Na današnji dan 1993. godine IX. bojna HOS-a ušla je u Škabrnju predvođena mladom Škabrnjankom Dankom Dražinom

Na današnji dan 1993. godine u kasnim večernjim satima IX. bojna HOS-a ušla je u Škabrnju predvođena mladom Škabrnjankom Dankom Dražinom. Iako su hrvatske snage predvođene Bojnom “Zrinski” par dana ranije u sklopu operacije “Maslenica” ovladale velikim dijelom sela, pa čak i dominantnom kotom Ražovljeva glava, imale su znatne gubitke – 15-ak ranjenih i 2 poginula – Denisa Špiku i Dragana Gulana. U selu je nakon toga ostala tek manja skupina pripadnika Bojne Zrinski i Bojne Kralj Tomislav iz Zadra. Stoga je prema zapovjedi Ante Gotovine, zapovjednik IX. bojne HOS-a Marko Skejo doveo s južnog bojišta borbenu skupinu IX. bojne HOS-a s posebnim zadatkom – ovladavanje i obrana Škabrnje.

U osvit rata pred ljeto 1991. godine Danka Dražina bila je studentica druge godine francuskog jezika i sociologije, potom je zanemarila svoju vlastitu sigurnost i priključila se hrvatskoj vojsci, isprva kao medicinska pomoć, a zatim i kao pravi vojnik. Pamtit će se još dugo poslije rata po ulozi u kojoj je HOS-ovce uvela u selo Škabrnja nakon operacije Maslenica.

“Moji su roditelji s mlađom djecom, mojom sestrom i bratom, godinama bili na radu u Njemačkoj. Tata je inače iz Škabrnje, u kojoj sam odrastala, a našu je kuću ustupio za zapovjedništvo. Došla sam se prijaviti kod Marka. Kuhala sam kave, prala suđe, a on je rekao da me neće primiti, da nisam prošla obuku. Otišla sam u Crvenu Luku, prošla obuku, dobila papir, vratila se i priključila bataljunu. I nisam pogriješila. Ustreba li, opet bih sve isto učinila.“, ispričala je svojedobno za medije Danka Dražina.

Iako su hrvatske snage predvođene Bojnom “Zrinski” par dana ranije u sklopu operacije “Maslenica” ovladale velikim dijelom sela, pa čak i dominantnom kotom Ražovljeva glava, imale su znatne gubitke – 15-ak ranjenih i 2 poginula – Denisa Špiku i Dragana Gulana. U selu je nakon toga ostala tek manja skupina pripadnika Bojne Zrinski i Bojne Kralj Tomislav iz Zadra. Stoga je prema zapovjedi Ante Gotovine, zapovjednik IX. bojne HOS-a Marko Skejo doveo s južnog bojišta borbenu skupinu IX. bojne HOS-a s posebnim zadatkom – ovladavanje i obrana Škabrnje.

Marko Skejo se prisjetio tog dana riječima:
“Znači 28. siječnja, popodne oko 4 sata smo došli u Sukošan. U Sukošanu smo dobili popunu municije i doveli su nas do Prkosa. Iz Prkosa u 11 sati noću dovela nas je ženska osoba, izviđač, Danka se zvala. Gledajući te noći tu mladu ženu koja nas je vodila od Prkosa do Škabrnje, ja sam bio na čelu te postrojbe, ona me duboko dirnula. Vani skoro pola noći, ružno vrijeme, a ispred nas mlada žena, skoro dijete, gazi kao marinac i vodi nas u vučju jazbinu…Moram priznati da me je zasramila. Rekao sam sebi da kako god bilo u toj Škabrnji, nema šanse da odstupimo ako ova cura ima toliko srce. A vjeruj mi da se u Škabrnju nisu usudili ni prići mnoge „muškarčine“. Posebna je to žena, sama njena pojava dala nam je motiv koliko god je bio jezovit ulazak u takvo mjesto.“

Danka Dražina, heroina Domovinskog rata, 1991. godine napustila je fakultet kako bi pomogla obranu rodnog sela od velikosrpske agresije. Nakon 18. studenog i pokolja u Škabrnji započelo je i njezino progonstvo. Iz obližnjeg Prkosa koji se našao na prvoj crti obrane gledala je kako pljačkaju i ruše Škabrnju:

“Uostalom, krajem siječnja je minirana i do temelja srušena crkva u Škabrnji. Gledali smo tu sistematičnost; spustili su se iz Biljana, dva puta je dizali u zrak, ukrali dva teška zvona od nekoliko tona koja do danas nisu pronađena…Potom su u ožujku iznova počinili masovan pokolj nad preostalim civilima, nad 15-ak staraca koji nisu htjeli u izbjeglištvo.”,
prisjetila se Danka kroz intervju s povjesničarom Tomislavom Šuljem.

U njemu se prisjetila i HOS-ovaca koje je uvela u selo:
“Oni su jedna posebna priča. Ja mislim da hrabrijih ratnika nisam vidjela. Imali su cilj, znali su u što ulaze, a to što rade činili su beskompromisno! Svaki dan im je bio opasan. Ili su ih ovi napadali topništvom i pješacima, ili su HOS-ovci napadali njih, sve dok se to nije pretvorilo u danonoćne borbe.”

Nakon 43 dana HOS-ovci su otišli na zasluženi odmor, a samo 6 dana kasnije Škabrnja je ponovno pala u operaciji srpske vojske kodnog naziva “Kameleon”.

Nekoliko desetaka godina iza toga  na skupu za nastavnike povijesti Danka Dražina, koja je  danas aktivna u promicanju istine o zločinima u Škabrnji i općenito Domovinskom ratu, govorila je: „Mi smo preuzeli odgovornost 1991. Preuzeti odgovornost najteža je zadaća u životu čovjeka. Danas je odgovornost na promicanju istine o ratu na vama…Sloboda je odgovornost. A ta odgovornost stečena je krvlju i ne smije se pretvoriti u neodgovornu anarhiju.“

Danka Dražina

 Izvori: Vladimir Brnardić i Tomislav Šulj: “Operacija Maslenica – sjećanja sudionika”
“Danka Dražina – ratnica u Hrvatskoj vojsci”, Vojna povijest 5/2013, Magazin za vojnu povijest; Borna Marinić u Dogodilo se na današnji dan – Domovinski rat