Na današnji dan 1991. godine prvi put emitirana pjesma „Stop the War in Croatia“ Tomislava Ivčića

“Stop the War In Croatia”

Stop the war in the name of love, stop the war in the name of God, stop the war in the name of children, stop the war in Croatia.

We want to share the European dream, we want democracy and peace, let Croatia be one of Europe stars, Europe you can stop the war.

Stop the war in the name of love, stop the war in the name of God, stop the war in the name of children, stop the war in Croatia.

Na današnji dan, 12. kolovoza 1991. godine, Hrvatska radiotelevizija po prvi put emitirala pjesmu „Stop the War in Croatia“ hrvatskog glazbenika iz Zadra, Tomislava Ivčića.  Zahvaljujući spotu snimljenom u predvorju muzeja Mimare u Zagrebu gdje je legendarni pjevač svirao na klaviru i pjevao, kao i dokumentarnim isječcima ratnih prizora iz Hrvatske, svijet su po prvi put obišle alarmantne slike pravog stanja u Hrvatskoj.

Kako ispočetka ni Europa ni svijet nisu dobrohotno gledali na hrvatsku težnju za slobodom, a ratne strahote su komentirale kao nekakav „balkanski obračun“, pjesmom i glazbenim spotom Ivčić je svijetu zorno predstavio dramatičnu zbilju u Hrvatskoj, koja se upravo našla na barbarskom udaru velikosrpske agresije

Već sljedećeg dana, nakon što je pjesma po prvi put puštena u eter, BBC, CNN, a zatim redom 44 svjetske postaje, poput PBC, RAI 1, ZDF, ORF-a…emitirale su milijunima gledatelja potresni spot o istini u ratu u Hrvatskoj. Uslijedile su stotine novinskih izvješća i naslovnica. Izraz „stop the war in Croatia“ probio se do svih kutaka zemljine kugle.

U Australiji je ova pjesma dospjela između prvih deset na top-ljestvici najslušanijih pjesama. Pjesma je dostigla veliku slušanost širom svijeta, tako da je ušla i u američku top-ljestvicu Billboard Hot 100. Ubrzo su uslijedile slične akcije hrvatskih umjetnika, premda je ovo najpoznatija skladba s početka Domovinskog rata. Prepoznatljivu poruku “Stop the war…” izgovarali su brojni i u to doba planetarno poznati glazbenici i sportaši, kao što su Phil Collins i Pete Sampras. Potresnom pozivu koji je pokrenuo Tomislav Ivčić  potporu su pružile i brojne druge  svjetske zvijezde tražeći obustavu velikosrpske agresije na Hrvatsku. Između ostalog upravo zahvaljujući takvim i sličnim akcijama međunarodna je javnost postupno spoznala da se Hrvatska brani u nastojanjima da stekne slobodu, što je dovelo i do njezinog međunarodnog priznanja.

Danas na žalost pokojni i tragično stradali autor, Tomislav Ivčić (6. siječnja 1953. – 4. ožujka 1993.) u svojoj plodnoj karijeri snimio je oko 250 pjesama i održao stotine koncerata. Svojom pjesmom „Stop the War in Croatia“ iz 1991. godine odaslao je poruku mira koju su tada čuli milijuni ljudi. Albumi su mu prodani u milijunima primjeraka, za što je dobio niz zlatnih i platinastih ploča.

Spot je snimljen u predvorju muzeja Mimare uz dokumentarne isječke ratnih zbivanja u Hrvatskoj