sve do rujna odolijevaju napadima neprijatelja.

Uz stalnu prisutnost na prvim crtama obrane Zadra, „Poskoci“ sudjeluju i u bitkama za vojarne na okolnom području.

U svibnju 1992. istaknuli su se u akciji „Jaguar“ kada je oslobođeno brdo Križ. Sudjeluju u izviđanjima i pripremama za operaciju „Maslenica“ u kojoj su u siječnju 1993. odigrali značajnu ulogu.

Na Velebitu su dočekali i „Oluju“ u kojoj su kao dio skupnih snaga specijalne policije MUP-a RH sudjelovali u oslobađanju radiorelejnog centra Ćelavac.

Dužnost zapovjednika Specijalne jedinice policije „Poskoci“ obnašali su Đuro Župan, Svemir Vrsaljko, Nikola Šindija i Anton Dražina.

Autor teksta – Borna Marinić

Izvor – Monografija Specijalna policija u Domovinskom ratu