Biograd na Dnevnoj dozi prosječnog Dalmatinca

I Biograd na Moru se duhovitim prilozima, fotografijama i video zapisima, već nekoliko puta do sada, upisao na popularnu Facebook stranicu „Dnevna doza prosječnog Dalmatinca“. Htjeli mi ili ne htjeli prihvatiti, sve je više dokaza diljem svemrežja da se uklapamo u prosjek prosječnih. K tome u prilog u nastavku prenosim nekoliko takvih objava.

„Jedan kopa, četiri gledaju je li dobro radi. Klasika!“

„Jedan kopa, četiri gledaju je li dobro radi. Klasika!“

Jedna od prvih fotografija koja je objavljena na tom mjestu stigla je upravo iz Biograda. Opisana je s „Jedan kopa, četiri gledaju je li dobro radi. Klasika!“. Prizor je to s jedne od biogradskih plaža, najljepših na svijetu. Fotografija koja govori više od riječi slikovito prikazuje tipičnu dalmatinsku priču: jednog radnika koji kopa i četvoricu koji ga gledaju tijekom priprema za iduću turističku sezonu.

Osim što je izmamila na tisuće lajkova mnogobrojnih obožavatelja Dnevne doze…, mnogu su ovu fotografiju komentirali kako i priliči trenutku nastajanja iste. „Fali ih još 9 u krugu. Da svit pomisli da se nešto dogodilo“, „Pa i dogodilo se malo čudo – netko nešto radi za promjenu!“, „Samo 4 naprema jedan, to mora da je napredni dio Dalmacije, ispod 10 naprema 1 nema se što pričati.“, „Ne kužite vi ništa. Jedan je predstavnik investitora, drugi je nadzor, treći je šef gradilišta, četvrti je poslovođa, a operativac je u grabi.“, „Uvik jedan tovar vuče, drugi pomalo..“, tek su neki od stotine duhovitih komentara. Krenulo nas je i sada cijeli svijet polako saznaje da su žitelji Biograda tipični Dalmatinci, da po ničemu ne odskaču od prosjeka. Izuzetno smo ponosni na ovu fotografiju.

Aqua park za 0 kuna

Aqua park za 0 kuna

Još jedna zanimljiva fotografija iz Biograda osvanula je na popularnoj stranici. Fotografija prikazuje reklamni pano „Aqua Parka“ s cjenikom u kojem je naznačeno: 30 min za 0 kuna, 60 min za 0 kuna ili cijeli dan (all day) za 0 kuna. Gdje se točno nalazi taj „Aqua Park“ ovdje ipak nije naznačeno, što bi za ljude željne prave morske zabave i adrenalina svakako bila jedna vrlo, vrlo važna informacija. Objava je svima zagolicala maštu. Odmah se po plažama krenulo u potragu za lokacijom Aqua Parka.

Osim što je izmamila nekoliko stotina lajkova, spomenuta fotografija nije ovaj put izazvala Bog zna koliko suvislih komentara, jer su Dalmatinci, kao svi pravi navijači hrvatske reprezentacije na Europskom nogometnom prvenstvu u Francuskoj, UEFA Euro 2016. France, u komentare i u sve druge objave tada lupali #CRO i #CRO#OrangeSponsorsYou u želji da cijeli Eiffelov toranj zasvijetli u bojama Hrvatske.

„Biograd na Moru, engleski na kvasinu“

„Biograd na Moru, engleski na kvasinu“

 

Donedavno nitko od nas nije znao što su Fidget Spinneri, a sad su već preplavili cijeli planet. Ludilo s Fidget Spinnerima u Biogradu je ušlo u jednu novu dimenziju, kada je nastupio naš slavni dalmatinski mentalitet prema kojem od svega što postoji napravimo vic. Ova megapopularna igračka prošle godine dobro se prodavala, stoga su u jednom biogradskom dućanu odlučili dodatno naglasiti da ih imaju u svojoj ponudi. Upravo su svojim natpisom u izlogu, a koji glasi: „NOVO U PONUDI FINGRS SPINRS“, popraćenim adekvatnim crtežom, privukli veliku pozornost. To se dogodilo tako što je fotografija spomenutog izloga 7. lipnja 2017. završila je na popularnoj Facebook stranici „Dnevna doza prosječnog Dalmatinca“ i tamo izmamila na tisuće lajkova i posprdnih komentara. Priložena fotografija opisana je kao „Biograd na Moru, engleski na kvasinu“. Komentatori su se nadovezali „engleskim na kvasinu“, pa su neki od njih ovu objavu komentirali s: „će da ti kupimo, nou prablem“, „diskaunt fajv kunas“, „nju ofer“ i sl. Nedugo nakon objave, natpis je s izloga uklonjen, postavljen je novi, s ispravnim nazivom. I loša reklama je dobra reklama, tako da se nadam da su ovom dućanu prodali više „fingr spinrsa“.

„Upute za sistematski pregled“

„Upute za sistematski pregled“

Objava od 28. ožujka 2017. godine, grafit „Oš vti moe jaje“ na plaži. „Mora da je tu i ordinacija“ piše jedan, drugi zaključuje da su to pripreme za Uskrs.

„Biograd, nema se za smještaj“

„Biograd, nema se za smještaj“

Sezona na izmaku, vrijeme radnje: 10. rujna 2017. godine, nova fotografija prikazuje muškarca i ženu kako spavaju na travi. Komentari: „Čekaju trajekt za Tkon“, „Ima se za tenk“, „Turizam naše sutrašnjice“, „Važno da se ima za litovat…“ i „Ko će gledat svaku sitnicu“, „Mizerija, mizerija“.

„Vučna služba u Biogradu n/m“

„Vučna služba u Biogradu n/m“

Kako funkcionira vučna služba na samo 10-ak metara od lokalne policijske postaje prikazuje sljedeća fotografija. „Snalažljivost je vrlina“, „Polaže vozački za pauka a kriza, pa mora traktor“, „Traktor je oduvijek vučno prijevozno sredstvo“, izdvajam iz mora komentara.

Kad voziš Mercedes“

Sljedeća je i posljednja objava „Kad voziš Mercedes“ je video zapis od 23. ožujka 2018. Nevjerojatna snimka prikazuje vozilo Mercedes koje se kreće po nogostupu za pješake na središnjem raskrižju u centru Biograda kod gradske tržnice. Naši domaći Biograjke i Biograjci odmah su prepoznali lokaciju i odmah je naglasili u komentarima, tako da ne bude zabune. „Ovog ima samo u Biogradu“, „Ovaj je garant iz Imockog popriko“, „Dobro je dok ide po nogostupu, a ne preko njega prema pothodniku“, „A di je Brašo, što mu nije kaznu ošinija.“, tek su neki od komentara.„To je posebna traka za mercedes. Zato je i ograđena s lancem i stupovima, nek’ se zna i ne ulazi svak (ko nema merđu)“, obrazlaže jedan. „Kud li je uša da mi je znati???“, čudi se drugi. „Ovo mora da je GPS navodija“, „Pomalo on, brigega“, „A men tog Bjograd baš malo ža, zavladaše brajsuni“ pišu. A ima i onih koji mu se dive: „Koji kralj!“.

Video se može pogledati: OVDJE!