Bolja strana domaćeg turizma

Jednu od najboljih priča koju sam ikada pročitala o biogradskom turizmu pronašla sam na društvenim mrežama. U posljednjih nekoliko dana po Facebooku se dijelu javna objava Mirjam Jukić iz Vinkovaca kojom se ona, uz živopisne fotografije bogatog i maštovito postavljenog švedskog stola,  zahvaljuje na jednoj iznimno lijepoj gesti glavne kuharice čijih je sve to vrijednih ruku djelo, hotela u kojem je odsjela. Riječ je o hotelu Adriatic u Biogradu na Moru i njegovoj glavnoj kuharici Vesni Knez, a u javnoj pohvali doslovno piše:

Znači ovo je priča koju nisam doživjela nigdje osim u hotelu Adriatic u Biogradu Ilirija Resort – Hotels & Villas. Ova žena šefica kuhinje za moje djete koje je inače koma izbirljivo za hranu, svaki dan spravlja što on voli i mjenja menije. Na kraju me doslovce oborila s nogu kada mu je još za nagradu kada pojede kupila kinder jaje i čokoladu. A priča je još divnija kada vam kažem da ga je zapamtila od prošle godine i dočekala nas njegovom juhom prvi dan nakon što ga je vidjela. Turizam čine ljudi i za nas bolje hrane i usluge nema do ovdje u Iliriji zbog jedne posebne tete Vesne #respect#zahvalnidoneba #VesnaKnez“   

Kad sam ovo pročitala, evo i meni je postalo nekako toplo oko srca i ponosna sam na našu Vesnu, na tu njenu divnu i toplu, humanu ljudsku gestu, koja upravo ovog trena, što putem društvenih mreža, što usmenim putem, obilazi cijelu Hrvatsku.

Sad sam se sjetila još jedne priče od prošlog ljeta u kojoj su djelatnici Lavender bara Ante i Michel svojom brzom reakcijom spašavali gošću iz Mađarske od utapljanja. Gospođu su svojim nesebičnim djelom humanosti, hrabrosti, poštenja i dobrote uspjeli spasiti od sigurne smrti.

Ante I Michel iz Lavender bara

I tako dalje…

Priče o Vesni, Anti i Michelu su priče o ljudima u turizmu, jer oni su ključ uspjeha našeg turizma i trebalo bi ih sve skupa više cijeniti i pošteno nagraditi. Oni su uistinu svojim djelom i dobrim namjerama iskazali pozitivno ozračje na lokalnoj i široj razini te svojim primjerom pokazali kako je ljudskost vrlina i zapravo jedina trajna vrijednost. Smatram da mogu biti pozitivan primjer u zajednici te da zaslužuju svu našu pažnju i svoj dan u našim mislima i srcima.

Hotel Adriatik i kuharica Vesna, Foto: Facebook