Noć muzeja 2024. pod motom „Muzeji i nova publika“ obilježena u Zavičajnom muzeju Biograd na Moru

Hrvatsko muzejsko društvo organiziralo je devetnaesti put manifestaciju Noć muzeja, koja se održavala u petak 26. siječnja 2024. godine, u suradnji s brojnim hrvatskim muzejima i drugim baštinskim, znanstvenim i obrazovnim institucijama.

I Zavičajni muzej Biograd na Moru sudjelovao je u ovogodišnjoj devetnaestoj po redu Noći muzeja, koja je obilježena pod motom „Muzeji i nova publika“ u petak, 26. siječnja 2024. godine.

Svojom bogatom ponudom aktivnosti biogradski muzej privukao je i mlađe i starije posjetitelje.

U izložbenim prostorijama muzeja u prizemlju zgrade izložbu “Slike iz prošlosti, interpretacija budućnosti/priča o portretu”, postavili su još ranije i svečano otvorili povodom Dana grada Biograda na Moru i blagdana njegove nebeske zaštitnice sv. Stošije, učenici i nastavni Osnovne škole Biograd na Moru i Glazbenog odjela ove škole.

Izložba učenika bila je otvorena posjetiteljima za razgledavanje i tijekom Noći muzeja. Za to vrijeme likovna radionica pod vodstvom profesora Gorana Jeličića tijekom večeri omogućila je učenicima i ostalim posjetiteljima da se okušaju u crtanju i slikanju brodova raznim likovnim tehnikama.

Od prizemlja penjući se na više katove zgrade posjetitelji su imali priliku razgledati stalni arheološki postav u muzeju, koji se sastoji od prapovijesne, antičke, ranokršćanske i srednjovjekovne zbirke te jedinstvenu zbirku predmeta s potopljenog broda iz 16. stoljeća koja broji preko 50 000 predmeta.

U muzeju se još štošta imalo za vidjeti i istražiti. Muzej ima likovnu zbirku s umjetničkim djelima različitih medija, sadrži i prezentira umjetničke slike, skulpture, grafike, crteže…

S poviješću Biograda muzej nas upoznaje kroz stalne izložbe: „Biograd na Moru prijestolno i krunidbeno mjesto hrvatskih vladara“, Biograd na Moru koncem 19. stoljeća i prva polovica 20. stoljeća“ i glagoljaškim kutkom, kako su nazvali zbirku kamenih glagoljaških odljeva i glagoljske pisane građe.

Članovi Udruge Nada su posjetiteljima napravili domaće kolače i slastice. Najpoznatija članica Udruge „Nada“ jest Marica Tolić, odgajateljica u mirovini, koja nam je otkrila da i dalje piše i da želi objaviti novu knjigu. Za biogradsku Noć muzeja priredila je suvenir sove izrađene od školjkica i torbu s tim detaljem, jer sove su zaštitni znak Noći muzeja. Među posjetiteljima bila je i naša draga pjesnikinja Rajka Anđelić Maslovarić. I ona nam priprema iznenađenje, a riječ je o promociji njene nove zbirke pjesama koja će se uskoro održati u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru. Nakratko su muzej posjetili i vrsni umjetnici fotografi Vinko Pešić i Milan Lakić i Stanka Glinac, čije radove uvijek rado dijelimo na radost naših čitatelja. Ondje smo sreli cijelu obitelj Ivane Stamičar, predsjednice Gradskog vijeća Grada Biograda na Moru, koja se s kćeri okušala u crtanju, ali i našeg vjernog i redovitog kritičara Vida Pribilovića i mnoge druge.

“Muzeji i nova publika”, što je moto ovogodišnje manifestacije „Noći muzeja“, potaklo je sve nas koji smo bili da budemo dijelom te raznovrsne i nove publike i posjetimo muzeje.

Djelić atmosfere pogledajte u našem videu: