U sjećanje na Antu, Mariju i Ivana, ubijene članove obitelji Baković (23. listopada 1992. – 23- listopada 2023.)

Udruga Hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Zadarske županije na čelu s predsjednicom Ljubicom Krcić svake godine na dan 23. listopada obilježava još jednu tužnu obljetnicu u spomen na ubijene članove obitelji Baković.

U sjećanje na ubijene članove obitelji Baković, na mjestu gdje su stradala djeca, 8-godišnji Ante i njegova dvije godine starija sestra Marija, te njihov otac Ivan u dobi od 34 godine, je spomen ploča. Spomen ploča se nalazi na poprištu tog stravičnog i gnjusnog ubojstva iz neposredne blizine, pokraj ceste koja povezuje Vranu i Pakoštane. Članovi Udruge položili su na ovome mjestu cvijeće i zapalili svijeće. Isto tako, u sjećanje na ubijene Mariju, Antu i Ivana članovi Udruge su s članovima obitelji Baković u Banjevcima, na obiteljskoj grobnici, položili cvjetni aranžman i zapalili svijeće.

Zločin u kojem su ubijeni članovi obitelji Baković, otac i maloljetna djeca, dogodio se 23. listopada 1992. godine. Ante Baković, rođen 14. prosinca 1984. godine, ubijen je s navršenih osam godina života. Marija Baković, rođena 10. srpnja 1982. godine, ubijena je s navršenih deset godina života. Njihov otac Ivan, rođen 1958. godine, imao je tada svega 34 godine.

Gospođa Baković, Marijina i Antina majka te Ivanova supruga, nakon smrti djece i supruga ostala je bez svojih voljenih potpuno sama. Njezinu nezamislivo bolnu i traumatičnu priču imali smo prilike pogledati u dokumentarnom filmu „Otkrhnuti“, koji progovara o njenoj i o ostaloj djeci ubijenoj u Domovinskom ratu. Gospođa Baković i fotografije njene dvoje djece su na samom početku u traileru za spomenuti film:

Važno je napomenuti da za ovaj gnjusni zločin, za  nemilosrdno ubojstvo troje članova obitelji Baković u jednome danu, do sada još nitko nije kazneno odgovarao.