Tri desetljeća od zabranjenog koncerta Prljavaca u Zagrebu: „Ruža Hrvatska“ ušla je u povijest

Na današnji dan prije točno 30 godina zagrebački rock sastav „Prljavo Kazalište“ održao je nezaboravni koncert na glavnom zagrebačkom trgu koji se tada zvao Trg Republike, a danas Trg bana Jelačića, gdje se između ostalih hitova pjevala pjesma „Mojoj majci“ poznatija pod nazivom “Ruža Hrvatska”. Bio je to najposjećeniji koncert svih vremena. Mnogi su ovaj koncert doživjeli kao početak buđenja hrvatske države.

Nevečer toga 17. listopada 1989. godine Prljavci su svirali pred, prema  nekim procjenama, preko 300 000 ljudi, koji su skupa s bendom pjevali od prve do zadnje pjesme. No, najveća euforija bila je nastala prilikom izvođenja pjesme “Mojoj majci”, kako se vidi i osjeća u priloženoj snimci:

Emotivna posveta Jasenka Houre pokojnoj majci je zbog korištenja pridjeva “hrvatska” postala nova hrvatska budnica.

Iako je tadašnja milicija željela otkazati koncert, Prljavci na to nisu pristali, nego su održali koncert na kojem su se prvi put nakon dugo vremena vijorile povijesne hrvatske zastave.

Milicija je stigla 20 minuta prije koncerta kako bi isključila struju, ali se nije mogla probiti kroz gužvu. Članovima benda zapovjedili su da s pozornice izvijeste publiku da se koncert otkazuje.

„Recite im vi!“, odvratio je tada frontmen grupe Jasenko Houra – Jajo.

Osjećajući što se sprema, Jajo je s pozornice usred koncerta kazao i simboličnu rečenicu: “Samo da vam kažem narode, neka u ova teška vremena Bog čuva i vas i nas”.

I pokrenuo masovne ovacije…

„Tada smo već imali dosta hitova, no svi su čekali “Ružu Hrvatsku”. Nismo mogli pretpostaviti da će pjesma poprimiti takve razmjere. Činilo se kao da ljudi imaju tu potrebu za neovisnošću i ta pjesma im je upravo to značila. Da nisam bio na bini, bilo bi mi drago da sam u publici.“, kazao je Houra prije dvije godine, kada se za Večernji list prisjećao koncerta. Najvažnije je što se na koncertu nije dogodio niti jedan incident. Potrgani su samo jedna lampa i lanac na Manduševcu.

„Više se razbije na običnoj svadbi.“, zaključio je Houra.